skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

And the winner is...

Hij is trots, de winnaar van deze varkensfokdag, begin jaren 60. Zijn beloning: een ferme handdruk en een glimmende beker. Wie kan ons meer vertellen over deze wedstrijd en de gelukkige winnaar?

Winnaar van de varkensfokdag in Mill, begin jaren zestig. Weet jij wie hier op de foto staan?

Voor de gelegenheid houdt de winnaar zijn pet in zijn hand. Bezoekers en overige deelnemers lijken met hun gedachten alweer elders. Een enkeling neemt zijn notities nog eens door.

We zijn benieuwd naar de verhalen achter deze foto. Weet jij of er ook een geldbedrag voor deze winnaar was? Waarom werd deze vleeskeuring toen eigenlijk gehouden? En wat maakte nou dat zijn varken won en een ander verloor? Natuurlijk willen we ook graag de namen van deze heren weten. Weet jij meer? Deel je herinneringen!

Reacties (2)

A.G. Egelmeers zei op 1 augustus 2017 om 19:27
De varkensfokkers in het land van Cuijk waren lid van de plaatselijke R.K.Varkensfokvereniging. Deze waren ingedeeld in 2 kringen per Dekenaat. In beide kringen werd jaarlijks een varkensfokdag georganiseerd. Een in Sint Anthonis in de boomgaard van café Kaal(later Bos) en in Mill. Eerst aan de Spoorstraat. Naar ik meen was het toen ook voetbalveld. Later aan de Wanroijseweg waar het voetbalveld van Juliana lag. Het fokdoel was het Nederlandse Landvarken. Een varken met snelle groei en veel vlees dat vooral zat op de duurdere delen, rug en hammen. Er werd gekeurd in meerdere rubrieken op leeftijd: beren, zeugen met biggen en drachtige zeugen. Keurmeesters waren enkele ervaren fokkers samen met een inspecteur van het Noord-Brabants Varkensstamboek. Zowel bij de beren als de zeugen werd een kampioen gekozen. De prijs was de beker en de eer. Maar wat veel belangrijker was de nakomelingen van een kampioen beer of zeug hadden een aanzienlijke meerwaarde bij de verkoop.
Inmiddels is er veel veranderd in de fokkerijwereld. De meeste varkens worden kunstmatig geïnsemineerd. De varkens voor de mesterij zijn hybriden van 2 of meer rassen. Varkensfokdagen zijn al lang verleden tijd. Om alle gezondheidsrisico's te voorkomen blijven alle hokken gesloten.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 17 augustus 2017 om 12:51
Bedankt nog voor deze uitgebreide achtergrondinformatie! Fijn om te weten hoe zo'n landelijke varkensfokdag in zijn werk ging en welke prijzen er tegenover stonden. Er is door de jaren heen inderdaad een heleboel veranderd!

Vandaag ontvingen wij een telefoontje van iemand die haar vader op de foto herkende. De grote winnaar van deze varkensfokdag was Jan van de Weem uit Haps. De identiteit van degene die de prijs uitreikt, blijft vooralsnog een mysterie...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen