i

Meester met visie: L. van Dooren

vertelde op 18 november 2009 om 13:28 uur

Toen hij aan het eind van de jaren veertig zijn loopbaan als onderwijzer begon, waren kinderen nog bang voor de 'meester', vertelt meester L. van Dooren. Na korte tijd in Nijmegen voor de klas te hebben gestaan, gaat hij in 1953 in Westerbeek aan de slag.

Westerbeek, de oude lagere school, nu De Schans“De kinderen durven en mogen tegenwoordig ook meer zeggen”, vertelt hij in 1978 aan De Gelderlander. “Als dat tenminste op een fatsoenlijke manier gebeurt”, voegt hij er als een echte onderwijzer aan toe.

Van Dooren is niet alleen bekend als hoofd van de school in het dorp, maar ook als de jarenlange voorzitter van fanfare St. Gerardus. Hij vervulde die laatste rol met verve, “hoewel ik geen instrument bespeel en zo a-muzikaal ben als wat. Maar als je hier op school staat, moet je andere dingen in het gemeenschapsleven doen.” Want dat was typisch voor meester Van Doorn.

Westerbeek, de huidige basisschoolIn de jaren dat hij voor de klas staat heeft hij zijn hart verpand aan het dorp. “Om de sfeer ben ik hier gebleven”, vertelt hij bij zijn 25-jarig jubileum in 1978. “De eensgezinde sfeer die in dit dorp heerst, vind ik heel fijn. De mensen leven hier ook echt nog met elkaar mee.”

Hij is ervan overtuigd dat het verdwijnen van de school onvermijdelijk de ondergang van het dorp zal betekenen. “De kinderen gaan in andere plaatsen naar school en een gedeelte van de band gaat verloren. Zij verhuizen later en het dorp vergrijst.” Hij gebruikt zijn jubileumfeest dan ook om een dringende oproep te doen. “Laten we er met zijn allen voor zorgen dat de school nog lang in Westerbeek mag blijven bestaan.”

Met een nieuw schoolgebouw is dat tot dusver in elk geval nog steeds gelukt.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Herald zei op 7 april 2011 om 20:04 uur

Ik ben blij nog les gehad te hebben van Meester van Dooren. In 1986 zwaaide onze klas tegelijk af met Meester van Dooren die toen op 65-jarige leeftijd met pensioen ging.
Leuke anekdote:
Meester van Dooren ging er altijd prat op dat hij de wiskundige stelling Meneer van Dooren van Wacht op Antwoord had verzonnen.
Eenmaal op het voortgezet onderwijs kwam ik er pas achter dat deze stelling al algemeen bekend was als Meneer van Dalen wacht op antwoord.

Herald zei op 7 april 2011 om 20:06 uur

uiteraard moet het woordje "van" er tussenuit :-)

Mylène Rutten bhic zei op 11 april 2011 om 09:39 uur

Hallo Herald,
Bedankt voor jouw bijdrage. Waarschijnlijk zijn er nog meer leuke anekdotes uit de tijd van meneer Van Dooren te vertellen. Wie weet er nog eentje?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 januari 2012 om 16:29 uur

Juffrouw Gitsels

vertelde op 5 augustus 2009 om 12:40 uur

Een strenge, maar muzikale onderwijzer: Jacques Jongen (1902-1981)

vertelde op 29 oktober 2010 om 11:19 uur

Meester Van Buuren (1849 -1906)