
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Al voor de invoering van het kadaster (1832) woonde er aan de Vresselseweg 16 Hendrik van den Oever en zijn vrouw Johanna Sendrix; haar man overleed in 1818 en toen stond ze er alleen voor om het boerderijtje draaiende te houden.
Rond 1900 bestond de boerderij uit een bouwmanshuis met erf en tuin, bouw- en weiland, hakhout, dennenbos en heide. Petrus van Rijen stationschef en douaneagent, wonende te Valkenswaard en eigenaar, verhuurde het keuterboerderijtje aan het echtpaar Wilhelmus Franken en Willemijn van den Bergh. Eén van hun kinderen, dochter Josina, komt later met haar man op Vressel 16 te wonen.
In 1927 werd het gezin van Thomas Slits met zijn vrouw Gerardina Adriaans ingeschreven in het bevolkingsregister, vanuit Gemert verhuisden zij naar de Vresselseweg. Gerardina bracht veertien kinderen ter wereld, alle geboren te Sint-Oedenrode, uitgezonderd de drie oudste, die in Gemert waren geboren. Bij elk kind dat ter wereld kwam met een behoorlijk gewicht had de moeder het zwaar te verduren, maar wanneer de bevalling voorbij was en een gezond kind in de wieg, lag ze weer te stralen van geluk.
Maar op een zaterdag in maart van het jaar 1935 sloeg het noodlot toe: er ontstond brand en in korte tijd ging bijna alles verloren. Alles wat nog over was werd verkocht en het gezin vond gelukkig tijdelijk een onderkomen op de Lieshoutseweg.
Circa 1943 verhuisde het gezin naar de Deken van Erpstraat in het dorp, waar de jongste werd geboren om uiteindelijk te verhuizen naar een nieuw huis in de Christinastraat.
Het huis op de Vresselweg werd ten herberge van Arnoldus van den Burgt op Vressel geveild. De nieuwe eigenaar, Johan Welte landbouwer uit Erp, bouwde op het stuk grond waar het verbrande huis had gestaan een nieuw huis, maar hij verkocht het alweer snel aan Martinus Arnoldus van den Heuvel.
Aan Martinus werd in 1936 verlof verleend voor verkoop van alcoholhoudende drank in zijn perceel wijk D 83, nu Vresselweg 16. Zijn vrouw Josina Maria Franken (roepnaam Sientje) overleed op 99-jarige leeftijd, 36 jaar na haar man.
Met veel dank voor informatie en foto’s aan de familie Slits.
Zie voor de zusters http://www.henkbeijersarchiefcollectie.nl/, http://www.henkbeijersarchiefcollectie.nl/publicaties/boeken.htm en het artikel op deze website over de congregatie.