i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Periode: 1965 - 1969
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

Op kostschool in Uden: "Daar heeft ons vader voor kromgelegen"

Je vindt alles over het Rijke Roomse Leven in Brabant op wierook, wijwater & worstenbrood

vertelde op 10 juni 2020 om 07:40 uur

Peter van Gerwen was twaalf toen hij in 1965 naar het gymnasium van de Kruisheren in Uden ging. Als oudste zoon van een katholiek Tilburgs gezin zag zijn moeder graag dat zijn leven in het teken van God kwam te staan als priester. De eerste stap was het gymnasium. Op aanraden van een ‘vrijgevochten’ Tilburgse priester kwam hij hiervoor terecht in Uden. Het zou namelijk een goed aangeschreven en modern internaat zijn.


Seminaristen met op de achtergrond het internaat 

“Ik heb daar een hekel gekregen aan studeren”

Peter verbleef twee jaar lang intern op het gymnasium. Het interne verblijf op dit internaat was echter niet goedkoop. Zijn vader werkte in de Tilburgse AaBe fabriek en het gezin woonde in de arbeidersbuurt Broekhoven. Hij nam zelfs een tweede baantje bij een sloperij en maakte dagen van 12 uur om rond te kunnen komen. Over de kosten van het internaat zegt Peter: "Daar heeft ons vader voor kromgelegen". Toch maakten zijn ouders er geen probleem van dat hij er in 1967 voor koos om het gymnasium achter zich te laten en extern de mavo in Uden te doen.

Het terug gaan naar de mavo had in de eerste plaats te maken met de werkdruk op het gymnasium. “Ik heb daar een hekel gekregen aan studeren”, zegt Peter. Na schooltijd werd iedereen geacht een uur lang te studeren en huiswerk te maken. Als je punten niet goed waren moest je er nog langer blijven zitten. Op het laatst werd hij verplicht om na school nog eens vier en een half uur per dag te studeren en dit werd hem te veel.

Omdat Peter zoveel verplichtingen had in zijn naschoolse tijd, had hij verder weinig tijd om sociaal bezig te zijn met zijn medeleerlingen, terwijl hij hier wel van kon genieten. De enige tijd die hij met hen kon doorbrengen was in de weekeindes, maar dan mocht iedereen naar huis. Er was genoeg met elkaar te doen op het internaat. Zo was er een biljardtafel, tafeltennis tafel en op een bepaald moment werd zelfs een miniatuur racebaan aangeschaft met vier auto’s en banen. Ook kon je er elke sport doen die je maar kon verzinnen. Door dit alles wilde hij na een tijd liever in Uden blijven tijdens de weekeindes dan terug naar huis.


Seminaristen steken een sigaret op.Seminaristen in hun vrije tijdSport en spel op het internaat

“Voor veel jongens werd toen duidelijk dat ze eigenlijk geen priester wilden worden”

Een andere reden om met het gymnasium te stoppen was dat Peter totaal geen roeping meer voelde om priester te worden. Dit was al nooit echt aanwezig bij hem, maar in 1966 werden ook meisjes toegelaten als externe studenten op het internaat. “Dit was eigenlijk wel goed”, zo stelt hij, “Voor veel jongens werd toen duidelijk dat ze eigenlijk geen priester wilden worden”. Met de komst van meisjes op school werd een celibatair leven wel erg moeilijk.

“Er mocht nog al veel hoor”, zegt Peter als hem gevraagd wordt naar wat voor streken hij zoal uithaalde op het internaat. Zo hebben ze een tijd een hond gehouden. “Er kwam een zwerfhondje aanlopen en dat beestje bleef bij ons. Naast het gebouw was een afgesloten ruimte en daar zetten we dat hondje in. Overdag speelden we met dat beest. Het werd heel lang goedgekeurd. Maar een broeder van de keuken, die ook ziekenbroeder was, had een hekel aan de hond. Hij was een keer gebeten of zo en heeft er toen voor gezorgd dat die hond verdween." Behalve het zo nu en dan stiekem roken in de klaslokalen en naar de kroeg gaan, kan hij zich weinig dingen herinneren die eigenlijk niet mochten.

In 1969 verliet Peter ook de mavo en keerde hij zonder diploma terug naar Tilburg, waar hij voor een leven koos als verzorger van mensen met een verstandelijke beperking bij Piusoord (later Amarant). Hij heeft ook nooit meer contact gehad met vrienden van het internaat. Het enige dat nog blijft aan zijn tijd bij de Kruisheren van Uden, zijn de herinneringen aan deze korte, maar toch wel heel bijzondere tijd in zijn leven.


Kruisheren en seminaristen van het College van het H. KruisZwemmen in de natuur (1)Zwemmen in de natuur (2)

[Dit artikel is gebaseerd op een interview met Peter van Gerwen (leerling College van het Heilige Kruis 1965-1967). Hij stuurde ons ook de foto's voor in dit artikel, waarvoor dank. Redactie.]

 

Deel verhalen en foto's!

Heb jij nog op kostschool gezeten of er gewerkt? Laat het ons dan weten! Wij zijn altijd op zoek naar meer verhalen over katholieke internaten in Brabant en foto's zijn ook welkom. Mail naar info@bhic.nl en deel het met ons.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 1 juli 2020 om 16:21 uur

Ik heb op dit Internaat maar 1 jaar [1969 /1970] vertoefd omdat het toen stopte. Was leerling van de Aloysius-Mulo daar vlak bij en zat toch met een tiental leerlingen meer van die school op 't internaat van de Kruisheren. Het jaar daarop ging het elke dag met de fiets van huis af (10 km) naar school, echter tussen de middag kon een groepje ex-internisten bij de Boerderij van de Kruisheren terecht. Die lag ergens achteraf.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 1 juli 2020 om 16:24 uur

Leuk youtube filmpje over het gebouw in 2011; bewoning en onderhoud van het rijksmonument :
https://www.youtube.com/watch?v=NgnJjZ8n1ps&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3meGIJf_BcQfHRqDeLMuntaSXB8Lcy5ha3D2a9USFU6YNVkJK_VyyGLQM

Rini de Groot. zei op 2 juli 2020 om 00:23 uur

Gerard, ik als geboren Udenaar een mooi filmpje.
Voorheen (vóór het Coronatijdperk) kwam ik er regelmatig langs
op weg naar het Heemkunde onderkomen.
10 Km fietsen kom daar bij de jeugd niet meer aan, Papa graag een elec. fiets!

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 2 juli 2020 om 13:40 uur

Ik heb voor dit internaat ook nog op Juvenaat "Mariaoord vertoefd. Als ik bovenstaand verhaal van Peter van Gerwen lees realiseer ik me dat de programmering veelal het zefde was. Ook op Mariaoord heel veel verplichte studie-uren per dag. En heel veel mogelijkheden in vrije-tijds-spelen zowel qua sporten als huisspel. Als je daar niet van hield behoorde je bij een kleine minderheid. Ja zelfs die racebaan werd ook bij Mariaoord aangeschaft. Daarvoor moesten we wel geld bij elkaar brengen door eikels te rapen en dozen vol postzegels uit te sorteren

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 7 mei 2017 om 15:06 uur

De Kruisheren OSC

vertelde op 25 juni 2018 om 08:53 uur

College van het Heilige Kruis in Uden

vertelde op 19 februari 2019 om 14:00 uur

Hemel of hel: op kostschool