
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In 1670 is een testament in de archieven te vinden van Ariaen Goorts van Rullen ende Cathalijn Corstiaens Van Heeswijck zijne huisvrouw wonende aant Eversche.
Ze bezaten op het Everse verschillende stukken teulland, o.a. grond gelegen aan de H. Eijck en de Dormalen gelegen in de Verwe. Nazaat Peternel van Rulo trouwde met Cornelis Smits, na zijn overlijden huwde Peternel met Jan van de Mosselaer.
Op 20 augustus 1811 in de voormiddag, om half tien, laat hij zijn testament opmaken, ziek te bed liggend in de heertgang Everse. Zijn lichaam is ziek, maar hij is nog goed van verstand. Hij stelt tot algemene erfgename zijn echtgenote Petronella van Rulo.
Zonen uit het eerste huwelijk van Peternel, Adriaan en Jan Smits, verkopen in 1826 de boerderij in het Everse aan Adriaan Hendrik van de Ven uit Veghel. In 1849 komt die in handen van Jacoba van de Ven, huisvrouw van Adriaan van der Kallen. Zij is het die als weduwe het huis heeft laten verbouwen. In het tegenwoordige huis, rechts van de voordeur zit nog altijd de ingemetselde gevelsteen met de tekst: A. van der Kallen 1885.
Bewoners. Staande v.l.n.r. Adrianus, Adriana Maria en Jacobus Marinus van der Kallen; zittend: Adriaan van der Kallen, inwonende oom, en Maria Verhoeven, haar man Martinus is overleden 17 januari 1909.
Vaak werden de oude materialen bij herbouw van een boerderij hergebruikt, zo ook in deze boerderij. De vormen van de oorspronkelijk bouw zijn daarin nog goed te herkennen. De vroegere stal die eerst als potstal en daarna als groepstal in gebruik was, heeft nu een recreatiebestemming. Alleen de afmetingen ervan zijn nog oorspronkelijk. De schuur had aanvankelijk een lemen vloer met een tast en schelf. Het geheel is gedeeltelijk opgebouwd uit heel oude balken, die op het oog enkele niet functionele gaten vertonen.
In het voorhuis was vroeger een grote herd met een smal keukentje erachter, de z.g. geut. Linksvoor lag een slaapkamer, met daarachter een opkamer en kelder. Her raam dat licht moest brengen in het trapportaaltje naar de opkamer is er nog. De kelder is tijdens een verbouwing na de oorlog dichtgegooid. Tussen de herd en de stal was in de muur een lampegat. De afscheiding van het woongedeelte met de stal is uitgevoerd met leemstenen, zoals trouwens alle binnenmuren.
Met dank aan Cees van Rulo
Foto: Jo van der Kaaij. Zie ook BHIC (Fotograaf: Wies van Leeuwen) fotonr. PNB001061794.
Bronnen:
L. van der Kallen in Heemschild (1989) afl. 2 pag. 40-42.
BHIC, Schepenbank Sint-Oedenrode 1548-1811, Toegang 7636.
BHIC, Notarissen Sint-Oedenrode 1642-1935, Toegang 7635.