skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Juvenaat Sint Frans in Huijbergen

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw Bhic
vertelde op 5 september 2019
bijgewerkt op 11 augustus 2022
Aan de Boomstraat in Huijbergen lag vroeger het Juvenaat Sint Frans, ook wel Huize Alverno genoemd. Dit was een ULO-kostschool van de Broeders van Huijbergen. Juvenaten (vaak een ulo of mulo) waren bedoeld om jongens voor te bereiden op de broederopleiding en intrede in de congregatie, maar in de praktijk kozen de meeste leerlingen hier niet voor. Degenen die dat wel deden, de aspirant-broeders, werden eveneens op het juvenaat gehuisvest.


Juvenaat Sint Frans in Huijbergen. Foto met dank aan Piet van Kaam.

Naast het hoofdgebouw van Huize Alverno lag de ulo met de grote gymzaal en daar tegenover de toneelzaal. Daarnaast lag het Wilhelmietenmuseum in het uit 1610 daterende poortgebouw annex fietsenstalling. Op het terrein was een soort van boerderij annex timmerwerkplaats. In de aula keken de leerlingen films en waren diverse muziek- en toneelvoorstellingen en bijeenkomsten.

De ULO Sint Frans was niet de enige kostschool van de broeders in Huijbergen. Ook het aangrenzende internaat Sainte Marie was van hen. Daar verbleven jongens van de lagere school, ulo (later mavo) en handelsschool. Hoewel deze twee kostscholen onder de hoede stonden van dezelfde broedercongregatie, waren deze instellingen wel heel duidelijk van elkaar gescheiden. De leerlingen van deze internaten hadden onderling weinig contact. Wel gingen de internen van Sint Frans bijvoorbeeld een paar keer per week naar Sainte Marie om te douchen en voor de mis. Ook werd er gezamenlijk processie gelopen naar het altaar in de bossen en organiseerden de broeders gezamenlijk sporttoernooien.

Heb jij nog op kostschool gezeten bij de broeders? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Ook zoekt het BHIC foto's van dit internaat. Deze kun je sturen naar info@bhic.nl.

Deel verhalen en foto's

Piet van Kaam stuurde deze foto's uit zijn kostschooltijd in Huijbergen (jaren zestig):


1. Achterzijde St. Frans met kapel en refter met daarboven de slaapzalen2. Fietsclubje op het gezamenlijk pad tussen St. Frans en St. Marie in Huijbergen3. Fietsclubje op het gezamenlijk pad tussen St. Frans en St. Marie in Huijbergen4. Piet van Kaam op het gazon tussen St. Frans en St. Marie, met op de achtergrond St. Marie5. Schoolplein met leerlingen ULO St. Frans6. School ULO St. Frans.7. Drumband van internaat O.L. Vrouw ter Duinen in Ossendrecht. Op de foto spelen ze op het grasveld voor het juvenaat St. Frans, ofwel Alverno, in Huijbergen.

Henk Simkens stuurde deze foto's uit zijn kostschooltijd in Huijbergen (1963-1967):


1. De jaarlijks georganiseerde "Tour de Sint Frans" bestaande uit telkens drie etappes (twee zaterdagen en een woensdag). Van links naar rechts: Toine van Achtmaal, Ludo Nelen, Ikzelf, Adrie Raaijmakers en John Akkermans. Dat jaar werd ik 3e in het algemeen klassement. 2. De jaarlijks georganiseerde "Tour de Sint Frans" bestaande uit telkens drie etappes (twee zaterdagen en een woensdag).34. Op deze foto staat volgens mij Piet van Kaam ook nog, 2e rij van boven, 3e van rechts. Zelf sta ik in diezelfde rij 7e van rechts ( met bril). Helemaal links staat broeder Acharius. Verder o.a. Ad van Bommel, Ad Jaspers, Peter van Keizerszwaard, Piet(je) van Bavel, .. de Jong, Willy Brocatis (.. Vossemeer), .. van Dongen, Koosje Verheijen, Johan Lodewijks (voetbalkeeper), Jack van Riet (Rijsbergen), Jos Akkermans, Wim en Bert van Lierop uit Maarheeze, Antoon van Meel ui Made, Jules Kroese (Den Haag), Stan de Klerk (Bergen op Zoom), Johan Koetsenruiter (Noord-Oostpolder), Piet Nagel (Maarheeze), Ad van Abeelen (Haaren), Merijn Huijbregts (..Vossemeer), .. de Jong, Bert Evers, Jack Maas (Maarheeze), .. van der Avoort.. 

Prospectus Broeders van Huijbergen (ingezonden door Piet van Kaam):


Prospectus Broeders van Huijbergen - Klik om te lezen

Prospectus Juvenaat St. Frans in Huijbergen (ingezonden door Piet van Kaam)


Prospectus Juvenaat St. Frans Huijbergen - Klik om te lezen

Bekijk ook

Internaten in Brabant

Reacties (4)

Piet van Kaam zei op 22 juni 2021 om 09:39
De tijd op seminarie de Steffenberg in Vugt werd afgesloten. Er werd samen met mij en mijn ouders gezocht naar een alternatief. Zodoende kwam Juvenaat St. Frans van de broeders in Huijbergen in beeld. Ook wel Alverno genoemd. Ik zou dan lessen kunnen volgen op de ULO van het Juvenaat of een vak leren op de Volksabdij Onze Lieve Vrouw ter Duinen in Ossendrecht. Ik koos voor de laatste, gezien de goede ervaringen die mijn broers daar hadden. Ik werd wederom met mijn grote groene hutkoffer met de op alle persoonlijke kledingstukken opgenaaid leerling-nummer door een van mijn broers en moeder afgeleverd. Mijn broers hadden inmiddels de Volksabdij alweer verlaten en waren aan hun vervolgopleiding aan de UTS en HTS in Breda begonnen. En ze gingen tussendoor of daarna ook nog beiden voor twee jaar in militaire dienst. Thuis werd het rustiger in huis.
Toeval wilde dat een oud medestudent van de Steffenberg, Henk Verkooijen uit Langeweg, ook koos voor Juvenaat St. Frans en De Volksabdij. We hadden een beetje houvast aan elkaar. Het Juvenaat aan de Boomstraat huisvestte ook de aspirant-broeders. Een ervan, Piet Klaassen uit Klein-Dongen, heb ik later nog op de reünie van OLV ter Duinen ontmoet. Naast het hoofdgebouw was de ULO met de grote gymzaal, tegenover was de toneelzaal. Daarnaast het Wilhelmietenmuseum in het uit 1610 daterende poortgebouw annex fietsenstalling. Op het terrein was een soort van boerderij annex timmerwerkplaats. Ik herinner me dat de grote aula afgebroken werd en er een nieuwe voor in de plaats kwam. Hier keken we film, waren diverse muziek- en toneelvoorstellingen en bijeenkomsten.
Er waren twee groepen. We aten en recreëerden per groep in een ruimte. Het werden hechte groepen. Het eerste jaar zat ik bij de jeugdige Broeder Patrick Brooijmans in de groep. Hij was jong en van de nieuwe lichting en niet al te streng. Maar soms kreeg hij het aan de stok met ons opstandige pubers en liet dan reëel zijn gezag gelden. Zijn broer Hubere is later ook als broeder ingetreden, hij zat in een groep boven mij. Uit het gezin Brooijmans uit Oud-Vossenmeer zijn diverse pastoors, kloosterzusters en broeders voortgekomen. Het jaar daarop zat ik bij de groep van Broeder Longines. Hij was een geweldige begeleider en creëerde rust. We deden veel aan creativiteit zoals handenarbeid en knutselen en natuurlijk sport. Broeder Dionysius maakte indruk op mij. Hij was handig, grappig en creatief. Hij is op doorreis per solex naar zijn geboorteplaats Rijen eens bij ons thuis geweest. Mijn moeder kwam van oorsprong ook uit Rijen en haar ouders woonden naast de kerk en na even praten bleek dat ze nog familie van elkaar waren via de Teeuwes kant.
Omdat ik al wat ouder was, sliep op een kamertje met een lichtkoepel op de bovenste etage tegenover de mysterieuze apenzolder en niet op zaal zoals de eerstejaars. De apenzolder was ruimte waar veel snuisterijen en voorwerpen uit de missiegebieden werden opgeslagen waaronder een opgezette aap. We mochten er eigenlijk niet komen, verboden terrein, maar toch. Het waren mooie jaren. We draaiden veel muziek, knutselden en luisterden naar de radio naar de hits op Radio Veronica en de latere top 40. We maakten de opkomst van de Beatles, Rolling Stones, Elvis en The Suprimes mee. Er was ook een orkest bestaande uit melodica spelers, een soort van mondorgels. Ze deden mee aan wedstrijden en die werden ook wel eens op nationale radio op KRO uitgezonden. We konden veel buiten spelen in de bossen en vennen. Sporten was een dagelijkse afleiding. Van voetbal tot wielerrennen. ’s Nachts werden er ook droppings gehouden of een spooktocht in de bossen. Vaak gingen we naar de mooie Huijbergse bossen met de witte zandduinen of de uitgestrekte Kalmthoutse heide in België, met de mooie bossen en vennen. ’s Winters kon je er ook schaatsen. Op St. Marie werd ’s winters een speelplaats ondergespoten om op te kunnen schaatsen. Ook gingen we zwemmen, maar bij gebrek aan een eigen zwembad fietsten we dan weer naar Kalmthout in België naar een paterklooster dat wel een zwembad had. Er werd veel gefietst. Een keer naar Antwerpen naar de Zoo. Naar Bergen op Zoom als je schoolspulletjes nodig had of een surprise voor de Sinterklaasviering en natuurlijk de Bergse kermis. We fietsten ook naar Etten-Leur om daar te voetballen tegen de medestudenten van het Juvenaat van de broeders van Liefde Edward Poppe of te wel in de volksmond Don Bosco. Nog een stapje en trapje verder, fietsten we naar Breda om daar een bezoek te brengen aan St. Franciscus, de kweekschool. Dat zou immers onze volgende standplaats moeten worden. Ik mocht dan zoals andere medeleerlingen, die uit de buurt van Breda kwamen, even op en neer naar huis fietsen om een klein bezoekje te brengen aan onze ouders. Ik fietste een lang stuk mee met Jan Geerts wiens ouders in de Valkenierslaan woonden. Ik moest nog een paar kilometer verder. Altijd een fijne verrassing want je zag anders je familie alleen bij de Kerst, Pasen en de grote vakantie. Daarna weer die hele weg terug naar Huijbergen zo’n 40 kilometer en gedeeltelijk door België om de weg af te snijden. Maar het fietsen waren we gewend en soms werd er gelukkig gestopt en kreeg je te drinken. Dat er soms iemand lek reed en geplakt moest worden vonden we niet erg, konden we even bijkomen.
Met het aangrenzende internaat St. Marie was weinig contact. Een paar keer per week gingen we daar douchen en soms naar de mis. Wel werd er gezamenlijk processie gelopen naar het altaar in de bossen. We hebben ook wel eens deelgenomen aan een gezamenlijk sporttoernooi.
We gingen dagelijks naar onze eigen kapel. De diensten werden daar verzorgd door Rector van Weas (bijgenaamd de Beer)die tegenover het Juvenaat in een groot herenhuis woonden samen met zijn huishoudster Marie. De Rector was een kleine grommende gedrongen hinkende man met zijn eeuwige sigaar. Op zaterdagen mochten een paar jongens van boerenafkomst, waaronder ik en Henk Verkooijen, klusjes doen in en rondom huis. De tuin zag er dan weer opgeruimd uit. Altijd een welkome afleiding. Gezellig schoffelen, wieden, vegen en later als beloning werden we getrakteerd op drinken en wat lekkers. In de weekenden mochten we in het cafetaria tegenover het Juvenaat een frietje kopen of iets anders lekkers. Een klein zakje chips met apart een zakje zout of een mars. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Ook de kapper in het dorp deed goede zaken. Verder was er in Huijbergen niet veel te beleven. O ja, de drumband van OLV ter Duinen kwam er weleens optreden.
Later woonden op het terrein van het St. Frans de ongeschoeide Karmelieten. Momenteel wonen er in de latere nieuwbouw de gepensioneerde broeders. De gebouwen van St. Marie dienden nog als onderdak voor asielzoekers en zijn er later woningen gemaakt. Ook het buitenterrein met de bossen is gereed gemaakt voor huizenbouw. In het herenhuis van de rector zetelt nu het Generalaat.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 7 juli 2021 om 14:10
Veel dank voor deze mooie bijdrage Piet. Leuk om weer van je te horen op de site! Hartelijke groet,
Henk Simkens zei op 19 februari 2022 om 16:30
Graag reageer ik hierbij op het geschreven stukje met foto's van Piet van Kaam d.d. 22 juni 2021.
Zelf heb ik op het juvenaat gezeten van 1963 t/m 1967 en heb Piet goed gekend.
Voor zover mij bekend woonde hij in Bavel.
Zelf heb ik ongeveer 10 jaar geleden het museum bezocht en toen broeder Acharius mogen ontmoeten, die in die week 90 jaar was geworden.
Ook de herinneringen aan de broeders Patrick, Dyonisius en Longinus (bijlage foto 3) zijn nog levendig.
Het "fietsclubje" waar Piet het over heeft betreft de jaarlijks georganiseerde "Tour de Sint Frans" bestaande uit telkens 3 etappes (twee zaterdagen en een woensdag).
Op die foto zien we rechts Ludo Nelen, 2e van rechts Adrie Raaijmakers (beiden uit Huijbergen), 4e van links Koos(je) Verheijen uit Ulicoten en helemaal links Chris Raaijmakers, broer van Adrie.

Op de laatste foto van mijn bijlage zie je de wedstrijd van dat jaar (1964).
Van links naar rechts: Toine van Achtmaal, Ludo Nelen, Ikzelf, Adrie Raaijmakers en John Akkermans.
Dat jaar werd ik 3e in het algemeen klassement.
Alle 9 etappes in de volgende jaren heb ik gewonnen, zoals een etappeoverwinning op foto 2 in een shirtje van Jan Janssen (Peforth Le Sauvage).

Op de eerste foto staat (volgens mij Piet van Kaam ook nog, 2e rij van boven, 3e van rechts. Zelf sta ik in diezelfde rij 7e van rechts ( met bril).
Helemaal links staat broeder Acharius.
Verder o.a. Ad van Bommel, Ad Jaspers, Peter van Keizerszwaard, Piet(je) van Bavel, .. de Jong, Willy Brocatis (.. Vossemeer), .. van Dongen, Koosje Verheijen, Johan Lodewijks (voetbalkeeper), Jack van Riet (Rijsbergen), Jos Akkermans, Wim en Bert van Lierop uit Maarheeze, Antoon van Meel ui Made, Jules Kroese (Den Haag), Stan de Klerk (Bergen op Zoom), Johan Koetsenruiter (Noord-Oostpolder), Piet Nagel (Maarheeze), Ad van Abeelen (Haaren), Merijn Huijbregts (..Vossemeer), .. de Jong, Bert Evers, Jack Maas (Maarheeze), ..
van der Avoort.

We leefden in een uitermate strak regime; kwamen zonder begeleiding van een broeder weinig buiten de poort.
Iedere week werd er wel twee tot drie keer gevoetbald; je had een eerste en een tweede elftal; deze laatste groep voetbalden altijd op een bijveldje en ook zonder scheidsrechter; het plezier was er niet minder om.

Enkele jongens in mijn eigen omgeving (zelf geboren, getogen en nog steeds woonachtig in Leende) zie ik nog wel eens ooit, maar veruit de meeste heb ik nooit meer mogen ontmoeten.
Ik zou het geweldig vinden om velen van die foto nog eens te kunnen ontmoeten en bij te praten.

Heel veel groeten aan Piet van Kaam.

Hartelijke groeten van
Henk Simkens
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 23 februari 2022 om 07:05
Nog bedankt Henk voor je bericht en de mooie foto's!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen