i

Toen elektriciteit nog op palen werd aangeleverd

vertelde op 6 januari 2017 om 19:22 uur

We schrijven anno 1954. De winters waren nog echte winters en sneeuw en ijzel hielden het schaarse autoverkeer in de greep. We krijgen een blik in de Molenstraat in Helvoirt ter hoogte van Molenstraat 16 en de straat werd gesierd door grote lindenbomen die versierd waren door een laag vers sneeuw.

Van fietspaden was nog geen sprake en de boerderijen werden van stroom voorzien via elektriciteitspalen die de straten op strategische punten tevens van de nodige straatverlichting voorzagen. Een typisch beeld van die tijd, dat volledig uit het landschap verdwenen is sinds de elektriciteit ondergronds wordt aangeleverd.

Foto: Trees Leermakers, toen nog woonachtig op adres Molenstraat 16.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

robert zei op 13 januari 2017 om 22:28 uur

Wat een schitterende foto - Trees Leermakers was dus een Brabantse fotograaf. Zoals Rees Diepen dat ook was, maar dat terzijde.
Wat 't beeld toont is hoe elke meter van het erf, de grond werd benut: bomen leveren hak/sprokkelhout voor de kachel. En op precies de goeie onderlinge afstan van elkaar, zodat ze mooi recht en hoog opgroeien. Voor mazimaal plank/verkoop hout. En ondertussen ook nog schaduw voor de zomerdag. Boereslim heet da :-)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 januari 2017 om 12:14 uur

Ja Robert, daar kunnen wij nog steeds heel veel van leren !

Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 19 januari 2017 om 16:12 uur

Trees Leermakers woonde op dat moment in de boerderij links voor op de foto. Ik vermoed dat ze de pracht van verse sneeuw op de bomen van dat moment wilde vastleggen. Trees woont tot op de dag van vandaag nog in Helvoirt. Via haar heb ik deze foto kunnen bemachtigen.

robert mens zei op 19 januari 2017 om 22:30 uur

Trees zal het werk kennen/waarderen van al even excellente Rees (Diepen uit Tilburg; was gespecialiseerd in kinderfotografe; koekel maar)
Maar, nu ik weer naar deze fraaie bomen foto kijk, valt me dit te binnen: elke meter grond was beplant, in gebruik, ten nutte. Voor verwarming, meubel, klompen, bouw etc. De bermen van wegen werden daarna opgeofferd, opgeeist voor allerlei bedrading. Telefoondraad ging ondergronds, veel dikkere electriciteitskabels volgenden, langs wegen, straten, pleinen. Lastig diep en breed geworteld groen moest daarvoor wijken. Het netwerk van riolering en jaren zestig aardgas volgden, in voorheen begroeide bermen, onder stoepen. Op platteland, in dorpen en stad. Comfort winst, groene weelde verlies.

Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 20 januari 2017 om 11:14 uur

En niet te vergeten veiligheid. Op de plek waar toen die prachtige bomenrij stond liggen nu fietspaden, van de weg gescheiden door bescheiden groenstrookjes, sinds kort beplant met eiken, die, met het verstrijken van jaren, als ze de tijd krijgen ook statige bomen zullen worden

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 19 december 2009 om 16:48 uur

Echt winter

vertelde op 15 juli 2011 om 14:11 uur

Even bibberen

vertelde op 5 januari 2012 om 12:18 uur

Noodwoning