skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Het Lesbies Archief Den Bosch (vervolg)

Op 17 november schreef ik over het verdwenen Lesbies Archief Den Bosch. Kort hierna vond ik in een voormalig kraakpand in Den Bosch twee enveloppen met daarop 'post van ‘t korte bestaan van het Lesbies Archief Den Bosch'. Ze hebben dus daadwerkelijk bestaan! In dit verhaal vertel ik over de inhoud van de enveloppen en duiken we dieper in het korte leven van het Bossche Lesbies Archief.

Envelop lesbisch archief
Envelop 'Post van 't korte bestaan van het Lesbies Archief Den Bosch' (bron: Archief De Spinster, bewaard door Gertjan van Beijnum te Den Bosch)

De inhoud van de enveloppen

Een deel van de collectie van 'Vrouwen dokumentatie centrum De Spinster' is bewaard gebleven in het voormalige kraakpand de Paap in het centrum van Den Bosch. De Spinster was een vrouwenarchief opgezet door Brabantse feministen. In mijn zoektocht naar het Lesbies archief besloot ik daarom ook daar maar eens een kijkje te nemen. Tot mijn grote verbazing vond ik in de eerste map die ik opende twee enveloppen 'Post van ’t korte bestaan van het Lesbies Archief Den Bosch'!

Zoals de twee lesbiennes in de uitzending van de Bossche vrouwenradio vertelden, hoopten ze persoonlijk materiaal te ontvangen wat te maken had met de lesbische identiteit. Gezien het formaat van de enveloppen verwachtte ik niet enorm veel, dagboeken hadden er bijvoorbeeld niet in gepast. Maar tot mijn verbazing waren de enveloppen toch met aardig wat persoonlijke voorwerpen gevuld.  

Post voor lesbisch archief vanuit Engeland
Post vanuit de Verenigde Staten aan het Lesbisch Archief Den Bosch (bron: Archief De Spinster, bewaard door Gertjan van Beijnum te Den Bosch)

De eerste envelop bevatte vooral officiële documenten, die waarschijnlijk op organisatorisch niveau van belang waren geweest: notulen van vergaderingen, berichten over subsidieaanvragen, en post uit het buitenland met daarin het verzoek om deel te worden van een feministisch netwerk. 

Wenskaart Lesbies archief
Een zelfgemaakte nieuwjaarskaart verstuurd naar het lesbisch archief (bron: Archief De Spinster, bewaard door Gertjan van Beijnum te Den Bosch)

De tweede envelop was een goudmijn aan persoonlijk materiaal. In een klein plastic mapje zitten: ansichtkaarten verstuurd vanaf vakantieadressen, uitnodigingen voor pottenfeesten, en buttons en stickers met daarop provocerende teksten om te verspreiden tijdens protesten.

Toegangskaart pottendag
Toegangskaart Pottendag (bron: Archief De Spinster, bewaard door Gertjan van Beijnum te Den Bosch)

Wat zou er gebeurd zijn?

Ondanks dat ik enorm blij was met deze vondst, bevatte het materiaal ook hints naar wat de uiteindelijke ondergang van het lesbisch archief moet zijn geweest. In de envelop met officiële documenten zit een afgewezen subsidieaanvraag. Geld was, zoals in de radiouitzending ook genoemd werd, een van de grote zorgen van de twee lesbische vrouwen. Het feit dat subsidieaanvragen werden afgewezen zal een grote klap zijn geweest. 

Notulen lola lesbisch archief afwezig
Notulen van LOLA vergadering, Den Bosch is afwezig. (Bron: Archief De Spinster, bewaard door Gertjan van Beijnum te Den Bosch)

Ook bevat de envelop notulen van een landelijke vergadering met verschillende lesbische archieven. Het Lesbies Archief Den Bosch was zonder reden afwezig bij deze vergadering. Na deze vergadering werd er een brief verstuurd naar het Bossche archief met het verzoek de volgende keer wel iemand naar de vergadering te sturen. We weten niet of ze hierna wel naar vergaderingen zijn gegaan, maar het feit dat ze zonder bericht niet op waren komen dagen kon niet veel goeds betekenen voor hun bestaan.

Bief LOLA aan lesbisch archief Den Bosch
Brief van Lesbisch Archief Amsterdam aan Lesbisch Archief Den Bosch (bron: Archief De Spinster, bewaard door Gertjan van Beijnum te Den Bosch)

Conclusie

In het eerste deel van dit verhaal vroeg ik me af of het Bossche lesbisch archief ooit van de grond was gekomen en of er materiaal bewaard was gebleven. Op die vragen heb ik dankzij deze vondst antwoord: Ze hebben wel degelijk bestaan, maar voor korte duur. Waarschijnlijk hebben ze hun worstelingen met tijd en geldgebrek niet kunnen overwinnen, zoals te zien is aan subsidieafwijzingen en afwezigheid bij vergaderingen. Desalniettemin is het ze gelukt om kort de geschiedenis van Brabantse lesbische vrouwen vast te leggen. Het bestaan van deze twee enveloppen laat dat zien. 

Kun jij ons meer vertellen over het korte bestaan van het Bossche lesbisch archief, neem dan vooral contact op door hieronder te reageren op dit verhaal of door te mailen naar info@bhic.nl.

Bronnen

Bekijk ook

Queer Brabant

Rebellerende vrouwen

Reacties (2)

Anita Koster zei op 13 februari 2023 om 13:50
Leuk, dat dit verhaal op de site staat. Wij spraken indertijd over lesbisch archief 'De Doos'. Nou, dan weet je het dus wel. Meer dan een doos is het nooit geworden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 februari 2023 om 10:30
Haha, ik vind het wel een toepasselijke benaming, Anita. Bedankt voor je reactie hier.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!