skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink

De laatste jaren van de Kruisheren in Uden

Geert Gunneweg en Dries Verdenius zaten samen op het College van het Heilige Kruis in Uden. Beiden volgden hun opleiding tegen de achtergrond van de grote maatschappelijke veranderingen van eind jaren zestig. Geert zat langer op het internaat, namelijk van 1963 tot 1969. Dries was hier van 1965 tot 1968.


College van het Heilige Kruis (foto: Peter van Gerwen)

Zowel Geert als Dries kwamen naar het internaat omdat dit, net als studeren, traditie was in hun familie. Geert zou in eerste instantie naar de jezuïten in Zeist gaan, maar verknalde zijn toelatingsexamen omdat hij tijdens de toets een blindedarmontsteking kreeg. Het toelatingsexamen in Uden haalde hij wel. Ook voor Dries Verdenius was het College van het Heilige Kruis niet de eerste keuze. Hij kwam er terecht nadat hij van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen af was gegooid. Ondanks dat Uden niet hun eerste keuze was, beleefden Geert en Dries bij de kruisheren wel een goede tijd.

Goed onderwijs

De school stond in principe los van het internaat, maar ook deze werd gerund door de kruisheren. Het onderwijs was volgens beide mannen erg goed. Vader Verdenius was gecommitteerde bij eindexamens en wist welke internaten goed aangeschreven stonden. Dit was bij het internaat in Uden het geval. Bovendien lagen de kosten lager dan bij andere goed aangeschreven internaten: 1400 gulden op jaarbasis. Daar kwamen soms nog kortingen bij voor kinderen uit minder welgestelde families. Dit maakte dat kinderen van professoren en doctoren in de klas kwamen bij kinderen van arbeiders en boeren. 


Alternatieve klassenfoto (met dank aan Geert Gunneweg)

Menselijke paters

Volgens Geert Gunneweg was het een buitengewoon menselijke en betrokken opleiding. “De kruisheren deden echt met je mee”, vertelt hij. De leraren kwamen ’s avonds ook langs op het internaat. “Niet omdat ze moesten surveilleren, maar om dat sombere klooster te ontvluchten. Dan waren ze weer tussen de jongens. En dat ging heel gemoedelijk. Dan stelden ze zich helemaal niet op als leraren of als pater, nee, dat konden ze goed hoor die paters”, herinnert hij zich.

Een bijzonderheid is dat Geert zelfs een keer met Pater De Wildt een paar weken op vakantie ging in Frankrijk. Daar bezocht De Wildt elk jaar verschillende pastorieën en kloosters waar hij in de loop van de jaren pastoors en kloosterlingen had leren kennen. Daar was hij dan verzekerd van een gratis avondmaal en onderdak. Geert kan zich niet herinneren of hij zelf had gevraagd of hij mee mocht, of dat dit hem gevraagd werd, maar hij vond het ontzettend leuk. “Mijn ouders vonden het goed en ik op mijn racefiets met twee grote tassen en hij op zijn damesfiets drie weken door Frankrijk”, vertelt hij, “Dat was echt een geweldige ervaring. Geen centje pijn. Samen in een heel klein tentje als er geen onderdak was en hij brevieren en ik snurken”.


Geert Gunneweg in Frankrijk met pater De Wildt (met dank aan Geert Gunneweg)

Veranderingen eind jaren zestig

Eind jaren zestig was het echter ook een ‘rebelse tijd’. Ondanks dat de kruisheren niet bepaald de meest orthodoxe congregatie vorden, hanteerden ze anno 1968 nog altijd veel regels die al lang bestonden. Zo bleven de verplichte studie-uren intact en mochten leerlingen niet zomaar Uden in. Dries werd in 1968 van het internaat afgestuurd omdat zijn studieresultaten tegenvielen en hij te veel regels had overtreden. Zo kwamen de kruisheren erachter dat hij een brommer had in het dorp en dit mocht absoluut niet.


Solidariteit zelfverbranding Jan Palach (foto: Geert Gunneweg)

Een jaar later veranderde het internaat echter in hoog tempo. “Toen ik een jaar later eens op bezoek kwam, was het internaat onherkenbaar door matrassen en blowende oud-klasgenoten en dergelijke. Dat ging allemaal heel snel”, vertelt Dries. Geert zat in 1969 nog op het internaat. Over dat jaar herinnert zij zich: “Op een goed ogenblik waren die surveillanten een beetje achter de horizon verdwenen. In termen van optreden en sanctioneren en dat soort dingen. Ze lieten ons maar een beetje begaan”.

Toen Geert in 1963 naar het internaat kwam, deed hij dat nog met de wens om missionaris te worden. In 1969 was van die wens echter niets meer over. “Het katholieke geloof was denk ik een schim van zichzelf geworden”, legt hij uit, “en ik denk dat de hele religieuze bovenwereld geen gezag meer had. Geen geloofsgezag, geen overtuigingskracht meer. In ieder geval bij ons niet”. Aan het einde van dat schooljaar werd hij door zijn vader van het internaat gehaald. Hij vond het internaat namelijk maar een losgeslagen bende geworden. “Hij zag met lede ogen dat het daar steeds losser en vrijzinniger werd”, vertelt Geert.

Einde van het internaat

Geert en Dries waren niet de enigen die hun opleiding aan het college niet af konden maken. Daar kwam nog bovenop dat het aantal nieuwe leerlingen steeds verder daalde. Het College van het Heilige Kruis was met name een priesteropleiding en anno 1970 was hier nog maar weinig animo voor. Dit leidde ertoe dat het internaat dat jaar de deuren sloot.

 

Heb jij nog op school gezeten bij de kruisheren in Uden? Laat het ons weten met een mail naar info@bhic.nl of laat hieronder een bericht achter. Wij zijn altijd op zoek naar meer kostschoolervaringen.

Reacties (4)

Dries Verdenius zei op 21 november 2021 om 17:01
Ik heb, anders dan in de introductie vermeld, wel degelijk mijn opleiding afgemaakt, zij het niet in Uden.
Jan Jans zei op 21 november 2021 om 19:03
Dries bedoel ik natuurlijk ...
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 22 november 2021 om 09:01
Hallo Dries, goed dat je dit aangeeft, ik heb de tekst erop aangepast.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!