skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Meester Huismans

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 24 april 2009
bijgewerkt op 28 februari 2024
Lambertus Huismans werd geboren in Nuland op 11 juli 1888. Hij trouwde in Groesbeek met Berdina van Hoof en verhuisde in 1919 met vrouw en twee kinderen naar Lith, waar hij was benoemd tot hoofd van de Openbare School. De nieuwe bovenmeester had geluk, want in 1910-1911 had het gemeentebestuur een nieuw schoolgebouw laten neerzetten, vlakbij het protestantse kerkje.

Gezin van meester Huismans, 1924 (coll. fam. Huismans)
Gezin van meester Huismans, 1924 (coll. fam. Huismans)

De taken van een Liths schoolhoofd hielden niet op wanneer in de namiddag de schooldeur op slot ging. Huismans gaf ook land- en tuinbouwonderwijs en Franse lessen, was lid van de Boerenbond en directeur van de Boerenleenbank. En alsof dat nog niet genoeg was, zong hij ook in het kerkkoor en bespeelde hij het orgel. In zijn vrije tijd was hij een enthousiaste imker en lid van de bijenhoudersvereniging. En hij kon, samen met de kooiker, uren stil gaan zitten kijken en luisteren bij de Lithse eendenkooi. Al met al was hij vaak van huis.

Schoolhuis en protestantse kerk (coll. BHIC)
Schoolhuis en protestantse kerk (coll. BHIC, fotonr. )

In 1924 ging de Openbare School, inclusief het gebouw, over in handen van het R.K. Kerkbestuur, zodat per 1 januari 1925 een bijzondere R.K. Jongensschool van start kon gaan. Lambertus Huismans werd hoofd van deze nieuwe school. Er bleef echter openbaar onderwijs in Lith, in de oude Teekenschool. Deze stond in het verlengde van de onderwijzerswoning, waarin de familie Huismans woonde. Meester Klein Hofmeijer werd hoofd en gaf aanvankelijk les aan 10 jongens en 3 meisjes. De leerlingen waren doorgaans van protestanten huize. Op 1 januari 1948 sloot het schooltje zijn deuren voorgoed.

Ruïne van de kerk en het schoolhuis, januari 1945 (coll. BHIC)
Ruïne van de kerk en het schoolhuis, januari 1945 (Foto: J. Leemans. Coll. BHIC, fotonr. )

Op 14 januari 1945 kwam een Duitse V-1, gelanceerd in Maas en Waal, neer in het hart van Lith. Het protestantse kerkje en omliggende bebouwing, waaronder de scholen, veranderden in puin. Het gezin Huismans overleefde de bom, zij het met een aantal gewonden. Maar het was wel zijn huis kwijt en vond aanvankelijk onderdak in de voormalige synagoge, waar collega Klein Hofmeijer tot aan zijn dood had gewoond. Een aantal kinderen van het gezin werd elders in het dorp ondergebracht. Na het puinruimen konden de Huismansen in een noodwoning die zeer toepasselijk ‘Villa V-1" werd genoemd. Boven de voordeur was een plaatje van dit vernietigingstuig aangebracht, geschilderd door Wim Huismans, een neef (oomzegger) van Lambertus.

"Villa V1", noodwoning van de familie (coll. BHIC)
"Villa V1", noodwoning van de familie (coll. BHIC, fotonr. )

Meester Huismans heeft na de oorlog nog tot aan zijn pensionering (1953) met plezier in Lith gewerkt. Drie jaar later verhuisde hij met zijn vrouw naar Berlicum.

Hij overleed in 1963 in Rosmalen. Het Huismanspark, nabij de protestantse kerk en de bejaardenwoningen, houdt zijn naam in ere.

 

Dit verhaal is aangepast a.h.v. gegevens van Jan Huismans op 16 april 2018. Op 7 maart 2019 zijn de foto's vervangen door grotere exemplaren. Redactie.

 

Reacties (19)

Henk te Bogt zei op 27 augustus 2017 om 00:35
Hallo

Ik heb een vraagje.
Kent U nog nazaten van Lambertus Huismans
Lambertus is namelijk ook schoolhoofd geweest in Beltrum
Van maart 1916 tot februari 1919 (3 jaar lang)
Ik heb uit die periode drie schoolfoto's waar hij op staat met de kinderen.
Echter wij hebben geen enkele namen van deze kinderen.
Kinderen die iets ouder waren dan mijn vader maar zal ze als volwassen mannen zeker gekend hebben.
Misschien dat de kleinkinderen van Lambertus ook deze foto's hebben en daar hopelijk wel de namen zijn bijgeschreven.
Vol verwachting klopt mijn hart

Henk te Bogt
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 28 augustus 2017 om 08:56
@Henk, het is de vraag of je vraag over Beltrum, dat in de Achterhoek ligt, op deze Brabantse site beantwoord kan worden. Maar wie weet???
Henk te Bogt zei op 28 augustus 2017 om 10:51
Hanneke.... dank je voor de reactie..
Als ik een nazaat zou kunnen vinden is al heel wat.
Ze hebben volgens mij 8 kinderen gehad waarvan er 2 in Beltrum (Achterhoek) zijn geboren. De jongsten kunnen trouwens nog leven en zouden dan 91, 90 en 88 jaar moeten zijn. En anders probeer ik in contact te komen met de kleinkinderen van Lambertus.
Wij zijn met een site over de historie van Beltrum aan het maken en in 2007 (dacht ik) is er een boek uitgegeven over de historie van het onderwijs in Beltrum. Daar wordt Lambertus in het kort beschreven doch dat is summier omdat er maar weinig informatie over hem was. Mijn hart klopt nog steeds "vol verwachting"
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 28 augustus 2017 om 12:07
@ Henk te Bogt. Mijn college Hanneke wist dat waarschijnlijk niet, maar Lambertus Huismans was mijn opa. Niet dat ik me hem nog goed herinner, ik was pas vier jaar toen hij overleed. Mijn vader was de oudste zoon (derde kind) van Lambertus Huismans. Ik kan me uit de oude familiefoto's zo geen foto's uit zijn Achterhoekse periode herinneren, maar ik zal er nog eens naar kijken als ik bij mijn moeder kom en als ik de nog levende (jongste) broer van mijn vader spreek. Maar erg veel hoop durf ik u niet te geven.
Met vriendelijke groet
Henk te Bogt zei op 28 augustus 2017 om 15:44
Hallo Paul. Dank je voor de reactie. Hierbij toch een link naar 3 schoolfoto's van de tijd dat je opa in Beltrum woonde. (http://www.archiefbeltrum.nl/klassenfotos-openbare_school.htm) Ik heb nog een paar andere bronnen maar probeer het eerst via deze weg. Dit zijn foto's die minder interessant zijn. Maar Je opa lijkt me iemand die ook maar zo een album gemaakt zou kunnen hebben van al zijn klassen. Mochten je trouwens foto's vinden die dateren van de Beltrumse tijd dan houd ik me aanbevolen. Mijn mailadres is bij jullie bekend.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 29 augustus 2017 om 07:53
Dag Henk. Ik ga voor je op zoek. Het kan even duren voor je meer hoort, maar als het te lang wordt zal ik je via e-mail een berichtje sturen.
Met vriendelijke groet
Henk te Bogt zei op 29 augustus 2017 om 10:59
Prima Paul. Wacht wel af en hoop dat je me toch nog kunt verassen. Ik reken op niets, kan het alleen maar meevallen.

Groeten Henk
Henk te Bofr zei op 11 september 2017 om 12:25
Hallo Paul. bedankt voor je mailtje van heden morgen, wacht nog wel even af. Ik zal je de beide foto's die ik heb van je opa nog toesturen (zijn wat duidelijker dan op de site van Beltrum). Er schijnt toch een lijntje te liggen met onze schoolhoofden in Beltrum en Noord Brabant. Nadat je opa vanuit Beltrum naar Brabant ging werd Johannes Theodorus Mercx (geboren in Vierlingsbeek) de nieuwe hoofd van de school, van 1919 tot 1922. Hij ging maart 1922 vanuit Beltrum naar Groenlo en mei 1922 terug naar Brabant, naar Veghel. Later verhuisde hij naar Berlicum (waar ook je opa woonde) en waar hij in 1951 overleed. Ze zullen elkaar ongetwijfeld gekend hebben. .............. Het is zo maar een verhaaltje wat ik tegenkwam. Groeten Henk
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 12 september 2017 om 08:02
Dag Henk, Hartelijk dank, ik wacht de foto's af. Grappig, zo'n dubbele link tussen Beltrum en Brabant. Wie weet zit er nog eens een verhaaltje op onze website in...
Met vriendelijke groet
Henk te Bogt zei op 12 september 2017 om 09:11
Over de meester Jan Mercx zijn een 4-tal verhaaltjes geschreven. Ik kwam ze gisteren tegen op internet. Die verhalen over hem zijn wel anders (negatiever) zoals hij in Beltrum bekend heeft gestaan. Zie ook mijn mail aan jouw.
Birgit zei op 11 april 2018 om 14:32
Beste Paul Huismans, ik ben bezig met een verhaal over uw opa, Lambertus Huismans. Schikt het u deze week te bellen of eventueel via de mail wat korte vragen te beantwoorden? We zouden ook een afspraak kunnen plannen. Ik hoor het graag!
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 11 april 2018 om 14:38
Dag Birgit. Dat mag. Ik heb je zojuist een mailtje met contactgegevens gestuurd.
W.Doleschel zei op 11 oktober 2020 om 13:28
Hallo Paul, jij en ik zijn naaste familieleden. Ik spreek niet zo goed Nederlands, ik woon in Duitsland. Je oma Berdina Van Hoof was de zus van mijn oma Cornelia "Connie" Van Hoof. Een paar maanden geleden sprak mijn zoon ook met uw oom Jan Huismans aan de telefoon. Leuk je hier te ontmoeten
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 12 oktober 2020 om 07:07
@ W. Doleschel. Wat leuk! Ik wist niet dat ik in Duitsland ook familie heb. Ik ben de zoon van de oudste broer van Jan, Martien. Omdat hij na twee dochters de eerste zoon was werd hij meestal Broer genoemd.
elwyn schreuder zei op 22 april 2023 om 15:40
Wat leuk dit te lezen; mijn ouders waren goed bevriend met Diny Huismans en haar man Ran Naaykens . Jammer genoeg zijn ze allebei te jong overleden. Ik zou weleens een jeugdfoto van Diny willen zien. Ik zelfs nog kort bij haar in de klas gezeten en in hun huisje de Congo gelogeerd.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 25 april 2023 om 07:05
@ Elwyn. Wat leuk om te horen! Er staat me zo geen foto van Diny in haar jeugdjaren, maar ik zal eens in de albums van mijn ouders gaan zoeken.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 26 april 2023 om 11:03
@ Elwyn Schreuder. Op deze website kun je al enkele jeugdfoto's van Diny vinden: DCLIT-000251 (al staat Diny daar nog niet genoemd, zij is de tweede van rechts), ook te zien in De Kindheidsoptocht en DCLIT-000252. In het fotoalbum van mijn ouders vond ik nog twee foto's van rond 1950. Als je wilt stuur ik je die toe.
elwyn schreuder zei op 26 april 2023 om 11:13
ja graag; hoe heette je vader? Ik kan me herinneren dat er ook een broer van Diny naar Hilvarenbeek kwam maar kan even niet op zijn naam komen.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 26 april 2023 om 11:20
Mijn vader werd meestal Broer genoemd, omdat hij na twee dochters Leen en Riek de eerste zoon was. Maar eigenlijk heette hij Martien. Er waren nog twee broers, Kees en Jan. Jan is de enige van die generatie die nog in leven is. De foto's zal ik je toesturen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen