
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Dat gebeurde in een broeikas tegen het schoolhuis in de Kerkstraat. Ooit was hij uit liefhebberij begonnen met het occuleren van rozenstammetjes en dat beviel goed. In de kas experimenteerde hij met zijn eerste rozen. Eén van zijn creaties werd de "Etoile de Hollande".
De rozen begonnen Verschuren zo bezig te houden, dat hij in 1875 zelfs een echt rozenkwekerijtje begon op een stuk bouwland nabij de Schans. In 1877 publiceerde hij een boek over zijn geliefde bloem onder de titel De Roos. “Bloemen zijn een weelde, die niet nutteloos is, en die elk zich kan veroorloven”, schreef hij onder andere.
Het bedrijfje begon na een aantal jaren zoveel tijd van hem te vragen, dat het ten koste ging van het onderwijs. Dat nam zulke vormen aan, dat de inspecteur van het onderwijs hem op een gegeven moment dan ook voor de keus stelde: óf lesgeven óf kweken.
Voor Hens Verschuren was die keuze niet moeilijk: het werd rozen kweken. Vanaf 1899 legde Verschuren zich helemaal toe op het kweken van rozen. Nog twintig jaar lang leidde hij de rozenkwekerij H.A. Verschuren & Zonen, want inmiddels waren zijn drie zonen ook in de kwekerij actief.
Jac, Toon en Hens Verschuren jr. namen op 1 mei 1918 de kwekerij over. Op 19 november van datzelfde jaar overleed de grondlegger va het bedrijf. De zonen van Verschuren oriënteerden zich op nieuwe rozen. Zo bracht Jac de eerste nieuwe roos van het Hapse bedrijf in de handel - de “Souvenir de H.A. Verschuren”-roos. Zijn zoon zette die traditie voort met de roos “Souvenir de Jacques Verschuren”.
In 1919 overleed Toon, zodat de zaak nog door twee broers werd voortgezet. Jac. Verschuren begon in 1930 voor zichzelf onder de naam Fa. Jac. Verschuren-Pechtold. Zo midden in de crisistijd was dat geen makkelijke opgave, maar Jac slaagde erin het hoofd boven water te houden. Enige zoon Harrie volgde zijn vader op in samenwerking met zijn moeder. Toen zij overleed leidde hij zelf het bedrijf, dat nu sedert de jaren 1980 voortgezet wordt door Hein Verschuren, opererend onder de handelsnaam Jac. Verschuren Pechtold.
H.A. Verschuren & Zonen zat intussen ook niet stil. Vanaf 1925 mocht het bedrijf zich hofleverancier noemen. In 1953 werd er in de Hapse kwekerij naar aanleiding van een nieuwe Walt Disney-film “The Sword and the Rose” een nieuwe roos gekweekt. Walt Disney zelf gaf toestemming voor de naam “Tudor” en de roos werd op de Amerikaanse markt gebracht. In 1972 haalde de kwekerij verschillende eerste prijzen tijdens de Floriade. In 1975 kreeg H.A. Verschuren & Zonen het predikaat Koninklijk.
Inmiddels leidt de achterkleinzoon van Hens, Marc Verschuren, het bedrijf. In augustus 2008 is bij de kwekerij het ‘Roozenhuys’ geopend: het is niet alleen een winkeltje met theetuin en rosarium, maar ook een heus Rozenmuseum, waar de bezoeker een goed idee krijgt van de rijke rozenhistorie van Haps.