i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Velp
Tags:

Velpse schooldagen

vertelde op 24 maart 2016 om 14:44 uur

We kijken hier naar de lagere school in Velp. Kun jij ons meer vertellen over dit gebouw of over de herinneringen aan je schooltijd?

De lagere school in Velp

Het gebouwtje staat er wat haveloos bij, de boompjes zijn bescheiden, de verdere begroeiing magertjes. Droge zandgrond, op het heetst van de dag zo te zien. Op de achtergrond denken we jaren-60 nieuwbouw te zien, dus de foto zal zo'n 50 jaar oud zijn. Gemaakt tijdens de zomervakantie, wellicht...

Wat ons verder opvalt is de klokkentoren op de voorgrond. Leuk om in te klauteren, maar waarom stond hij bij de school? Werd die klok ooit geluid, en waarvoor dan wel? Was dit jouw school, leerde je hier lezen en schrijven of stond je hier misschien voor de klas? Deel jouw herinneringen aan je schooltijd met ons!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

monique zei op 26 maart 2016 om 19:41 uur

Dit is de inmiddels afgebroken Sint Jozefschool in Velp. Op de plaats van deze school is nu de nieuwbouwwijk Vetwei gebouwd. Het schoolgebouw wat we op de foto zien is gebouwd in 1951, de hoofdonderwijzer was toen Meester de Valk. Hiervoor was de Velpse school gelegen aan de Pastoriestraat in Velp, dit gebouw staat er nog altijd en is in gebruik als woonhuis. De foto is in elk geval voor 1979 gemaakt, toen werd er aan de rechterkant een soort aanbouw aangezet waar de kleuterschool in kwam. De klokkenstoel op de voorgrond heeft niet met de school te maken.. de muur die te zien is op de foto is de kerkhofmuur, meer naar rechts en niet te zien op de foto, ligt het kerkhof van Velp. De kerk staat ook niet op de foto, deze grenst aan het "tuintje" op de voorgrond. Deze school was een echte dorpsschool, de inrichting deed echt nog gezellig ouderwets aan, gangen met hoge bogen erin en ouderwetse muurkasten. Het nieuwbouw gedeelte wat tegelijk met de kleuterschool werd gebouwd, lag aan de achterkant, vanaf de straatkant was de oude school te zien. Het leuke aan de Sint Jozefschool was altijd dat in plaats van een zoemer die afgaat,, er nog echt ouderwets gebeld werd wanneer de school begon of uitging..

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 29 maart 2016 om 10:27 uur

Beste Monique, bedankt voor je uitgebreide reactie! Leuk om zo een heel compleet beeld te krijgen van deze Velpse school en haar omgeving. Zo te horen heb je goede herinneringen aan je schooltijd. Mocht je nog foto's hebben van bijvoorbeeld het nieuwbouw gedeelte of van de gezellige inrichting van de oude dorpsschool, dan kun je die altijd naar ons sturen via het e-mailadres info@bhic.nl. Nogmaals hartelijk dank voor alle informatie!

Tonny van der Heijden zei op 5 april 2016 om 15:28 uur

Deze school was de opvolger van een kleinere school, gelegen aan het schoolpaadje, oud Velp. Ikzelf heb op de Sint Jozefschool gezeten van 1960 tot 1968. Een ouderwetse inrichting met twee gescheiden speelplaatsen, een voor de jongens en de andere voor de meisjes inclusief de kleuters. Er was een fraai groot grasveld bij gelegen waarop diverse balspelen plaats vonden. Sommige namen van juffouwen en meesters schieten me nog te binnen : juffrouw van Haren, Hamer en dobbelsteen. Meesters Pluyaarts en de Valk. De klokketoren vlakbij werd voornamelijk gebruikt bij begrafenissen. Het is allemaal even geleden maar wat er in je jeugd gebeurt blijft vaak goed hangen in je hoofd. Foto's zullen er best nog zijn onder de Velpenaren.

Groeten,

Tonny van der Heijden

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 6 april 2016 om 09:35 uur

Bedankt voor het delen van jouw persoonlijke herinneringen, Tonny! Misschien zijn er nog wel andere Velpenaren die meer weten over de verschillende juffen en meesters van de Sint Jozefschool. Vooral de namen "Hamer" en "Dobbelsteen" spreken natuurlijk tot de verbeelding. Mochten er nog meer verhalen zijn blijven hangen, dan horen we die natuurlijk graag!

Ria Dekkers Opsteegh zei op 6 april 2016 om 17:01 uur

De lagere school van Velp roept veel herinneringen op, ik ben naar de eerste klas gegaan in augustus 1951, de nieuwe school was net klaar, herinner me nog dat ie uitgegraven is . Het was een grote aanwinst voor Velp. Ik ben daar 6 jaar met plezier naar toe gegaan. En heb daar leren lezen schrijven en alles wat we moesten leren. Mijn eerste juffrouw was juffrouw Jo de Bruin, later volgde nog meer leerkrachten. Met Koninginnedag moesten we al lopend naar Grave naar het gemeentehuis en werd met alle scholen bij het defilé het Wilhelmus uit volle borst gezongen, later met versierde fietsen naar Grave. Na afloop gingen we onderweg nog bij de Kleine Elft TV kijken naar het Defilé op Soestdijk. De klokkenstoel werd geluid met een begrafenis en bijzondere kerkelijke feestdagen.
De school is afgebroken in 2008. Met onze eerste klas leerlingen van toen hebben wij in 2007 een reünie gehad in het gemeenschapshuis.(voorheen kleuterklas).Voor mij is het bijzonder dat ik nu woon op de plek waar toen het gemeenschapshuis was. Daarom denk ik nog vaak aan de herinneringen van toen

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 7 april 2016 om 09:41 uur

Wat fijn dat je een goede tijd hebt gehad op deze school, Ria en dat je er leuke herinneringen aan hebt over gehouden. Ik kan me goed voorstellen dat je er vaak aan terugdenkt, helemaal omdat je nu op de plek van het oude gemeenschapshuis woont. Die reünie moet daarom vast heel bijzonder zijn geweest!

Mocht je toevallig nog oude foto's hebben liggen die je met ons wilt delen, dan kun je ze eventueel naar het e-mailadres info@bhic.nl sturen. In ieder geval bedankt voor het vertellen van jouw verhaal!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 november 2009 om 11:57 uur

Hoe war 't vruger in Grave, Velp, Escharen en Gassel?

vertelde op 24 december 2015 om 11:32 uur

Naar de speeltuin!