skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Marianne Vos sprint naar de molen in Nieuwkuijk

De historie van de Emmamolen in Nieuwkuijk gaat terug tot 1886. Maar wielrenster en veldrijdster Marianne Vos heeft ook een geschiedenis met deze korenmolen. Als jeugdrenster reed ze daar haar eerste trainingen. "Voor mij zal het altijd een speciale plaats blijven."

foto: Marianne Vosfoto: Marianne Vos

Tweevoudig olympisch kampioene en veertienvoudig wereldkampioene word je niet zo maar, daar moet je keihard voor trainen. Als jeugdrenster kwam Marianne vaak op wielerparcours 'De Heuvelen' in Nieuwkuijk. “Daar heb ik heel wat rondjes gereden in de aanvang van mijn carrière."

Gelegen met uitzicht op dit parcours is de Emmamolen; een korenmolen uit 1886. Uiteraard is het in de huidige tijd lastig geworden om een molen als deze rendabel te houden, maar hij is nog volop in gebruik. Met de molen wordt nog steeds gemalen (zij het alleen nog veevoer), maar hij wordt nu ook geëxploiteerd als café, terras en restaurant. "Ik kom er nog steeds vaak”, vertelt zij enthousiast.

Speciale plaats


gouden fiets bij de basisschool in Babyloniënbroek

“Als wielrenster kom ik langs veel mooie plaatsen, maar blijf ik eerlijk gezegd ook niet vaak 'hangen' voor een bezoek. Persoonlijk fiets ik ook hier meestal weer langs tijdens mijn trainingen, maar ik vind het wel mooi om te zien dat de molen op deze manier gebruikt wordt en zo toch bewaard kan blijven. Voor mij zal het altijd een speciale plaats blijven, omdat ik hier veel uren heb doorgebracht om te trainen. En op een zonnige dag is deze locatie – gelegen dichtbij de Loonse en Drunense Duinen – een prachtige aanlegplaats voor onder andere passerende fietsers.”

Schoonheid van het Brabantse land


kunstwerk op de rotonde bij Meeuwen

“Ik vind het een groot voorrecht dat ik met mijn trainingen altijd buiten kan zijn en kan genieten van de omgeving. Uiteraard is het soms afzien, maar tijdens trainingen kan ik ook voldoende om mij heen kijken om de schoonheid van het Brabantse land te zien. Ik vind het leuk om 'nieuwe' wegen te ontdekken en trek er dan ook vaak op uit zonder precies te weten waar ik uitkom. Écht verdwalen is er meestal niet meer bij, maar dit is voor mij wel het gevoel van vrijheid waarom ik van deze sport hou.”

Overigens rijgt Vos de ene overwinning aan de andere. In 2022 wordt ze voor de achtste keer wereldkampioene veldrijden in de VS, acht jaar na haar laatste keer.

De prestaties van Marianne worden op verschillende manieren en op verschillende plekken geëerd, Helmuth Dekkers bracht onder meer deze in beeld:

Lees meer verhalen van Bekende Brabanders

Verder lezen:

Meer Bekende Brabanders:

Koersen op karakter

Reacties (4)

Nel de Ruijter zei op 23 juni 2018 om 23:23
Bij de Emma molen in Nieuwkuijk kochtik vaak broodmeel en ook peperkoek. Heerlijk. Ook een bakske koffie op het terras was heerlijk ! Vanuir Babyloniënbroek slechts een 15 minuten rijden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 juni 2018 om 19:58
Kijk Nel, dus Marianne Vos is niet de enige die goede herinneringen heeft aan deze molen! Wat leuk dat je dat hier met ons deelt :)
Gerard Veltman zei op 14 juni 2020 om 14:33
In augustus 1963 ben ik getrouwd en in september toen ik de zaak op de rit had ging ik voor het eerst bij de oude molenaar en zijn vrouw mijn eerste tarwemeel halen tot dat ze er mee stopte en Kees als jonge verse molenaar de molen over nam en er een restaurant bij bouwde de zaken liepen goed en veel feestjes werden er gegeven. Omdat het er gezellig en goed eten was hebben wij de 40 en de 50 jarige bruiloft gevierd en zijn we weer bijna aan de 60 toe en we halen er nog steeds ons meel ondanks dat Kees niet meer zelf maalt en alleen nog maar bakt. Ja zei hij malen is een zwaar werk en nu verwerk ik alleen nog maar mijn eigen product dan kan ik het nog even volhouden!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 juni 2020 om 22:20
Ah, bedankt voor deze persoonlijke en mooie aanvulling, Gerard. Wat mooi dat je hier zulke dierbare herinneringen aan hebt. Op naar de 60 jaar!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!