i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Nieuwkuijk en Onsenoort
Periode: 1987 - 2017
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Bekende Brabanders op hun plek

Marianne Vos sprint naar de molen in Nieuwkuijk

vertelde op 28 juni 2017 om 15:09 uur

De historie van de Emmamolen in Nieuwkuijk gaat terug tot 1886. Maar wielrenster en veldrijdster Marianne Vos heeft ook een geschiedenis met deze korenmolen. Als jeugdrenster reed ze daar haar eerste trainingen. "Voor mij zal het altijd een speciale plaats blijven."

foto: Marianne Vosfoto: Marianne Vos

Tweevoudig olympisch kampioene en dertienvoudig wereldkampioene word je niet zo maar, daar moet je keihard voor trainen. Als jeugdrenster kwam Marianne vaak op wielerparcours 'De Heuvelen' in Nieuwkuijk. “Daar heb ik heel wat rondjes gereden in de aanvang van mijn carrière."

Gelegen met uitzicht op dit parcours is de Emmamolen; een korenmolen uit 1886. Uiteraard is het in de huidige tijd lastig geworden om een molen als deze rendabel te houden, maar hij is nog volop in gebruik. Met de molen wordt nog steeds gemalen (zij het alleen nog veevoer), maar hij wordt nu ook geëxploiteerd als café, terras en restaurant. "Ik kom er nog steeds vaak”, vertelt zij enthousiast.

Speciale plaats

“Als wielrenster kom ik langs veel mooie plaatsen, maar blijf ik eerlijk gezegd ook niet vaak 'hangen' voor een bezoek. Persoonlijk fiets ik ook hier meestal weer langs tijdens mijn trainingen, maar ik vind het wel mooi om te zien dat de molen op deze manier gebruikt wordt en zo toch bewaard kan blijven. Voor mij zal het altijd een speciale plaats blijven, omdat ik hier veel uren heb doorgebracht om te trainen. En op een zonnige dag is deze locatie – gelegen dichtbij de Loonse en Drunense Duinen – een prachtige aanlegplaats voor onder andere passerende fietsers.”

Schoonheid van het Brabantse land

Emmamolen, foto: Rijksmonumenten

“Ik vind het een groot voorrecht dat ik met mijn trainingen altijd buiten kan zijn en kan genieten van de omgeving. Uiteraard is het soms afzien, maar tijdens trainingen kan ik ook voldoende om mij heen kijken om de schoonheid van het Brabantse land te zien. Ik vind het leuk om 'nieuwe' wegen te ontdekken en trek er dan ook vaak op uit zonder precies te weten waar ik uitkom. Écht verdwalen is er meestal niet meer bij, maar dit is voor mij wel het gevoel van vrijheid waarom ik van deze sport hou.”

Lees meer verhalen van Bekende Brabanders

Verder lezen:

Meer Bekende Brabanders:

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Nel de Ruijter zei op 23 juni 2018 om 23:23 uur

Bij de Emma molen in Nieuwkuijk kochtik vaak broodmeel en ook peperkoek. Heerlijk. Ook een bakske koffie op het terras was heerlijk ! Vanuir Babyloniënbroek slechts een 15 minuten rijden.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 juni 2018 om 19:58 uur

Kijk Nel, dus Marianne Vos is niet de enige die goede herinneringen heeft aan deze molen! Wat leuk dat je dat hier met ons deelt :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: