skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Petruskapel

Paul Spapens
vertelde op 5 februari 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Aan de Burgtstraat in Boekel staat de St.-Petruskapel, een zowel van buiten als van binnen opmerkelijk gaaf gebleven monument. Het bouwwerk is het enig overgebleven deel van het klooster van de Zusters van Liefde.

Nadat ze zich in 1887 in Boekel hadden gevestigd, vertrokken de zusters in 1962. De Rutger van Herpenstichting bouwde ter plekke een zorgcentrum voor ouderen en seniorenwoningen in de tuin.

De in 1935 gebouwde kapel werd ook in de verkoop gedaan en voor de parochie behouden door een inderhaast opgerichte werkgroep.

De kapel is de stenen getuigenis van wat de Zusters van Liefde voor Boekel hebben gedaan. Eenmaal in het dorp gearriveerd, stortten ze zich op het onderwijs en de zorg. Ze namen de wijkverpleging ter hand, begonnen een naaischool, bewaarschool en taalschool. Aannemer Versteegde uit Volkel trok de kapel op uit donkerrode kloostermoppen, compleet

Op weekdagen trekt de mis in de kapel veel gelovigen. In de kapel wordt getrouwd en worden kinderen gedoopt.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in de reeks Een Ons Brabant op 31 oktober 2007

Reacties (41)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 13 februari 2016 om 16:20
Begin van dit jaar 2016 kreeg de Boekelse bevolking onverwachts te horen dat de Kapel aan de eredienst zou worden onttrokken zonder overleg met de Boekelse gemeenschap die zo'n 16 jaar hiervoor de toen ook al in de verkoop gaande kapel "gered' hebben door zowel persoonlijk als financiële inzet. Ook nu weer waren velen verbolgen. Er werd een brief naar de pastoor en het parochiebestuur in Uden gezonden en daardoor werd er een bijeenkomst belegd door voorgenoemden op een maandagavond voor enige uitleg aan geïnteresseerden . Hieruit kwam naar voren dat men weliswaar van plan was de Kapel te verkopen maar het nog niet gebeurd was en een alternatief nog steeds tot de mogelijkheden behoorden mits er een bepaald bedrag door de Boekelse gemeenschap of andere derden opgebracht kon worden. De toekomst zal het leren hoe dit weer afloopt.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 februari 2016 om 09:54
We weten veel over het verleden maar niet over de toekomst, Gerard... Dus we wachten het samen maar af ;-)
Frans Faas zei op 20 februari 2016 om 15:04
Ik denk dat afwachten een voorspelbare uitkomst kent, want de dictatoriale machten uit Uden weten van geen ophouden. Het is nu aan de Boekelse bevolkong om niet alleen haar stem te verheffen maar ook daadwerkelijk in actie te komen., anders lopen we binnenkort met zijn allen achter de feiten aan en voltrekt zich het onvermijdelijke: polonaise lopen op de voormalige gewijde grond!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 februari 2016 om 15:40
Als reactie op die van Frans Faas is de uitspraak van voormalig D66 leiderTerlouw denk ik wel zeer relevant. Volgens hem is niet de politiek, maar het kapitaal tegenwoordig de baas. Zo zegt hij, in een deze week gepubliceerd interview, letterlijk: ‘We gaan kapot aan het neoliberalisme. We gaan er helemaal kapot aan.’
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 april 2016 om 10:51
Frans Faas lijkt voor-als nog gelijk te hebben. De vlug opgerichte "Werkgroep Eredienst St. Petruskapel heeft in een zeer korte tijd (= tot aan Pasen.) alles in het werk gesteld om hun doel te bereiken. Mensen te over die financieel bij wilden springen, Vrijwilligers die belangeloos allerlei juridische mogelijkheden onderzochten. En hoe wonderbaarlijk dan ook kwam de Paasgedachte niet bij de kerkelijke parochieleider(s) tot uiting en hielden ze de boot van de werkgroep af.
Ik hoop dat de werkgroep zijn laatste troeven nog niet uitgespeeld heeft. Want het is zo'n sporadisch mooi kapelleke van binnen. Zover ik het mee heb gekregen is de Boekelse bevolking er niet boos om, ook niet kwaad, nee ze zijn ziedend! Ze voelen zich niet gehoord, Overruled en Te laat geïnformeerd. Niet precies in die volgorde maar zo kom ik wel tot de afkorting "ZOT" . Het is te Zot voor woorden.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 7 juni 2016 om 08:27
Bewoners in de buurt van de kapel die een woning van PeelrandWonen bewonen, hebben per 26 mei 2016 een brief van de stichting ontvangen waarin: = Dat er een besluit van de Boekelse Gemeente over de kapel van de Petrusparochie is genomen om de betreffende ondernemer een tijdelijke vergunning voor 4 jaar toe te kennen.

Het besluit ligt / lag op het Gemeentehuis ter inzage. Deze ondernemer wil bruiloftsfeesten er in gaan organiseren.

PeelrandWonen kondigde per deze brief aan; dat ze de mening van haar huurders rond de kapel wilde inventariseren.

Wordt vervolgd.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 7 juni 2016 om 17:20
Dat er nog geen info over te vinden is / was* klopt . Na geïnformeerd te hebben bij de gemeente bleek dat de brief wat voor loopt / liep* op de feitelijke ter-inzage.
(*= maar wanneer je dit leest :)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 juni 2016 om 08:50
Begrijpelijk, het verhaal krijgt vast nog een vervolg!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 18 juli 2016 om 17:30
Momentopname van feitjes uit de oude doos over deze kapel.
= in 1995 was de kapel eigendom van “De Beheerstichting Sint Petrus” en werd gehuurd door “De Stichting Zorgcentra voor Ouderen Boekel-Erp”. =De jaarlijkse huur bedroeg in die tijd 14.000 Gulden oftewel ruim €6.300,- . =Omdat het bedrag niet elk jaar meer daarvoor door laatstgenoemde Stichting kon worden opgehoest wilde de parochie de kapel wel kopen. =Deze werd hen door de beheerstichting ook wel gegund als eerst gegadigde. =De vraagprijs was toen een 130.000 gulden wat ongeveer overeenkomt met € 59.000,-
=De jaarlijkse exploitatiekosten bedroegen ongeveer 12.000 gulden (=€ 5.500,-) wat de parochie in die tijd wel kon opbrengen.
= in 1995 was er nog op elke doordeweekse dag s’ avonds om 19.00 uur een eucharistieviering en die werden toen nog goed bezocht. Alsmede dat er regelmatig nog huwelijksmissen in plaatsvonden.
Frans Faas zei op 20 juli 2016 om 07:43
Hoi Gerard,

Mooi werk en je 'vergeet' nog te melden dat het geld van de aanschaf en het onderhoud door de Boekelse bevolking is bijeengebracht. Als je de kadastergegevens van de overdracht raadpleegt, vind je daar niets van terug. De mensen waren toentertijd - overigens begrijpelijkerwijze - nog goedgelovig (woordspeling) en meende vertrouwen te kunnen hebben in hun medemens. Nu komen ze van een koude kermis thuis en hebben niets: ze zijn hun geld en de kapel kwijt
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 23 juli 2016 om 17:32
Deze week is bekend geworden dat de koop van de kapel door de Volkelse ondernemer Hugo van Zutven, door hem is afgeblazen. Hij gaf als reden op dat het allemaal te lang duurde waardoor zijn enthousiasme ervoor was verdwenen. De groep Boekelnaren die zich hadden gebundeld onder de naam "Boekelse Werkgroep voor behoud Kapel" en zich inmiddels ontbonden hadden, kunnen weer in conclaaf . Ze krijgen een herkansing maar; Wat nu ?
Frans Faas zei op 23 juli 2016 om 19:27
Ha ha, een klassiek gevalletje van 'de bedrieger, bedrogen' zo lijkt me. Jammer voor de Boekelse ondernemers die hun eerste geboorterecht verkochten voor een kommetje linzensoep (steun aan een belachelijk plan in ruil voor onderhoudscontracten). Waarschijnlijk kon onze Volkelse vriend, met relaties in het kerkbestuur, de financiering niet rondkrijgen. Hoe het ook zij: nieuwe ronde, nieuwe kansen... als de werkgroep van gepassioneerde Boekelaren nog animo heeft, kunnen ze een tweede kans wagen
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 25 juli 2016 om 00:25
Hoe toevallig wil je het hebben ??
=1- Toeval in het verhaal " Toeval bestaat .... of toch niet ".
=2= Toeval beschrijf ik ook in reactie 8 onder verhaal "Het pand van waaruit Boekel werelds ging".
en nu bij dit onderwerp =3= Maandag 18 juli zet ik de feiten van 1995 nog eens op een rij in reactie 11 en wat gebeurd er op diezelfde datum !!! De koper liet weten dat hij van de koop afziet.
"Toeval bestaat niet het komt naar je toe". ?? Vreemd !
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 november 2016 om 15:23
in het verhaal https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/sint-petrusgesticht-in-boekel , lees ik : " Onder de kapel bevindt zich een cisterne, een reservoir voor opvang van regenwater ". Echter onder de kapel bevindt zich ook een zogenaamde kelderruimte met de buiteningang aan de Oostzijde. Dat zich daar dus ook een cisterne bevindt, verklaard volgens mij waarom zowel; de Rowans [verkennerij] die er in de 70er jaren hun honk hadden als de Heemkundekring [ in hun beginfase begin 80er jaren ], klaagden over de vochtigheid in deze 'kelder'ruimte.
Frans Faas zei op 27 november 2016 om 15:28
Hoi Gerard,

Als je er wel eens bent geweest (zoals ondergetekende) dan is jouw opmerking geen verrassing... het vocht komt je tegemoet!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 november 2016 om 15:29
Of .. zou deze 'kelder'ruimte de voornoemde cisterne zijn geweest ?
Wie het weet mag het zeggen.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 november 2016 om 19:31
Heeft BHIC toevallig een bouwtekening van deze kapel in haar archief ?
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 28 november 2016 om 11:39
Jazeker, Gerard. Tot einde dit jaar kun je nog in de studiezaal in Grave terecht:
toegang 7620 Parochie St. Agatha Boekel, 1530 - 2011
94 Bestek en voorwaarden en diverse bouwtekeningen betreffende de bouw van een kapel, kelders, keukens, riolering en hulpwerken voor installaties enz. ten behoeve van het St. Petrusgesticht (of klooster) voor rekening van de Zusters van Schijndel, 1934 (1935)
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 10 januari 2017 om 17:18
Het lijkt er op dat er zich weer een koper gemeld heeft voor dit pitoresk kapelleke. Iemand die er seniorenwoningen in wil laten bouwen. Dus van de regen in de drup eigenlijk. Volgens mij zelfs andersom.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 11 januari 2017 om 16:01
In een artikel uit De Provinciale Brabantsche Courant 'Het Huisgezin' van vrijdag 20 juni 1947 wordt deze kapel ook vernoemd in een opgesomde dag-indeling van "Het Feest van de Arbeid", niet te verwarren met " De dag van de arbeid". De tekst begint als volgt : " De afdeling Boekel van de Katholieke Arbeiders Beweging viert Zondag 22 juni a.s. haar jaarlijks Feest van de Arbeid. Het programma ziet er als volgt uit :
08.30 uur Heilige Mis met algemene Heilige Communie in de kapel bij de Eerwaarde Zusters;
09.30 uur Gezamenlijke koffietafel in het Parochiehuis, waarna .... etc.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 11 januari 2017 om 18:02
De vroegste vermelding over deze kapel vonden Bart en Martien van de Ven in de "Zuidwillemsvaart" van Dinsdag 13 Maart 1934 en luidt als volgt :
"Ten gerieve van de bewoners van het Liefdegesticht der Eerwaarde Zusters en Gasthuis alhier, wordt een nieuwe kapel bijgebouwd. Dit geschiedt nog volgens een ontwerp van den architect wijlen den heer J. Heijkants, welk ontwerp nu bijna 50 jaar geleden gemaakt is".
Jan Leenders zei op 19 februari 2017 om 16:31
De kapel heeft inderdaad 2 gescheiden kelders. Gaat men aan de oostzijde naar binnen, dan komt men in een zeg. voorkelder. Vandaar kan men via een trap naar de sacristie en via een kleine verhoging naar de waterkelder. Gilde St. Agtha gebruikt deze ruimte als opslag. Deze ruimte is kurkdroog! Aan de zuidzijde is echter ook een kelderingang. Hier komt men onder de ruimte die zich onder de ingang van de kapel bevindt. Het bovendeks, belegd met tegels, lekt alleen zeef. Deze kelder. Is dus kletsnat! Het dek moet waterdicht worden gemaakt.
Ik heb gehoord dat de heelkunde bezig is om de kapel te verwerven. Het zou voor Boekel mooi zijn als dit zou lukken.
Frans Faas zei op 6 maart 2017 om 21:42
Ik ben via de link naar het verhaal gegaan.

Hoeveel geld hebben ze nodig om die site in de lucht te houden en voor hoe lang?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 6 maart 2017 om 21:57
“Er is 15.000 euro nodig, daarmee kan de site weer 3 jaar in de lucht worden gehouden.” aldus Pijnenborg. “Maar we gaan voor; het bijeen brengen van middelen om de site langer door te kunnen laten gaan. Dat geeft stabiliteit en een goede horizon voor anderen om mee te investeren. Als we de financiering niet rondkrijgen, dan zal helaas het licht uitgaan bij Reliwiki.”
Heeft u interesse om te participeren in de grootste overzichtssite voor religieus erfgoed met 65.000 unieke bezoekers per maand? Neem contact op via info@reliwiki.nl
Aldus, Caspar Steinebach (Leiden, 1984). Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem.
Frans Faas zei op 6 maart 2017 om 22:23
Ok, interessant. Ik zal ze eens contacten!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 maart 2018 om 23:11
Er is weer een koper. Er gaan geruchten rond ? Wie het weet mag het (niet) zeggen.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 10 april 2018 om 13:26
We weten nu wie de koper van de kapel is n.l.
"Wout Swiers (59) woont op .. " De Donk " .. samen met zijn vrouw Lianne en hun 2 kinderen Daan (14) en Bas (11).
Wout en Lianne zijn 7 jaar geleden daar komen wonen ..... Wout is een recreatieve tennisser bij TC Boekel. Hij doet wekelijks aan crossfit samen met Lianne en is vaak aanwezig bij de trainingen en wedstrijden van "JO 12-4" om zijn zoon Bas en zijn maten aan te moedigen. Hij is fanatiek supporter van Max Verstappen en reisde al eens met .... enkele andere Donkie- mannen naar Barcelona om een wedstrijd te bekijken.
Hij is nauw betrokken bij de buurtvereniging de Donkies. Hij zet zich in voor de jaarlijkse buurtversiering en voor de Carnavalsoptocht. Hij was tot voor kort penning-meester van de scouting. Hij golft wekelijks met zijn vrienden. Loopt en fietst veel. En reist graag met zijn gezin. Ook is hij ... lid van de gelegenheidskapel “de Donkiejagers”.
Vanaf nu (april 2018) wordt hij dus ook eigenaar van deze nostalgische kapel
https://www.deknollekes.nl/?portfolio=persoonlijk-adjudant-2018 .
Frans Faas zei op 10 april 2018 om 13:30
Ik begreep dat de kapel nog 2 jaar voor de eredienst behouden blijft en daarna is het einde oefening.

Ben benieuwd waar de werkgroep die advies moest uitbrengen over de grote kerk in Boekel binnenkort mee komt.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 10 april 2018 om 14:02
Frans Faas wat bedoel je met einde oefening ? Het zal toch zeker wel in ere gehouden worden !
Frans Faas zei op 10 april 2018 om 14:30
Zodra het aan de eredienst wordt onttrokken, kunnen er geen missen meer worden gelezen en verliest de kapel zijn oorspronkelijke functie. Akls ik het goed heb begrepen, zal dit over twee jaar het geval zijn.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 10 april 2018 om 15:36
Bedankt voor de update over de kapel, Gerard en Frans. Fijn dat jullie ons van de laatste ontwikkelingen op de hoogte houden. Ook wij zijn benieuwd wat de koop zal betekenen voor de toekomst van de kapel en de erediensten.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 mei 2018 om 13:37
"Verkoop kapel Boekel aan lokale belegger"kopte Brabants Dagblad vandaag.
De verkoop is nu pas bij de vierde poging een feit geworden. En wat Frans Faas hierboven al zegt ; nog 2 jaar eredienst en dan is de kapel, om in het godsdienstige te blijven, aan de goden overgeleverd. Het blijft dus afwachten in de stijl van het oude gezegde "Zoals de wind waait, waait mijn jasje" ;o) Aan onderhoud en herstel verwacht de nieuwe eigenaar Wout Swiers een halve ton kwijt te zijn. De vertegenwoordiger van het kerkbestuur Cor van Doren zegt hierover dat dit alleen kan als het gebeurt door vrijwilligers. Over de verkoopprijs willen beide partijen niets kwijt. De geruchtenstroom is al op gang.
Frans Faas zei op 8 mei 2018 om 13:41
De verkoopprijs is gemakkelijk te achterhalen via het Kadaster, enige dagen nadat de transactie is gesettled, dus daarover hoeven we niet lang te speculeren.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 mei 2018 om 13:48
Vanwaar die geheimzinnigheid dan ? Als we het straks alsnog allemaal weten kun je er maar beter meteen mee voor de dag komen. Of ligt het iets genuanceerder?
Frans Faas zei op 8 mei 2018 om 13:51
Nee hoor het is pure interessantdoenerij van Cor en Wout, ach gun ze hun moment of fame denk ik dan maar
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 mei 2018 om 00:17
Voor informatie omtrent mogelijke toekomstige huur van de kapel kan contact opgenomen worden met de nieuwe eigenaar van de kapel, dhr. Wout Swiers via 06 53 42 83 89. [ uit Udens Weekblad ].
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 juni 2018 om 13:21
op 8 mei j.l schreef Mari Verkuijlen op de Sint Petrus Parochie-site :
"Verkoop Sint Petrus kapel te Boekel.
Op 8 mei 2018 heeft het parochiebestuur van de Parochie Sint Petrus de kapel aan de Burgtstraat 18 in Boekel verkocht. De nieuwe eigenaar heeft toegezegd dat, zolang er geen andere bestemming voorhanden is, de kapelfunctie behouden blijft. In de afgelopen tijd is middels overleg overeenstemming bereikt over allerlei zaken zoals recht van overpad, de voorwaarden van het bisdom, de belangen van de gemeente, de wensen van de koper en de wens om de kapel te blijven gebruiken. De nieuwe eigenaar zal op termijn een andere functie aan de kapel gaan geven. De voorkeur gaat uit naar een maatschappelijke functie.

De kapel is in 1935 gebouwd als kloosterkapel door de Zusters van Liefde uit Schijndel. Na de sloop van het klooster is de kapel blijven staan. In 1998 is de kapel door de toenmalige Sint Agatha parochie in Boekel aangekocht. De kapel is in 2009 aangewezen als gemeentelijk monument vanwege de cultuurhistorische waarde.

In 2016 heeft de Parochie Sint Petrus aangekondigd de kapel te willen verkopen. Voor informatie omtrent mogelijke toekomstige huur van de kapel kan contact opgenomen worden met de nieuwe eigenaar van de kapel, dhr. Wout Swiers, tel. 06 – 53 428 389.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met dhr.. Noud van der Heijden, vicevoorzitter van het bestuur van de Parochie Sint Petrus, tel. 06 – 20 538 318. "
Heb het maar helemaal overgenomen want met een link kan het b.v. na een half jaar al helemaal weg zijn is mijn ervaring.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 juni 2018 om 16:41
Klopt Gerard, die linkjes willen dan nog wel eens uit de lucht klappen. Maar dankzij jouw tikwerk hebben we nu alle informatie toch nog binnen handbereik. Veel dank voor alle inspanning!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen