skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Venbergse Molen

De meest zuidelijke, nog bestaande watermolen op de Dommel in Nederland is de Venbergse watermolen. Hij ligt ten zuiden van Valkenswaard aan de Dommel. Hij wordt voor het eerst vermeld in 1227, als gedeeld bezit van het vrouwenklooster in Postel en de Hertog van Brabant. Na de opheffing van dit klooster kwamen de meeste goederen aan de Norbertijnenpriorij in Postel. In 1345 werd de priorij volledig eigenaar van de molen.

De Venbergse molen was een banmolen. Dat betekent dat de inwoners van het omliggende gebied hun graan verplicht hier moesten laten malen. Nadat de Staten van Holland in 1648 alle Postelse kloosterbezittingen in de Meierij van ’s-Hertogenbosch hadden genaast, kwam de molen in handen van het Huis van Oranje.

In 1716 nam de Raad van State in Den Haag de watermolen in bezit en liet hem in 1740 samen met diverse andere voormalige Postelse goederen openbaar veilen. Zo kwam de molen in handen van een zekere Poulus.

In de 19e eeuw kwamen de molenaars uit de families Verheijen, Thijs, Loos en Van Poppel. Sinds 1918 leverde de familie Rietra de molenaar. Tot in het begin van de 20e eeuw was de Venbergse molen zowel een korenmolen als een oliemolen, elk aangedreven door een eigen waterrad. Rond 1900 is het rad van de oliemolen verwijderd.

Het huidige gebouw en het bijbehorende molenaarshuis dateren van rond 1895. Begin jaren ’70 moest het molenhuis worden gestut, omdat het dreigde te verzakken. In de jaren 1973-1977 werd het daarop grondig opgeknapt. De molen als zodanig is niet meer in bedrijf, maar het terras en de bootjes maken de molen opnieuw tot middelpunt van veel (zomerse) bedrijvigheid.

Reacties (5)

toon willems zei op 19 april 2011
gu kon mi goeiju watterstand 250 kilo mais maolu.pur uur.mais wier ut mistu gemaole. meej wa milicorn en sojabeans en ok wa gerst . wier ut gemengd vur verrukkus voeijur.da maole deej`k van smerrigus aagt tot dikwuls tien uurru saovus . zoo, da waar dan drie of vier daog maole . en innu dag in de week die fijftig kilo zakke nur de boerru brengu, we haaiju klante es wijd as heez,lindurstrijp,burkul , de brier. westerhovu. reithovu en dan valkuswird .ooit, as `k bezig waar mi maole , kwam dur wel is unnu goeiju bekende in de kafee unnu pot bier vattu, en dan wier dur unnu kop in de meuledeur gestooku . en die riep. heee . eeej gij, toontje . komtur daluk ok innu mee vattu , zoo . da deej `k dan welus, nie tu dik .want `k moes munnu zak ok in de gaote haawu ,
zoo es `k dur dan unnu leegu zak an di
dan haij `k krek un kleinu 12 mienuuttu tijd um wa te aawoere .da waar in de jaoru 1963/1966.drie hillu moiju muldersknegt jaore waarru da vur men .sliep ok tusse en op de meelzakku. es `k wel is teveul van dieju westmalle trappist ophaij . ut urstu vatju van dieju trappist he`k nog mi mun sjiepku van bels gehaold .jao ,now maolt tie nie mer .
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 20 april 2011
Toon, wat kunde gij schoon vertellen! Die Venbergse watermolen kwam even helemaal tot leven. Kan me voorstellen dat je daar drie mooie jaren als muldersknecht hebt gehad. En de timing met die zakken en het pintje plus ouwehoeren is zonder meer knap.
Jammer dattie niet meer maalt...
Astrid zei op 18 april 2012
Ee Toon,das un schon stukske van de meule.
ik dacht ff reagere.Wur gi de tijd toch hinne he?
Jan van den Dungen zei op 7 augustus 2020
Midden jaren ’70 restaureerde molenaar Jack Rietra (*1919 - † 1998), zoon van de eerdere molenaar Harrie (*1893- † 1961), eigenhandig deze molen.

Hij deed dat, met door hem zelf geïmporteerd hout uit het Oostenrijkse toeristenplaatsje Schwoich, een plaatsje waar Jack met zijn gezin jarenlang vakantie vierde en waarvan hij ereburger was. Het hout was, in zijn ogen, vele malen beter, als dat wat hij hier kon kopen. Nadat de restauratie was voltooid, kwam een bestuurlijke deputatie van Schwoich, waaronder de burgemeester hier in Valkenswaard, zelf poolshoogte nemen. Overigens was Schwoich, een plaatsje van zo’n 2.000 inwoners, destijds een geliefd vakantiedoel van veel Valkenswaardenaren gelegen in de directe omgeving van Kufstein-Tirol. Zelfs in het Valkenswaards lied ‘Cigar-city’ wordt deze plaats nog bezongen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 augustus 2020
Wat bijzonder, Jan en wat goed dat je dat hier vermeldt. Een snelle zoektocht online naar Jack Rietra leverde me deze informatie op: https://www.fasol.nl/logeren-bij-karl-ganzer/

Fascinerend om te lezen. Heb je mogelijk een foto van Jack die we hierbij kunnen plaatsen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!