skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Oorlogsleed aan de Damianenweg

In december 1921 brandde het klooster van de Damianus-stichting te Grave af. Voor een nieuw te bouwen klooster kocht de stichting van de gemeente Sint-Oedenrode een perceel heide. Met het oog op de toekomst wilden zij zich daar vestigen, de heide lag in die tijd dichter bij trein en tram.

Opening Damianus-stichting te Sint-Oedenrode.

Voor de gemeente zou dat ook een voordeel zijn: het klooster zou boeren aantrekken die de heide konden ontginnen en boerderijen bouwen. Drie dezelfde boerderijen werden er daar dan ook gebouwd door de landbouwers G. Oosterholt en J. van Berkel te Eerde en A. van Dijk te Dinther.

Het plan werd in 1927 bij onderhandse aanbesteding gegund aan de aannemer A. van Breugel. Het werk werd uitgevoerd onder architectuur van de bouwkundige J. C. de Poorter.

Zwaar werk stond hen te wachten en tot overmaat van ramp brak in 1940 de Tweede Wereldoorlog uit. Op het einde van de oorlog werd op die plek door de bevrijder tussen Schijndel en Eerde een vliegveld aangelegd. Door de hevige strijd tussen de bevrijder en de vijand kwamen de boerderijen gedurende ruim zes weken in de vuurlinies te liggen. Zij werden door het oorlogsgeweld zwaar getroffen.

We lezen in de verslagen van Nettie Muller wat Gerhard Oosterholt wonende E 2 overkwam. Zijn gezin bestond uit man, zijn tweede vrouw en elf kinderen. Door huwelijken van beide ouders kwamen twee gezinnen bij elkaar. De (stief)moeder was weduwe van P. de Louw, zodoende heetten haar kinderen De Louw en de kinderen van hem Oosterholt.

Nettie stuurde voor deze mensen een aanvraagformulier in. Een uitkering kon echter niet verleend worden op grond van het rapport landbouwherstel. Volgens dat rapport kon het bedrijf weer als normaal worden beschouwd. Daar echter de heer Oosterholt de gevolgen van de oorlog nog niet had verwerkt, vreesde de familie dat hij de schade niet juist had opgegeven.

De familie was namelijk een aantal maanden geëvacueerd in Eerde. Als het ook maar enigszins mogelijk was moest er een uitkering worden verleend. De woningtoestand was toen werkelijk hopeloos. Het erf leek meer op een ruïne, dan op iets wat woning zou kunnen heten. De stalling van het vee was stukken beter dan die van de mensen, maar nog niet voldoende. Desondanks besloot het District-Bureau Verzorging Oorlogsslachtoffers, dat de inkomsten uit het bedrijf voldoende konden worden geacht voor levensonderhoud.

Één bouwtekening voor drie landbouwers G. Oosterholt en J. van Berkel en A. van Dijk.

Een ander zeer triest geval was dat van het gezin van Marinus van Oss en zijn vrouw Hubertha van Oijen en hun zes kinderen, wonende E 1. Na de oorlog schrijft Nettie Muller dat dit gezin drie jaar na de bevrijding een crepeergeval was van het ergste soort.

Ook Johannes van Berkel wonende E 4 ontkwam niet aan het oorlogsgeweld, ook zijn bedrijf en oogst werd vernield. Hij was weduwnaar van Antonia Oosterholt die in 1938 overleed, nalatende 10 kinderen. Op 21 juli 1938 werd zwager Gerhard Oosterholt bij beschikking van de kantonrechter te Eindhoven toeziende voogd over de 11 kinderen in de leeftijd van 3 t/m 14 jaar.

Bronnen:
BHIC, Archief Gemeentebestuur Sint-Oedenrode, 1934-1969 Toegang 7635.
BHIC, Gemeentelijk kadaster Sint-Oedenrode 1832-1971.
BHIC, Bouwvergunningen Sint-Oedenrode 1934- 1969 Toegang 1504

Reacties (3)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 oktober 2018 om 15:15
Mooi Willie, hoe je al die verschillende bronnen verwerkt in dit verhaal! Bijzonder om zo te lezen!
A M L W van Dijk zei op 27 november 2018 om 19:20
Gerardus Oosterholt moet zijn Gerhard Oosterholt. Wanneer u hierop zoekt bij BHIC-stamboom vind u onder bevolkingsregister een interessant overzicht van het samengestelde gezin. Onder nummer 9 (blauw no. 1) staat mijn moeder Catharina de Louw, het oudste kind uit het gezin de Louw. Zij trouwde met haar stiefneef Wim van Dijk. Hendrika van Dijk, de eerste vrouw van Gerhard Oosterholt, was zijn tante.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 november 2018 om 16:14
Bedankt voor uw reactie en de verwijzing naar de scans van het bevolkingsregsiters van St.Oedenrode, Meneer van Dijk, ik heb de voornaam inmiddels aangepast.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.