skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Internaten Sint Anna en Le Sacré Coeur in Oudenbosch

Internaat Sint Anna lag aan de Markt 61 en hoorde bij het gelijknamige moederhuis van de Franciscanessen van Oudenbosch. Op dat internaat zaten meisjes van zes tot jongedames van rond de twintig jaar. De zusters brachten er namelijk leerlingen onder van hun lagere school, ulo, huishoudschool St. Agnes en kweekschool Le Sacré Coeur.


Kweekschool Le Sacré Coeur

Van oorsprong hielden de zusters zich bezig met het onderwijs aan arme en minder vermogende meisjes, de zorg voor weesmeisjes en wijkverpleging. Naast scholen stichtten zij in Oudenbosch bijvoorbeeld ook een kindertehuis: Providentia.


Le Sacré Coeur, gymnastiekzaal

In de loop van de twintigste eeuw breidden de zusters hun doelgroep echter flink uit. Ze stichtten een ulo, huishoudschool en kweekschool en boden de interne leerlingen onderdak in internaat Sint Anna, dat tegenover het kindertehuis lag.


Le Sacré Coeur, refter.

Het aantal leerlingen nam flink toe en in 1902 werd daarom besloten tot de bouw van een aparte school met internaat voor de kwekelingen: Le Sacré Coeur, aan de Sint Antoniuslaan. De jongvolwassen vrouwen deze interne opleiding volgden, hadden waarschijnlijk net wat meer vrijheid en privacy dan de andere, veelal jongere leerlingen van de zusters.


Le Sacré Coeur, physisch cabinet

Naast de genoemde internaten hadden de zusters sinds 1922 ook een externaat. Dat was een vrij zeldzame schoolvorm, waarbij de leerlingen niet in het klooster, maar bij de lokale bevolking werden ondergebracht.


Speelweide St. Anna, 1984

In 1937 vestigden de zusters aan de Sint Annastraat een noviciaat. Jongedames die toe wilden treden tot de zustercongregatie konden op deze locatie om te beginnen een proefperiode doorlopen. Dit 'postulaat' moest uitwijzen of zij geschikt waren voor het kloosterleven. Degenen die volhardden en geschikt werden bevonden, konden naar het noviciaat. Tijdens dat noviciaat legden zij de drie geloften van de kloosterling af, eerst de tijdelijke geloften, tot slot de eewige geloften, om voortaan een leven te leiden in het teken van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid. Hoewel het noviciaat in een andere straat lag, maakte het gebouw dankzij een luchtbrug toch deel uit van het klooster. Ook waren er in het gebouwencomplex twee kapellen, wat het aantal redenen om het klooster te verlaten nog verder verminderde.

Eind jaren zestig werd de kweekschool een pedagogische academie en de ulo een mavo. Ook kon je bij de zusters voortaan naar de havo en het atheneum én nog steeds naar de huishoudschool.

Onduidelijk is wanneer de internaten van Sint Anna en Le Sacré Coeur zijn opgeheven. Uit de reacties hieronder blijkt dat Le Sacré Coeur minstens tot in 1962 interne leerlingen had en Sint Anna minstens tot in 1982. Ook is bekend dat op het internaat Sint Anna in de jaren '70 en '80 schipperskinderen verbleven, zowel meisjes als jongens. Zij kregen les op basisschool Sint Franciscus.

De zusters zijn in 1993 naar het nieuwe Sint-Annaklooster aan de Sint Bernaertstraat verhuisd.

[De bovenstaande foto's zijn afkomstig uit de collectie van het Katholiek Documentatie Centrum.]

Heb jij nog op kostschool gezeten bij de zusters in Oudenbosch? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul de pagina aan! Ook foto's zijn van harte welkom. Stuur ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe.

 

W.E. Brouwer-Elst stuurde deze foto's:


1. Internen St. Anna in Oudenbosch (1953)2. Internaat St. Anna in Oudenbosch

Foto's 1979-1982, met dank aan Jeroen van Geenen:


1234567

Reacties (45)

Marijke Vermeulen zei op 10 maart 2019 om 23:20
Ik heb daar op de lagere school gezeten .Een ik heb daarhele leuke leerzame tijd gehad. De meeste waren leuke nonnen. Veel geleerd, o.a. muziek en ballet lessen .Ook in de klas was goed onderwijs. Ook wellevenheids lessen gehad. Aan dit alles heb ik heel veel gehad . Ik kijk er met heel veel plezier op terug .Groetjes Marijke.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2019 om 11:22
Hallo Marijke, bedankt voor je berichtje. Wat goed te lezen dat je daar zulke fijne herinneringen aan hebt overgehouden. In welke tijd heb je daar (ongeveer) gezeten?
Marianne Augustijn zei op 22 maart 2019 om 22:48
Wat ontzettend leuk om dit te lezen, ik heb op het internaat gezeten van 1963 tot 1969, voor mij een geweldige tijd, denk dat het ook te maken had met het feit dat de school buiten het internaat lag, op de fiets naar school net als de meisjes uit het dorp, met de nonnen kon ik prima overweg. Deze foto's zijn van voor mijn tijd.
2 jaar geleden ben ik in Oudenbosch geweest om een kijkje te nemen, beetje vervallen en veranderd, maar speciaal dat mijn slaapkamer raam nog is zoals uit die tijd.
Groetjes Marianne.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 maart 2019 om 18:35
Dag Marianne, wat prettig dat je daar zo'n mooie tijd hebt gehad. En wat bijzonder dat je slaapkamerraam er precies nog zo uit zag. Heb je toevallig zelf nog foto's uit die tijd?
Marianne Augustijn zei op 24 maart 2019 om 21:36
Marilou Nillesen, ik heb wel foto’s, hoe stuur ik die naar je toe.?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 maart 2019 om 11:07
Hallo Marianne, die mogen naar info@bhic.nl ovv Meisjespensionaat Oudenbosch
Dan zetten we ze hier er graag bij!
Rentia Krijnen-Hendrikx zei op 25 maart 2019 om 13:29
Hier heb ik een deel op school gestudeerd voor landbouwhuishoudlerares. Het leuke is dat ik , vanwege mijn projecten in Kenia, Oudenbossche zzusters daar ontmoet. Veel Keniaanse zusters geven les op de vele scholen die door ‘ Oudenbosch’ zijn gesticht. Ook kostscholen voor blinde, dove en andere gehandicapte kinderen zijn een voorbeeld voor de Keniaanse overheid en bevolking. In drie van onze projectdorpen overnachten wij daar soms omdat het de enige stenen gebouwen zijn. Chapeau zusters!!!
W.E. Brouwer - Elst ( Mientje ) zei op 25 maart 2019 om 13:59
Via FB op jullie pagina gekomen.
Heb vanaf de Lagere School bij de nonnen in Borgvliet ( Bergen op Zoom )op kostschool St. Anna en later op de Kweekschool Le Sacré Coeur gezeten ( 1953 tot 1961 ). Heb heel veel tranen daar gelaten in die 7 jaren. Vooral door het hiërarchische optreden van de nonnen. Denk aan het op straat gaan onder begeleiding in de leeftijd van opgroeiend meisje. Alles werd gecontroleerd : In- en uitgaande post, je tas na het weekend thuis , je chambrette en later je kamertje. Buiten die negatieve ervaringen was het onderwijs goed. Ook had je veel vriendschap en steun van medeleerlingen . Jammer dat die contacten in de loop der tijd nagenoeg zijn verloren gegaan. Met een mengelmoes aan gevoelens denk ik terug aan mijn kostschool-tijd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 maart 2019 om 21:45
Veel dank, Rentia en Mientje. Wat bijzonder - en ook wel mooi - dat jullie bijdragen hier precies onder elkaar terecht zijn gekomen. Ze geven namelijk precies aan wat we vaker zien: dat er zowel goede als slechte kanten aan dit instituut zitten. Met aan de ene kant vaak prachtig werk, en aan de andere kant het enorme leed dat zoveel kinderen hebben ervaren.

Veel dank aan jullie beiden, dat jullie hier je verhaal hebt willen delen. Erg leerzaam.
Viirginie Broeken zei op 28 maart 2019 om 12:02
Ik heb van 1969 tot 1979 op Sint Anna gezeten en daarna nog drie jaar op Saint Louis. Ik lees graag mee.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 3 april 2019 om 09:59
@Virginie: wij ook! Echt heel goed dat er zoveel wordt gereageerd op de hele site. Jij hebt dus twee pagina's om in de gaten te houden, leuk : ) Wat ik me nog afvraag: toen jij op deze scholen zat, was er toen nog veel merkbaar van het rooms-katholieke karakter of was dat al verleden tijd? Stonden er nog zusters voor de klas bijvoorbeeld?
yvonne van niekerk zei op 22 mei 2019 om 11:49
Ook ik heb op de Voorbereiding Kweekschool gezeten 1954 tot 1957.
Het was de bedoeling dat ik ook naar de Kweekschool zou gaan, maar na 3 jaar vreselijke heimwee hield ik het voor gezien. Wat een traumatische ervaring voor een puber. Elke morgen naar de kapel. Je mocht geen woord zeggen totdat je aan het ontbijt zat. Twee keer per week werden we uitgelaten: in de rij met 2 nonnen. En dan ging de buitendeur weer op slot achter je. Als je in je chambrette was dan ging iedere keer dat gordijn een stukje opzij en stond de non naar binnen te gluren. Altijd die controle overal. Hoe ongezond voor een opgroeiend meisje. Je mocht ook nooit iets zeggen, laat staan voor je mening uitkomen. Ik ben nu 75 jaar maar heb daar mijn hele leven last van gehad.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 mei 2019 om 14:51
Hallo Yvonne, bedankt dat je je aangrijpende ervaring hier vertelt. Zo'n zinnetje als 'altijd die controle overal' is zó veelzeggend! Ik kan me voorstellen dat dat traumatisch werkt, en je nooit meer loslaat.

Maar wel heel krachtig dat je hier dit deelt, dat getuigt van veel veerkracht. Dank voor je bericht.
Hennie Vlaar zei op 2 januari 2020 om 22:56
Van april 1959 - juli 1960 zat ik op de voorbereiding van de kweekschool voor onderwijzeressen "Pius XII . Tegen de verwachting in heb ik daar mijn Ulo diploma gehaald tegelijk met mijn zusje Ria. Daarna nog 2 jaar op de kweekschool "le Sacré Coeur" gezeten. Ondanks het zéér strenge regiem van de nonnen , heb ik toch ook leuke herinneringen aan die jaren. Onze klas was erg eensgezind en ondernam een zg biologische excursie, om te verklaren dat wij op een zonnige middag in Juli tijdens de examens van de 4e klas het internaat zonder toestemming hadden verlaten omdat wij niet weer de hele middag op de studiezaal door wilden brengen. De directrice had ons nl toegezegd, dat wij een middag naar het bosbad in Hoeve mochten om te zwemmen.
Dat kwam er niet van, dus bedachten wij een alternatief. Wij hadden met 12 meisjes, zonder begeleiding van de nonnen veel plezier en kregen veel bewondering van de meisjes van hogere klassen. Natúúrlijk kregen wij straf. Dwz , we werden 14 dagen totáál genegeerd door de directrice. Omdat wij als groep "een " bleven en gezamenlijk besloten onze excuses aan te bieden, kregen wij ook van deze boze non, geheel tegen onze verwachting in ook haar waardering voor onze actie. EIND GOED AL AL GOED !
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 januari 2020 om 19:31
Bijzonder verhaal, Hennie! En wat mooi dat deze solidariteit uiteindelijk ook werd gewaardeerd. Fijn dat je deze gebeurtenis hier vertelt, dank je wel daarvoor.
Gerry Festen zei op 11 maart 2020 om 21:25
Wat leuk om bij toeval op deze site te komen. Afgelopen zomer ben ik speciaal naar Oudenbosch gekomen om een stukje van van jeugd aan mijn partner te laten zien, maar er was weinig meer te vinden. St. Anna verpauperd en nauwelijks info over te vinden, en het juvinaat en St. Louis tot appartementen verbouwd.
Ik ben nu 77 jr. en heb ruim 2 jaar op St.Anna gezeten van 1955 t.m 1957. Ik heb er goede herinneringen aan. Natuurlijk was het streng maar dat heeft me toen wel erg vindingrijk gemaakt om onder de regeltjes uit te komen. Ik zou graag van u willen weten of er foto’s uit die tijd beschikbaar zijn en waar ze te vinden zijn? en of er nog zusters en mede leerlingen uit die tijd in leven zijn?
Misschien dat ik zelf ergens ook nog een paar kiekjes heb van een bezoekje aan Bosbad Hoeven. als u die wilt hebben hoor ik het graag van u, dan ga ik de kelder uitspitten.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 23 maart 2020 om 17:56
@Gerry: dank voor je bericht en welkom! Jammer inderdaad dat er nog zo weinig informatie over te vinden is, daarom zijn we ook echt afhankelijk van wat alle oud-leerlingen ons nog over de kostschool kunnen vertellen.
Je maakt me wel benieuwd naar enkele voorbeelden van die "vindingrijkheid" in het omgaan met de regels! : ) Heb je misschien een paar voorbeelden, we zijn altijd op zoek naar nieuwe anekdotes.

Ik ga in de tussentijd voor je op zoek naar verdere info en foto's uit die tijd (jaren vijftig/zestig dus neem ik aan). En wat je eigen foto's van het Bosbad HOeven betreft: van harte welkom! Je kunt ze sturen naar info@bhic.nl onder vermelding van "pensionaat St. Anna", dan komen ze bij mij terecht.
Nelleke Nelis zei op 17 mei 2020 om 11:33
Zowel mijn moeder als ik hebben op st.Anna gezeten. Mijn moeder heeft daar de huishoudschool gedaan. Ik vermoed vlak na de oorlog (eind jaren 40). Ik heb er van 1965 tot en met 1968 gezetten. Ik was zes jaar oud. Op mijn negende ben ik vertrokken naar een schippersinternaat in Limburg. Als jong kind was het prima en zelfs wel een leuke omgeving. Veel speelruimte, een speelbos, tennisvelden en een halve boerderij op het terrein. Als tiener had ik er niet willen zitten. Achteraf ben ik blij dat ik op st.Anna terecht ben gekomen. Mijn ouders hadden nl. de keuze uit st. Anna, Roermond en een pensionaat in de buurt van Luik in Belgie. Die plekken bleken later minder prettig te zijn.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 26 mei 2020 om 11:49
@Nelleke: wat een jonge leeftijd om naar het internaat te gaan. Wel in een heel andere sfeer dan toen je moeder er zat of niet? Hebben jullie daar nog veel over gepraat, aangezien jullie op hetzelfde internaat hebben gezeten? Heb jij ook nog uiteindelijk de huishoudschool gedaan?
Dank voor je reactie en graag tot ziens!
ries van zweeden meeter zei op 16 juli 2020 om 14:39
hoi ik ries meeter heb lang op st anna internaat gezeten eerst 6e klas lagere school toen huishoudschool bij hoofd zr dionyse en al die jaten altijd kontact met haar gehouden tot ze overleed 2 jaar geleden voor mij was ze toch beetje me 2e moedertje was altijd lief voor mij. ook mochten op zondag middag de jongens van st louis komen dansen wel onder begeleiding was gezelli en leuk ik hen op lagere school ook chambered gehad boven de kweekschool ook zn gordijn ervoor niks gemerkt dat de nonnen gluurde hoor ik was altijd bang want we liepen door de kweekschool waar een geraamte stond dat was niet fijn maar de huishoudschool was leuk op de fiets met zn alle zwembad hoeve onder begeleiding dat wel en naat uitewilgen balletles ook onder begeleiding en erna bij de frietboer dropstaven en roomijs met schocola mee voor de achter blijvers deed ik op bestelling in zak onder trui mee gesmokkeld tot we betrapt zijn want de club op terug weg klopte niet standje gehad nooit meer gedaan toch leuke herrinneringen oudenbosch was toch ook me 2e huis bij de nonnen van st anna de vlourdes grot op averno tot 2 jaar geleden laatste x bij zr dionyse was geweest heel mooi plekje heeft plekje in me hart gekregen en zr dionyse ik mis haar nog steeds groetjes ries meeter.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 juli 2020 om 13:55
Bedankt Ries, voor je mooie herinneringen. Het feit dat je met Zuster Dionyse tot aan haar overlijden contact had, geeft wel goed aan welke band jullie samen hadden. Ondanks alles miste je je eigen thuis natuurlijk nog wel ?
Yvonne de Koning zei op 22 juli 2020 om 14:18
Wat leuk om te lezen over St Anna, ik heb daar in 1971 gezeten bij zr. Margareth, de saamhorigheid onderling was fijn, en t was idd streng maar niey meer zoals ik hierboven las.
Mick van Gerwen
Mick van Gerwen bhic zei op 23 juli 2020 om 10:49
Hallo Yvonne, leuk dat je deze pagina van je oude internaat gevonden hebt. Ik kan me voorstellen dat dat die onderlinge saamhorigheid fijn was. Hoe lang heb je op St. Anna gezeten?
Cathrien Simons Oomen zei op 26 juli 2020 om 19:58
Ik heb van 1961 tot 1964 op St Anna gewoond. Goede herinneringen . 1961 6eklas lagere school daarna 2 jaar huishoudschool. Bij Zr. Anna, Zr Dionysus en als laatste Zr. Margaretha als hoofd. Zr. Stefanie tijdens studie was zeer streng. Ik hoop hier nog bekende namen te lezen zou wel leuk zijn. Cathrien Simons Oomen.
Mick van Gerwen
Mick van Gerwen bhic zei op 27 juli 2020 om 14:31
Hallo Cathrien, ik hoop dat je via deze pagina nog oude bekende tegenkomt. Voel je vooral ook vrij om je "goede herinneringen" hier te delen!
Yvonne zei op 27 juli 2020 om 18:32
Hallo Mick, ik heb eigenlijk maar één jaar op Sint Anna gezeten.
W.E. Brouwer zei op 30 juli 2020 om 14:42
Hallo Thijs,
Fijn dat je de foto's hebt geplaatst.
Heb nog wel een voorbeeld van de "vindingrijkheid "in het omgaan met de strenge regels , die de nonnen hanteerden , tijdens mijn verblijf op de Kweekschool.(1956 - 1961 ) Om een frietje bij "Riekie "cafetaria bij St. Anna, te kunnen eten ,hadden wij de smoes bedacht dat we dringend maandverband nodig hadden . Zo kregen we toestemming om het dorp in te gaan ,zonder begeleiding. Geloof me, ik heb nog jaren na mijn kostschooltijd , geen maandverband hoeven te kopen!.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 3 augustus 2020 om 18:26
@W.E. Brouwer: een goede vondst! Wat grappig ook dat jullie daar telkens mee weg zijn gekomen : ) Dank nog voor je bericht.
Paul Beek zei op 3 september 2020 om 12:51
Aan alle lezers,zoek mensen die mijn moeder (en tante) hebben gekend die op St. Anna zaten: Odilia de Theije)ook Ody genoemd)geboren 2-5-1928 en haar zus Alma. Zij zijn dochters van opperwachtmeester de Theije die in Oudenbosch zijn standplaats had en op de Bosschendijk woonde.
Hoor graag uw reacties,ook als er eventueel foto's van hen zijn,alvast dank
John Jongenelen zei op 18 november 2020 om 18:41
Tegenover St. Anna lag hun kindertehuis Providentia. Ik ben daar vanaf eind jaren vijftig (1958?) tot 1967 opgevoed. De nonnen - mn Zr. Parmenia en in mindere mate zr. Reinolda- waren erg streng en in mijn herinnering kil. Zijn er nog lezers die herinneringen / foto’s etc van Providentia hebben?
Norah zei op 18 november 2020 om 20:52
Dag John,

Heb je ook al gekeken onder -foto's- bij het BHIC? Er staan er heel veel wat van Oudenbosch(plus Markt). Ik vond Providentia slechts in Knegsel terug, maar ik denk niet dat je dat bedoelt.
Mvg.
Norah zei op 18 november 2020 om 21:07
De plaats Oudenbosch valt onder www.westbrabantsarchief.nl
Mogelijk heeft men daar meer van dit kindertehuis in hun bestand.
Hanneke Bruinincx- v. Tilburg zei op 21 december 2020 om 16:51
Leuk....om deze verhalen te lezen, weer even helemaal terug naar.....voor mij 1973 tot 1977, want toen zat ik op Internaat, zoo ook mijn zus(je) Ineke.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 4 januari 2021 om 14:45
@Hanneke: dank voor je bericht. Heb jij en je zusje een goede tijd gehad op dit internaat? Zijn er nog bepaalde activiteiten, lessen of zusters die je je nog goed kunt herinneren?
Jeroen van Geenen zei op 23 januari 2021 om 11:50
Ik heb als schipperszoon hier ook nog een paar jaar gezeten. (ca. 1979-1982)
Vanuit Sint Anna ging ik naar de basisschool Sint Franciscus. Het schoolgebouw bestond uit het katholieke gedeelte en een openbare school (De Klimop) meen ik. Hier gingen ook kinderen uit onze groep naartoe (althans dan meen ik me te herinneren), dus volgens mij was het streng katholieke er inmiddels wel af. Wij hadden ook 2 juffrouwen op de groep die de dagelijkse leiding hadden. Zuster Anthonie liep er wel rond en sprak je af en toe eens aan op het plein, maar voor de rest had ik er geen band mee. Juffrouw José (Barel meen ik) en juffrouw Karin (getrouwd ook in die periode)
Als we het eten in de refter buiten beschouwing laten, heb ik er goede en leuke herinneringen aan.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 27 januari 2021 om 11:08
Hallo Jeroen, bedankt voor je bijdrage. Dus ook na 1979 hebben hier nog internen gezeten. Interessant ook wat je schrijft over die religieuze signatuur en hoe deze een andere invulling begon te krijgen. Wat maakte het voor jou met name zo'n leuke tijd zoals je schrijft? Over de refter (ik begin er dan toch maar over): zijn dat herinneringen aan het eten zelf of de hele sfeer, de regels bijvoorbeeld?
Jeroen van Geenen zei op 2 februari 2021 om 18:21
Hallo Thijs, het om je heen hebben van vriendjes en vriendinnetjes en dus altijd iemand om mee te spelen vond ik wel handig. Waar kinderen uit het dorp altijd ouders moesten vragen om ergens te gaan spelen waren er op het internaat altijd binnen no time 2 volle elftallen bij elkaar om te voetballen op het grote plein.
Doordat mij ouders op een gegeven moment stopten met varen, was mijn internaat leven ook plots gestopt. Misschien juist door die kortere tijd heb ik het niet als opgesloten of vervelend ervaren.

Ja het eten is een hoofdstuk op zichzelf. In de refter warm eten (tussen de middag) kwam neer op zaken eten die ik niet lust en dwang uitoefenen werkt in zo’n geval averechts. (althans bij mij) De dwang zat erin dat ik moest blijven zitten terwijl de rest ging buitenspelen en de dreiging van je bord mee naar school te moeten nemen. Tussendoor kwam er dan iemand kijken of ik er nog steeds zat en werd me nog iets luid toegewenst van soortgelijke bewoordingen. Vlak voor tijd bracht ik dan mijn volle bord naar de keuken waar men al aan het opruimen was en men iets vergevingsgezinder was. Standaard opmerking van “ik voel me niet zo lekker” deed meestal genoeg om onmiddellijk het eten van het bord in de prullenbak te laten schuiven. Dan kon ik het op een hollen zetten om op tijd op school aan te komen. Ieder nadeel heeft een voordeel; Het vormt je tot iemand die nog wat sterker voet bij stuk houdt en minder beïnvloedbaar is daardoor. (sommige zullen dat eigenwijs noemen)

Gelukkig blijven de leuke zaken beter in het geheugen dan de negatieve dus al met al kijk ik terug op een bijzondere periode uit mijn leven.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 3 februari 2021 om 07:21
Dag Jeroen, fijn dat je meer wilde vertellen en ook bedankt voor de foto's. Zo krijgen we een beter beeld van internaten in het meer recente verleden - zonder bijvoorbeeld nog een heel duidelijk katholieke signatuur - én door de ogen van schipperskinderen als speciale doelgroep. Een bijzondere periode uit je leven en ook een bijzondere ervaring van het kostschoolleven als je het zo leest - het plotselinge van je vertrek, niet precies weten hoe lang je verblijf zal duren. Mooi dat de positieve herinneringen de boventoon voeren.
Jacqueline De Ruyter zei op 29 maart 2021 om 20:09
Als schippersdochter woonde ik van mijn 6e tot mijn 12e jaar op St Anna. De hele lagere school periode dus. Ik had wel moeite met de strenge zusters, maar ook veel bijzondere herinneringen. Er was veel speelgoed, waarmee we op de Koer speelde, het speelplein, zoals houten stelten waarmee ik goed leerde steltlopen. Ik kan me nog herinneren dat de kapel gemoderniseerd werd. Wij keken op die bouw vanuit de klas. En je mocht op bezoek bij internaat St Louis als je daar familie had. Die had ik niet, maar ik zorgde wel dat ik vriendinnen had die wel familie daar hadden,zodat we op bezoek konden bij de jongens. Tijdens mijn schoolperiode werden jongens voor het eerst ook toegelaten in onze klassen, maar slapen in St Anna mochten ze niet. Veel herinneringen dus, mooie en verdrietige.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 30 maart 2021 om 10:23
Bedankt voor je reactie Jacqueline. Fijn dat die mogelijkheid er was, om familie in het nabije Saint Louis te bezoeken. Het is toch moeilijk kwalijk te nemen dat ook andere leerlingen die kans grepen voor een uitstapje, ook al hadden zij die familie daar niet : ) Controleerden de zusters dat nog? En die komst van de jongens in jullie klassen zal wel even spannend zijn geweest of viel dat wel mee? Over welke jaren hebben we het trouwens, begin jaren '70? Vertel nog eens verder, graag tot ziens.
Jacqueline zei op 12 april 2021 om 22:38
Zover ik me herinner werd er niet gecontroleerd wat we buiten de deur deden ;-). Ik heb daar van 1967 tot 1973 op school gezeten. Mijn zus, die 3 jaar ouder is, zat ook intern op St Anna maar ik zag haar nauwelijks. Zij zat in een andere klas, in een andere speelgroep en sliep al op de blauwe slaapzaal waar slaapkamers waren met een deur. Ik sliep de eerste jaren op de kleine slaapzaal voor de jongere kinderen. Daar waren chambrettes met een gordijntje. Ik ben later nog eens terug gegaan met een vriendin die een tante had die daar nog non was, nu ong 20 jaar geleden. Ik heb toen diverse foto's gemaakt in het pand die ik je kan toesturen.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 15 april 2021 om 11:59
Dank nog voor deze toelichting Jacqueline! Die foto's kun je sturen naar info@bhic.nl onder vermelding van dit internaat, dan zorg ik dat ze hier toegevoegd worden.
Lissy Snoeys zei op 15 april 2021 om 18:54
Een verrassing, ik vond een foto van mezelf op deze site, lang geleden op st Anna . Ik was daar van 19540f ‘55 voor ong. 3 jaar op de kweekschool. Leuk dit terug te zien
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 20 april 2021 om 12:24
Hallo Lissy, mooie vondst! We zouden die foto hier bij je reactie kunnen plaatsen. Als je wilt, dan kun je deze mailen naar info@bhic.nl onder vermelding van dit internaat. Hoe heb je jouw verblijf bij de zusters trouwens ervaren?
Lissy Snoeys zei op 25 april 2021 om 18:09
Hallo Thijs,

Leuk om je reactie te lezen, tja het is allemaal zo lang geleden,maar ik heb er niet echt een traumatische herinnering aan , ik ben later nog dikwijls op bezoek geweest op st Anna, ook met mijn kinderen om ze te laten zien hoe het was daar op school. Dat kunnen ze zich ook nog goed herinneren. Ik had nl een tante die daar non was zodoende kon ik er nog regelmatig naar toe.
Helaas is ze een paar jaar geleden overleden dus nu kom ik erniet meer
Jammer maar ook dat gaat allemaal voorbij.
Grt Lissy

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!