skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Vught in oude foto's: Wat was en werd

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 22 juni 2017
bijgewerkt op 19 december 2017
Met haar camera legde Vera (1925) haar leven en omgeving vast. Door haar ogen zien we de jaren 60, 70 en 80 in Vught. Drukke markten, wijken in aanbouw en gebouwen in verval. Maar ook haar eigen leven. Familie, collega's, een verjaardag of zomaar een middag in de tuin. Een kind met een fietsje, sigaretten op tafel en gezellig thee drinken met vriendinnen. Een prachtig tijdsbeeld.

Door een schenking heeft het BHIC deze unieke fotocollectie van Vera de Kort verworven. Bijna 6000 foto's om doorheen te bladeren. Van Vught zelf, van Vera en haar directe omgeving, en vakantiefoto's. Van bloemetjesjurken, getoupeerde kapsels en wijde broeken. Vaak zijn het de details die deze foto's zo bijzonder maken en zorgen voor herkenning en nostalgie. Back to the Sixties, Seventies en Eighties!

Terug naar het Vught van toen

De SRV-man, een wijk in aanbouw of zomaar een zonnige dag op de markt. Foto's van dat wat kwam en van dat wat bijna verdween. Van mensen, gewoon zoals ze er toen uitzagen. Van gebouwen, zoals ze toen waren. Met een scherp oog voor detail en veel gevoel voor historie legde Vera haar woonplaats Vught vast. De meeste foto's komen uit de jaren 70.

We geven je hieronder een paar aansprekende voorbeelden, maar er is zoveel meer te vinden. Zie deze selectie van foto's 'Vught in oude foto's: Wat was en werd' dan ook als uitnodiging om zelf eens door de collectie te bladeren. Lang niet alle fotobeschrijvingen zijn volledig. Van veel foto's weten we niet meer dan een jaar of een plaats. Soms zelfs dat niet. Weet jij meer? Je kunt jouw aanvullingen en herinneringen als reactie bij de foto plaatsen.

Benieuwd naar de hele fotocollectie? Bekijk hier de volledige fotocollectie van Vera Delleman - de Kort

SRV-man, collectie Vera Delleman - de Kort             De rijdende winkel verdween uit het straatbeeld. Nu weer terug als online bezorgdienst.

Straatbeeld, collectie Vera Delleman - de Kort                 Een mooi beeld van een meisje met haar kinderwagen, tegen de 'moderne' achtergrond van geparkeerde auto's en flatwoningen.

Weekmarkt Vught, collectie Vera Delleman - de Kort               De weekmarkt in de jaren 70. Het zijn de details - het Volkswagenbusje, de wijde groene broek en de wapperende (mannen?)haren, de Spaarbank - die deze foto zo aansprekend maken.

Pand in omgeving Fortstraat wordt afgebroken, collectie Vera Delleman - de Kort             Vera fotografeerde veel gebouwen die gesloopt gingen worden. Als je binnen de fotocollectie van Vera de Kort bijvoorbeeld zoekt op 'afgebroken' vind je al ruim 60 foto's van Vughtse plekken die verdwenen zijn

De Sint Annaschool aan de Kerkstraat wordt afgebroken, collectie Vera Delleman - de Kort

De Sint Annaschool in de Kerkstraat. Links nog in volle glorie op een foto uit 1970. De rechterfoto nam Vera een jaar later, in 1971: de Sint Annaschool wordt gesloopt.

Nieuwbouwwijk De Baarzen in aanbouw (1972), collectie Vera Delleman - de Kort Deze koeien staan in 1972 rustig te herkauwen in de weilanden. Achter hen krijgt nieuwbouwwijk De Baarzen gestalte. We zien de woningen aan de Hertoglaan.

Wonen boven de super, collectie Vera Delleman - de Kort                  Nieuw winkelcentrum aan de Michiel de Ruyterweg. Met boven woningen - de was wappert op het inpandige balkon - en beneden Super en kaasboer.

Sanering pand Van de Pollstraat, collectie Vera Delleman - de KortSaneringen woningen en wasserij aan de zuidzijde van de Van de Pollstraat (1976). Jongens met korte broek en opgetrokken kousen kijken toe.

Restanten oude deel Ploegstraat, collectie Vera Delleman - de Kort

Restanten van het oude deel van de Ploegstraat. De laatste panden worden gesloopt. Wie nu door dit gebied wandelt, treft een totaal ander straatbeeld.

 

Over Vera

Vera (Vera Anna Maria) Delleman - de Kort wordt op 18 augustus 1925 geboren in 's-Hertogenbosch. Daar gaat ze ook naar het lyceum, waarna ze een baan krijgt bij de gemeente Vught. Vera start daar als “volontaire ter secretarie”, wordt later klerk-typiste en schopt het tot hoofd van de afdeling documentaire informatievoorziening van de gemeente.

In 1976 - ze is dan dus ruim 50 jaar - start Vera met een studie aan de Rijksarchiefschool. Haar stage loopt ze bij het Rijksarchief in Noord-Brabant, het huidige BHIC. Na haar studie wordt ze door de gemeente Vught benoemd tot archiefambtenaar ter secretarie (gemeentearchivaris).

Pas na haar actieve carrière treedt ze in het huwelijk. Ze heeft bijna haar hele leven gewoond en gewerkt in Vught en legde haar omgeving vast met haar camera. Als amateurfotograaf maakte ze dia's van haar familie, Vught en vakanties. Zo legde ze de veranderingen in de jaren 70, 80 en 90 vast in aansprekende zwart/wit- en kleurenopnames.

Bekijk hier de volledige fotocollectie van Vera Delleman - de Kort

Bekijk hier andere fotoverhalen uit de collectie Vera Delleman - de Kort

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.