i

vertelde op 11 juli 2019 om 08:43 uur

Pensionaat Sint Jozefzorg lag aan de Willibrordusstraat. Heel vroeger, in de jaren 1922-1923, was het nog een kostschool van de Dochters der Liefde. Zij werden wel "vliegkappen" genoemd en de foto hieronder laat zien waarom. Na hen arriveerden de Zusters van het Allerheiligste Hart van Jezus, beter bekend als de Zusters van Moerdijk. Zij hebben op deze locatie vele generaties vrouwen onderwezen en opgevoed.

Klik hier om te vergroten.

Berkel-Enschot, 1923. Enkele klassen van pensionaat St. Jozefzorg, tegenover de pastorie van de Berkelse kerk, aan de huidige Sint Willibrordstraat. Onderste rij v.l.n.r. Doortje van der Bruggen (?), Grada Krist, Marietje Jonkers, Jo van Baast, onbekend, onbekend, Anna van Esch, onbekend, Drika van de Sande en Janus Versteijnen. 2e rij v.l.n.r. Nelis van de Pas (Heikant), Marie van Zon, Thijn Hoogendoorn, onbekend, Anneke van Berkel, onbekend, Harrie Poel, Mien van der Sterren, Harrie Kuijpers, Jan van der Meijden, Bart van Berkel, Jan Weijters en Kees Weijters. 3e rij v.l.n.r. Nelis Denissen, Nelis van de Pas (St Willibrordstraat), Anneke Witlox, Dineke Habraken, Jaan Hamers, Jo van Zon, Marietje van Kasteren, Fien van der Poel, Marie Bergmans, Nel van Esch, Dré van Esch, Toon van Laarhoven, Frans van Zon, Miet Elissen. Bovenste rij v.l.n.r. Jo Voermans, Johanna Drijvers, Nel van de Sande, onbekend, Greta Goetham uit Oostenrijk, Anneke van Kasteren, Anneke Heessels en onbekend. (Bron: coll. Regionaal Archief Tilburg, nr. 061891)

Onder de leerlingen waren veel meisjes uit welgestelde gezinnen, dochters van artsen of directeuren bijvoorbeeld. Deze ouders konden hun dochters al vroeg en voor lange tijd bij de zusters onderbrengen. De zusters hadden namelijk een "bewaarschool" (kleuterschool) én een lagere school. Wanneer de meisjes het pensionaat weer verlieten waren zij dus rond hun twaalfde levensjaar. Voor middelbaar onderwijs moesten ze ergens anders heen.

In 1944 zijn in Sint Jozefzorg leerlingen opgevangen van het pensionaat van de zusters in Moerdijk. In november dat jaar waren het klooster en pensionaat van de zusters in Moerdijk door een bombardement namelijk volledig verwoest. De internen hadden geen dak meer boven hun hoofd en werden ondergebracht op verschillende andere internaten van de zusters, waaronder dat in Berkel-Enschot.

Eind jaren vijftig zou het internaat onderdak hebben geboden aan ongeveer 55 leerlingen van de kleuterschool tot de zesde klas. Naast de vakanties mochten ze om de drie weken, voor één dag namelijk de zondag, terug naar hun ouderlijk huis. Voor afwisseling zorgde onder andere het toneelspel. Het kwam voor dat leerlingen van Sint Jozefzorg een toneelspel verzorgden voor de kostschoolmeiden van de zusters in Moerdijk.

In 1958 is het pensionaat opgeheven en in 1973 hebben de zusters het klooster verlaten.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen en vul deze pagina aan!

Bronnen

Diverse reacties op de internatenkaart, o.a. van Annemie Beekman-Coppens en Wolf Beekman.

Toegestuurde foto's

Foto's toegestuurd door Wolf Beekman en Annemie Beekman-Coppens:

Klik hier om te vergroten.

V.l.n.r. onbekend, zuster Raymunda, zuster Theophile, onbekend. Wie weet de namen van de resterende zusters?

Klik hier om te vergroten.

Internen van Sint Jozefzorg, 1958. De eerste linksonder is Annemie Coppens.

Klik hier om te vergroten.

Internen van Sint Jozefzorg, 1958. Eerste rij, tweede, is Annemie Coppens.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 3 maart 2014 om 15:24 uur

Het Sint Gerarduspension in Berkel-Enschot

vertelde op 29 mei 2017 om 08:39 uur

De Zusters van het Allerheiligst H. Hart van Jezus SSCJ