i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Waalwijk
Tags:

Oudste pand

vertelde op 14 februari 2009 om 11:05 uur

In het oudste pand van Waalwijk bevindt zich nu restaurant De Luwte. Ligt dat nu aan de Kloosterwerf, oorspronkelijk was een deel van dit gebouw gelegen aan die Havensteghe, nu Stationsstraat, aldus Marius van Loon die een studie heeft gemaakt van dit monument uit de vijftiende eeuw.

Foto: Architectenbureau Moons BV, WaalwijkOp 22 augustus 1471 werden bezittingen op deze plek overgedragen aan de nonnen van Nazareth aan die Havensteghe. Nadien werd dit pand voor verschillende doeleinden gebruikt. Aan de noord-westkant bevindt zich nog ‘boerenvlechtwerk’ dat zou duiden op een oud huisje.

Een van de mythes omtrent dit gebouw is dat er ooit een brouwerij in heeft gezeten, maar dat klopt volgens Marius van Loon niet. Toch staat het pand in Waalwijk bekend als ‘Brouwhuijs’. In aktes uit de achttiende eeuw staat dit pand beschreven als ‘bouwhuis’, een oude benaming voor boerderij.

In maart 1989 is het pand eigendom geworden van de familie Van Kuik. Met hulp van familieleden en vrienden werd de restauratie ter hand genomen. Daarbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van origineel materiaal.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 11 september 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 november 2013 om 12:45 uur

De Sambeekse Hoek tak der familie Lemmens

vertelde op 2 maart 2011 om 15:35 uur

Brouwerij Dommelsch Bier