skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Het Spoor: Schommelen

Cor Dekkers
Cor Dekkers
vertelde op 15 juni 2020
bijgewerkt op 6 april 2022
Mijn oudste broer heeft een oorlogsverleden. Samen met zijn vriendjes saboteerden zij de boel.

Eerder heb ik vermeld dat zo’n 50 tot 100 meter achter onze tuin de spoorlijn van Kleef naar Boxtel liep. Die werd in de oorlog gebruikt door de Duitse bezetters. Dat kon Bert en zijn vriendjes geen ene moer schelen. Waarschijnlijk hoorden ze thuis sowieso voortdurend denigrerende opmerkingen over de bezetters.

De mensen hadden er veel last van de bezetting. Het kon zomaar gebeuren dat de Duitsers beslag legden op het boerenpaard, terwijl dat toen de functie van tractor vervulde. Dit was nog niet eens het ergste wat kon gebeuren. Mijn vader heeft zich  dikwijls tactisch verscholen in de bossen om de Duitsers te ontlopen. Die kwamen namelijk mensen ophalen om in Duitsland te werken. Stel je dat eens voor: de man wegplukken uit een jong gezin met een gemengd boerenbedrijf met zeven kinderen.

Boomschommel (foto: Domianick via Pixabay)

Foto: boomschommel (foto: Domianick via Pixabay; uitsnede)


Maar ook daar hadden Bert en zijn vriendjes niks mee te maken. Er liep namelijk een prachtige, dikke, rubberkabel langs het spoor die de bezetters gebruikten voor communicatie. Bert en zijn vriendjes zagen hun kans schoon om een schitterend plan uit te voeren. Ze haalden bij een van de jongens thuis een tang op en knipten zo’n vijftig meter uit de Duitse kabel. Daarmee togen zij naar het huis van ene Van de Burgt, die een kolossale boom in de tuin had staan met precies de juiste kenmerken: er was een stevige, vrijhangende, horizontale tak waaraan ze de uiteinden van de kabel knoopten om een schommel met een fantastische reikwijdte te maken.

De hele middag schommelden de vrijbuiters dat het een lieve lust was. Ouders van toen lieten hun kinderen veel meer begaan dan tegenwoordig. Ze hadden het druk met hun werk, met alle klussen in en om het huis en hadden geen smartphones met gpstrackers om hun kinderen de hele dag te volgen. De vrijheid om avonturen te beleven als kind was groot. En dus ook het risico dat ze zichzelf en/of hun ouders in de nesten werkten.

Het noodlot sloeg toe, toen de Duitsers erachter kwamen dat er sabotage gepleegd was. Ze gingen natuurlijk uit van een bewuste daad om hen dwars te zitten. Al snel kwamen ze uit bij de familie van de Burgt. Hoe ze het gedaan hebben vertelt het verhaal niet, maar ik denk dat de heer en mevrouw Van de Burgt alle zeilen hebben moeten bijzetten om het vege lijf te redden. Het had zomaar gekund dat zij ter plekke waren geëxecuteerd wegens ondermijning van het gezag van de bezetter.

Het liep met een sisser af, maar ik denk dat diverse ouders nog zeer serieuze gesprekken met hun ondernemende zoons gevoerd hebben.

Meer verhalen over het leven van de familie Dekkers langs het Duits Lijntje lezen? Klik dan hier

Reacties (3)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 juni 2020 om 09:38
Oh, dit had inderdaad ook helemaal verkeerd kunnen aflopen, Cor, wat een verhaal! Het deed me denken aan dat voorval dat Jan Brokken beschrijft in De Vergelding, ken je dat? https://historiek.net/de-vergelding-de-bijzondere-oorlogsgeschiedenis-van-het-dorpje-rhoon/20716/

Je moet er toch niet aan denken dat dit kattenkwaad van deze jongens dezelfde gevolgen zou hebben gehad? Je moet soms in je leven ook ongelooflijk veel geluk hebben, dat blijkt maar weer. En gelukkig hadden je broer en zijn vriendjes dat.

Bedankt voor het indrukwekkende verhaal!
Cor Dekkers zei op 16 juni 2020 om 22:42
Dit had zeker verkeerd af kunnen lopen. Kinderen doen dit soort dingen zonder dat zij de reikwijdte kunnen inschatten. Daar komt bij dat de gezinnen veel groter waren en dat kinderen vel meer de ruimte hadden om ongestoord op avontuur te gaan. Niks mobieltjes, of erger nog, GPStrackers om het kroost permanent in de gaten te houden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 juni 2020 om 11:57
Ik denk dat veel kinderen het hartgrondig met je eens zijn, Cor. En sommige ouders trouwens ook hoor ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen