skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Mart Visser, ambachtelijk couturier

Het mag opmerkelijk heten: juist de man die niet zo van maatschappijkritiek en grote gebaren houdt en die al sinds zijn afstuderen te horen krijgt dat zijn ontwerpen nogal braaf zijn, is ook die dwarse en koppige ontwerper die lange tijd onder vuur lag vanwege het halsstarrige gebruik van bont in zijn collecties.

Mart zat als kleuter al fanatiek zijn eigen Barbie-popjes en wat later afgedankte etalagepoppen aan te kleden. Als 13-jarige richtte hij winkeletalages in Sleeuwijk en omgeving in. Zijn uiteindelijke beroepskeuze kan dus voor niemand een verrassing zijn geweest.

Prêt-a-porter-collectie Mart Visser 2017 (foto: Petra Wijnsema, 2017. Bron: Wikimedia Commons. Licentie: CC-BY-SA-4.0)
Prêt-a-portercollectie Mart Visser 2017 (foto: Petra Wijnsema, 2017. Bron: Wikimedia; CC-BY-SA-4.0)

Mart volgde een gedegen opleiding in Amsterdam en Kopenhagen. Hij liep daarbij stage bij grootheden als Frans Molenaar, voordat hij in 1993 zijn eerste eigen Haute Couture-collectie presenteerde. Sindsdien presenteert hij twee collecties per jaar, vooral gericht op de Nederlandse upper class. Hij wordt gedragen door bekendheden als Chantal Janzen, Simone Kleinsma en Eva Jiinek. Voor de rest van Nederland (plus België, Duitsland en Scandinavië) biedt hij daarnaast een uitgebreide lijn betaalbare confectiekleding aan.

Visser noemt zichzelf een “ambachtelijk couturier”, een perfectionist, die eindeloos doorwerkt totdat alles volmaakt is: de coupe, de snit, de pasvorm. De materialen zijn luxe, de uitstraling is krachtig, maar Mart’s ontwerpen zijn toch vooral dienend en plaatsen de vrouw op een voetstuk. De kleding mag in zijn filosofie nooit overheersen en mag daarom nooit te extravagant zijn. Hij moet geschikt zijn voor een breed publiek, want “Kleding moet wel gedragen kunnen worden!” Typerend voor Visser is bijvoorbeeld dat hij zijn confectiekleding standaard aanbiedt in de maten 34 tot en met 48, en als het moet in maatje 52.

Op de catwalk worden zijn creaties getoond door modellen die soms pas 18 jaar oud  zijn, maar soms ook gerust zichtbaar 55. Visser kiest graag modellen “met iets extra’s”: wat langer, wat gevulder, iets rijper… Hij werkt daarnaast bewust met vaste medewerkers, mensen die vaak al jaren bij hem in dienst zijn en zijn wensen feilloos aanvoelen.

Inmiddels is deze workaholic – zijn eerste burn-out “vierde” hij rond zijn 30ste - van alle markten thuis: “natuurlijk” ontwerpt hij jassen, jurken, tops, broeken, badkleding, laarzen, pumps, damestassen, kinderkleding, dekbedovertrekken, reisbenodigdheden, gordijnen, vloerkleden en zilveren sieraden, maar hij voert ook een aparte collectie bruidsmode én ontwierp jarenlang een collectie exclusief voor V&D.

Mart Visser (foto: Petra Wijnsema, 2017. Bron: Wikimedia Commons. Licentie: CC-BY-SA-4.0)
Mart Visser (foto: Petra Wijnsema, 2017. Bron: Wikimedia; CC-BY-SA-4.0)

Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de bedrijfskleding van bijvoorbeeld Maison Van den Boer, Rijkswaterstaat, KLM, de Luchtmacht, de Bilderberggroep, het Hilton, Holland Casino, het Concertgebouw, Facilicom en andere bedrijven. Zijn eerste 25 jaar “in de mode” vierde hij in december 2017 in zijn eigen Sleeuwijk met een overzichtsmodeshow.

Visser heeft een eigen, bescheiden, parfumlijn maar even gemakkelijk creëert hij het meest exotische … behangpapier. Voor tijdschrift KNIP maakte hij exclusieve patronen, zodat iedereen zijn eigen “Mart Visser” zelf kon maken. Zijn kunstwerken, schilderijen en sculpturen, worden altijd wel érgens tentoongesteld en goed verkocht.

Mart is ook de ontwerper van het monument voor de slachtoffers van mensenhandel, dat te vinden is bij het gebouw van het Centrum Kinderhandel Mensenhandel in Leeuwarden. Vervolgens heeft hij een fonds opgericht om slachtoffers van kinder- en mensenhandel een kans te bieden hier in Nederland hun leven weer op orde te krijgen.

Misschien moesten we hem zijn voorliefde voor bont, die hem zelfs  de uitverkiezing tot “Dom Bontje 2015” opleverde, voor deze ene keer maar vergeven….

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.