i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Rosmalen
Periode: 1830 - nu
Tags:

De Stellingen Hintham en Vught

vertelde op 18 mei 2011 om 13:32 uur

Als nieuwe onderdelen van de Noord-Brabantse Waterlinie werden na 1830 twee stellingen gebouwd: de Stelling Hintham en de Stelling Vught. Van de eerste is niet veel meer terug te vinden, de tweede is nog grotendeels in het landschap aan te wijzen.

Stelling Hintham

Drie forten maakten deel uit van deze stelling: fort Alexander, fort Frederik Hendrik en fort Willem. De forten Alexander en Frederik Hendrik waren eenvoudige, langgerekte, aarden werken met een natte gracht, respectievelijk aan de Orthensedijk en aan de oostzijde van de dijk tussen de Graafseweg en de Orthensedijk. Fort Willem was een gebastioneerd front met natte gracht, à cheval (=dwars over, ofwel aan weerszijden) van de Graafseweg (nu Hintham) aangelegd.

De Stelling verdedigde een strook hoger gelegen terrein tussen de vesting 's-Hertogenbosch en Rosmalen en beschermde tevens de legerplaats achter de stelling. Die werd in 1838 aangelegd vanwege de oorlogsdreiging met België, maar rond 1850 verkeerden de meeste werken al in vervallen staat en in 1886 werd het geheel opgeheven. De forten zelf zijn inmiddels allemaal verdwenen.

Wat nog wel bestaat is de redoute te Herven, die het acces tussen de stelling Hintham en ’s-Hertogenbosch moest verdedigen en de weg tussen Hintham en ’s-Hertogenbosch bestreek. Het fort is een vierkant, gesloten aardwerk met een natte gracht en aan de oostzijde een geknikte, stenen bekledingsmuur. Het werd in 1860 aangelegd aan de noordkant van de Orthense Dijk.

In 1870 werd een nieuwe brug over de keelgracht aangelegd en bouwde men op het terreplein een blokhuis en enkele bomvrije gebouwen. In 1886 verloor het fort zijn militaire status, maar het is nog grotendeels aanwezig, met intacte wallen, gracht en brug.

Stelling Vught

De Stelling Vught moest het achtergelegen legerkamp beschermen, vanwaaruit het veldleger in diverse richtingen offensief zou kunnen optreden. Aangelegd tussen 1844 en1848 met tussenruimten van enkele honderden meters, konden de lunetten elkaar met flankerend vuur ondersteunen.

Tussen Lunet nr. 1 en fort Isabella lag een gedekte gemeenschapsweg die tegelijk diende als dijk tegen de noordelijke inundaties, zodat het kamp niet onder water kwam te staan.

De vestingwet van 1874 maakte een einde aan de offensieve functie van de stelling. In 1908 werd bij de aanleg van het kanaal van Drongelen het westelijk bastion afgesneden van de rest van Lunet 1.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog legden de Duitsers op het voorterrein van de lunetten 1 tot en met 3 het Konzentrationslager Herzogenbush (Kamp Vught) aan.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 18 mei 2011 om 13:50 uur

Fort Altena

vertelde op 17 mei 2011 om 10:28 uur

De Noord-Brabantse Waterlinie

vertelde op 24 april 2014 om 14:38 uur

Vestingsteden in Noord-Brabant