skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Vitselstek in Best

Rini de Groot
vertelde op 18 september 2015
bijgewerkt op 27 augustus 2019
In het verhaal Een schuur op karrenwielen werd een schuur compleet verplaatst. In tegenstelling hiervan werd aan de Kerkstraat van Berkel- Enschot een vierhonderd jaar oude Tiendschuur gedemonteerd en opgericht op buurtschap Aarle in Best.

Vroeger werden in deze streek de daken van boerderijen met roggestro gedekt en waren de buitenwanden van schuren van gevlochten wilgentenen, materialen uit de directe omgeving. Op het vlechtwerk werd daarna een mengsel van leem aangebracht, daarmee werd het winddicht. Het was eenvoudig te herstellen of te vernieuwen.

Nadat de rietdekker met het dak van de Tiend- of Vlaamse schuur klaar was volgde de taak voor enkele vrijwilligers: 5 vakken, totaal 12 M², aan de voorzijde te dichten met vlechtwerk van wilgentenen. Horizontaal werden de vakken voorzien van 3 cm dikke takken en daartussen verticaal dunnere twijgen gevlochten afkomstig van de in het najaar geknotte wilgen. Later werd op het vlechtwerk, een mengsel van leem, zand en gehakt stro vermengd met water en tot een dikte van 15 cm aangebracht. Het stro in de mix vormt de wapening. Een oude techniek, ook hier is het ‘vakken vullen’, maar tijdrovender dan in de supermarkt. Leem was vroeger het voor de hand liggende bouwmateriaal, maar het is erosiegevoelig. Daarom heeft de buitenwand voor het hemelwater een grote overstek nodig. De stalvloer werd ook met leem uitgevoerd om hoefziekte van het vee te voorkomen. Denk hierbij aan modderbaden, reinigend en ontsmettend.

Bij het lemen van het vlechtwerk, ook wel ‘vitsel- of fitselstek’ genoemd, neemt men een handvol van het mengsel, kneedt het zodat het luchtig wordt om het daarna stevig in de vlechtwand te drukken. Men werkt van onderen naar boven, nadat een vak bedekt is wordt aan de achterzijde, zo'n zelfde leemlaag tegen de zojuist aangebrachte laag, gedrukt. Daarop komen minimaal twee lagen; de laatste laag wordt glad afgewerkt, stukadoren, het vakwerk wordt letterlijk en figuurlijk “vakwerk”. Het is belangrijk dat vóór de vorstperiode de leemwanden droog zijn.

In 2000 heb ik mij de techniek van het lemen eigen gemaakt bij de uitbreiding met de Middeleeuwen in het Eindhoven Museum. Daar werd voor de wanden klei gebruikt die vermengd was met stro, kalk en koeienurine. De toegevoegde kalk gaat hierbij een chemische verbinding aan met de ureum uit de koeienurine en wordt daarmee waterafstotend. Deze samenstelling is minder gevoelig voor erosie, er is daardoor minder overstek nodig.

Op het land aan de Hagelaarweg dat vroeger in bezit was van de echtgenote van schilder Jeroen Bosch, Aleid van den Meervenne, staat de Vlaamse Tiendschuur van Jan en Marian van den Boom. Met een cirkelvormige tuin, een vrije interpretatie van Bosch' schilderij, de Zeven Hoofdzonden.

Afgelopen zaterdag werden bezoekers in Middeleeuwse sferen ontvangen met muziek en activiteiten tussen de maïs, jonge fruitbomen, aardperen, bloeiende zonnebloemen en vlammende houtvuurtjes. De Vlaamse schuur, het centrale punt, was te bezichtigen en de oude handvaardigheid, het lemen van de vlechtwanden gepresenteerd.

Voor de bezoekers maar ook voor mij (78) heel bijzonder. Ik ben trots: deze oude techniek wordt nooit op een Oude Ambachtendag beoefend. 

Reacties (7)

Martien v. Dooren zei op 3 oktober 2015 om 20:23
Dit systeem heeft veel weg van de vakwerkhuizen die in Duitsland veel voorkomen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 oktober 2015 om 11:01
Wat denk je Martien, is het allemaal terug te voeren tot dezelfde werkwijze van vroeger?
Martien v. Dooren zei op 7 oktober 2015 om 20:12
Marilou Nillesen.
Nu weet ik ook niet alles , doch zie een verband tussen beide uitvoeringen.
heel lang geleden werd er veel met leem gewerkt.
Rini. zei op 6 februari 2017 om 10:16
Ieder jaar worden er nog wanden gevlochten en met leem bedekt.
Rini de Groot. zei op 26 december 2017 om 21:02
Op de terugweg van onze studiereis in Damme, België 2006 bezochten we de Tiendenschuur Ter Doest in Lissewegen. We beschouwde het als een toegift de omgeving maar vooral de hoge schuur met gevels van 30 meter hoog, rond 1200 gebouwd. Daar zou deze zeker 2 keer in passen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen