i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Oedenrode
Tags:

Coeveringse molen

vertelde op 19 maart 2010 om 08:58 uur

 

Een van de eerste windmolens van Nederland is in 1299 gebouwd in de buurtschap Coevering (Veghel). De molen hield het ruim zes eeuwen vol.

 

Tijdens felle gevechten tussen geallieerden en Duitsers brandde de molen op 23 september 1944 tot de grond toe af. Een zeldzaam monument ging verloren. Op de plaats waar deze windmolen heeft gestaan, staat nu een monument bestaande uit twee maalstenen en de gemeentewapens van Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel.

 

Het monument aan de Molenstraat in Coevering is tevens een grenspaal tussen deze drie gemeenten. Nog in de jaren zestig was Eerde verdeeld over deze drie gemeenten. Dat leverde een bijna ‘Baarlese’ situatie op. De school stond in Sint-Oedenrode, net als de pastorie. De belendende kerk stond in Veghel.

 

Destijds is de molen bewust op deze plek in de buurtschap Coevering gebouwd zodat de molenaar kon profiteren van de ‘vrije wind’ van de drie plaatsen. De Coeveringse molen was een gesloten standaardmolen zoals er in deze omgeving nog meer staan in Uden, Boekel en Nistelrode.

 

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 24 oktober 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Hans Hendriks zei op 26 maart 2010 om 14:10 uur

Voor herbouw van de Koeveringse molen zie onderstaande website:
www.everyoneweb.com/koeveringsemolen

Mari van Kasteren zei op 28 augustus 2010 om 21:59 uur

In september 2009 is de stichting Koeveringse molen opgericht die als voornaamste doel heeft het herbouwen van de Koeveringse molen. Dit in het kader van het masterplan Vlagheide. De stichting is te bereiken via e-mail: info@koeveringsemolen.nl en telefonisch op tel: 0499 - 474854. Info is te zien op de website: www.koeveringsemolen.nl

Christian, BHIC zei op 7 september 2010 om 20:38 uur

@Mari: Ik heb nu pas jullie website kunnen bekijken, maar verschillende pagina's geven bij mij in Google Chrome een foutmelding dat ze niet geopend kunnen worden. In Internet Explorer 8 opent bij mij zelfs de homepage niet eens. Is er op het moment iets mis met de site?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: