skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Rozig schoolhoofd: H. A. Verschuren (1844-1918)

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 17 oktober 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
In 1867 kwam Hendrikus Antonius (Hens) Verschuren naar Haps als de nieuwe hoofdonderwijzer. Hij was afkomstig uit Dreumel, waar hij op 20 januari 1844 was geboren. In Haps kon hij zich naast zijn werk op school ten volle wijden aan zijn hobby, het kweken van rozen.

De grondlegger van de rozenkwekerij, H.A. VerschurenDat gebeurde in een broeikas tegen het schoolhuis in de Kerkstraat. Ooit was hij uit liefhebberij begonnen met het occuleren van rozenstammetjes en dat beviel goed. In de kas experimenteerde hij met zijn eerste rozen. Eén van zijn creaties werd de "Etoile de Hollande".

De rozen begonnen Verschuren zo bezig te houden, dat hij in 1875 zelfs een echt rozenkwekerijtje begon op een stuk bouwland nabij de Schans. In 1877 publiceerde hij een boek over zijn geliefde bloem onder de titel De Roos. “Bloemen zijn een weelde, die niet nutteloos is, en die elk zich kan veroorloven”, schreef hij onder andere.

Het bedrijfje begon na een aantal jaren zoveel tijd van hem te vragen, dat het ten koste ging van het onderwijs. Dat nam zulke vormen aan, dat de inspecteur van het onderwijs hem op een gegeven moment dan ook voor de keus stelde: óf lesgeven óf kweken.

Werkers op de kwekerij, ca. 1919Voor Hens Verschuren was die keuze niet moeilijk: het werd rozen kweken. Vanaf 1899 legde Verschuren zich helemaal toe op het kweken van rozen. Nog twintig jaar lang leidde hij de rozenkwekerij H.A. Verschuren & Zonen, want inmiddels waren zijn drie zonen ook in de kwekerij actief.

Jac, Toon en Hens Verschuren jr. namen op 1 mei 1918 de kwekerij over. Op 19 november van datzelfde jaar overleed de grondlegger va het bedrijf. De zonen van Verschuren oriënteerden zich op nieuwe rozen. Zo bracht Jac de eerste nieuwe roos van het Hapse bedrijf in de handel - de “Souvenir de H.A. Verschuren”-roos. Zijn zoon zette die traditie voort met de roos “Souvenir de Jacques Verschuren”.

De rozenkwekerij in 1915In 1919 overleed Toon, zodat de zaak nog door twee broers werd voortgezet. Jac. Verschuren begon in 1930 voor zichzelf onder de naam Fa. Jac. Verschuren-Pechtold. Zo midden in de crisistijd was dat geen makkelijke opgave, maar Jac slaagde erin het hoofd boven water te houden. Enige zoon Harrie volgde zijn vader op in samenwerking met zijn moeder. Toen zij overleed leidde hij zelf het bedrijf, dat nu sedert de jaren 1980 voortgezet wordt door Hein Verschuren, opererend onder de handelsnaam Jac. Verschuren Pechtold.

Villa-Marie, huis van de familie VerschurenH.A. Verschuren & Zonen zat intussen ook niet stil. Vanaf 1925 mocht het bedrijf zich hofleverancier noemen. In 1953 werd er in de Hapse kwekerij naar aanleiding van een nieuwe Walt Disney-film “The Sword and the Rose” een nieuwe roos gekweekt. Walt Disney zelf gaf toestemming voor de naam “Tudor” en de roos werd op de Amerikaanse markt gebracht. In 1972 haalde de kwekerij verschillende eerste prijzen tijdens de Floriade. In 1975 kreeg H.A. Verschuren & Zonen het predikaat Koninklijk.

Inmiddels leidt de achterkleinzoon van Hens, Marc Verschuren, het bedrijf. In augustus 2008 is bij de kwekerij het ‘Roozenhuys’ geopend: het is niet alleen een winkeltje met theetuin en rosarium, maar ook een heus Rozenmuseum, waar de bezoeker een goed idee krijgt van de rijke rozenhistorie van Haps.

Reacties (5)

jacques verschuren zei op 11 juni 2011 om 17:05
Fa. Jac. Verschuren-Pechtold. Zo midden in de crisistijd was dat geen makkelijke opgave, maar Jac slaagde erin het hoofd boven water te houden. Later treden kleinzonen Ted en Hans in het bedrijf.

Niet correct: enige zoon Harrie volgde zijn vader op in samenwerking met zijn moeder. Toen zij overleed leidde hij zelf het bedrijf, dat nu sedert de jaren 1980 voortgezet wordt door Hein Verschuren, opererend onder de handelsnaam Jac. Verschuren Pechtold.
rick (kleinzoon Ton Verschuren) zei op 11 oktober 2011 om 20:21
in het artikel staat dat er naar aanleiding van de film "the war of the roses" van disney een nieuwe roos is gekweekt in 1953. maar deze film is niet van disney en komt uit 1989.
het gaat volgens mij om de film" The Sword and the Rose" deze is wel van disney en komt uit 1953.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 11 oktober 2011 om 21:37
@Jacques: Bedankt voor je reactie. En goed dat je ons verhaal corrigeert.

@Rick: Je hebt helemaal gelijk, Rick (waar zouden we zijn zonder Google ;-) Fijn dat je ons daarop attendeert.

Leuk overigens, deze reacties van de familie Verschuren. Als jullie het verhaal met anekdotes of herinneringen willen aanvullen... graag! Altijd welkom. We hebben jullie correcties inmiddels doorgevoerd.
Willy Bogerd-Janssen zei op 11 januari 2014 om 21:56
Ik heb tegenover Verschuren in de Kerkstraat gewoond,1940-1956.Was bevriend met Gerard,kon als kleuter z'n naam niet op z'n Frans uitspreken en noemde 'm "sigaartje".Samen met Frans Blom (Frans van Aboerenhent) speelden we ook in de kassen.Herinner me 'n brand in 'n kas,waar mijn ome Joop ons van 't stro heeft gehaald waar we bovenop zaten.Toen ik wat ouder werd mocht ik niet meer met jongens spelen.Waarschijnlijk vonden zij dat ook te kinderachtig worden.





Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 13 januari 2014 om 10:32
Beste Willy, bedankt voor je verhaal. En dat van die brand, dat moet toch echt wel spannend geweest zijn!
Met vriendelijke groeten,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.