
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Eerder heb ik vermeld dat zo’n 50 tot 100 meter achter onze tuin de spoorlijn van Kleef naar Boxtel liep. Die werd in de oorlog gebruikt door de Duitse bezetters. Dat kon Bert en zijn vriendjes geen ene moer schelen. Waarschijnlijk hoorden ze thuis sowieso voortdurend denigrerende opmerkingen over de bezetters.
De mensen hadden er veel last van de bezetting. Het kon zomaar gebeuren dat de Duitsers beslag legden op het boerenpaard, terwijl dat toen de functie van tractor vervulde. Dit was nog niet eens het ergste wat kon gebeuren. Mijn vader heeft zich dikwijls tactisch verscholen in de bossen om de Duitsers te ontlopen. Die kwamen namelijk mensen ophalen om in Duitsland te werken. Stel je dat eens voor: de man wegplukken uit een jong gezin met een gemengd boerenbedrijf met zeven kinderen.
Foto: boomschommel (foto: Domianick via Pixabay; uitsnede)
Maar ook daar hadden Bert en zijn vriendjes niks mee te maken. Er liep namelijk een prachtige, dikke, rubberkabel langs het spoor die de bezetters gebruikten voor communicatie. Bert en zijn vriendjes zagen hun kans schoon om een schitterend plan uit te voeren. Ze haalden bij een van de jongens thuis een tang op en knipten zo’n vijftig meter uit de Duitse kabel. Daarmee togen zij naar het huis van ene Van de Burgt, die een kolossale boom in de tuin had staan met precies de juiste kenmerken: er was een stevige, vrijhangende, horizontale tak waaraan ze de uiteinden van de kabel knoopten om een schommel met een fantastische reikwijdte te maken.
De hele middag schommelden de vrijbuiters dat het een lieve lust was. Ouders van toen lieten hun kinderen veel meer begaan dan tegenwoordig. Ze hadden het druk met hun werk, met alle klussen in en om het huis en hadden geen smartphones met gpstrackers om hun kinderen de hele dag te volgen. De vrijheid om avonturen te beleven als kind was groot. En dus ook het risico dat ze zichzelf en/of hun ouders in de nesten werkten.
Het noodlot sloeg toe, toen de Duitsers erachter kwamen dat er sabotage gepleegd was. Ze gingen natuurlijk uit van een bewuste daad om hen dwars te zitten. Al snel kwamen ze uit bij de familie van de Burgt. Hoe ze het gedaan hebben vertelt het verhaal niet, maar ik denk dat de heer en mevrouw Van de Burgt alle zeilen hebben moeten bijzetten om het vege lijf te redden. Het had zomaar gekund dat zij ter plekke waren geëxecuteerd wegens ondermijning van het gezag van de bezetter.
Het liep met een sisser af, maar ik denk dat diverse ouders nog zeer serieuze gesprekken met hun ondernemende zoons gevoerd hebben.
Meer verhalen over het leven van de familie Dekkers langs het Duits Lijntje lezen? Klik dan hier