i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Periode: 1884 - 1984
Tags:

De stok van de rijksarchivaris

vertelde op 29 augustus 2016 om 15:08 uur

In het BHIC wordt een witte stok bewaard van 82 cm lengte. Op de zwarte knop aan een van de uiteinden staat het wapen van ’s-Hertogenbosch geschilderd, geflankeerd door twee wildemannen. De stok zelf is grotendeels overgeschilderd. Alleen de tekst ‘RIJKS ARCHIEF. 2’ is hieraan ontkomen.

Dat roept meteen de vraag op of er ook een ‘RIJKS ARCHIEF.1’ bestaan heeft. De stok is meegekomen bij de verhuizing van het Rijkarchief in 1984 van de Waterstraat naar de Citadel. Hij stond daar altijd stilletjes in een hoek op de kamer van de rijksarchivaris. Het is onduidelijk waarvoor deze hem gebruikte. Het verhaal gaat dat hij hem ter hand kon nemen om, in geval van brand, zich toegang te verschaffen tot het archiefdepot. Gewapend met deze stok was hij gerechtigd de brandweer aan te wijzen welke archieven het eerst gered moesten worden.

Daarmee wordt deze gewone stok plotseling verheven tot ambtssymbool. Te vergelijken met een bisschopsstaf, een admiraalsstaf, de staf van een pedel en de roede van de bastionarius of bâtonnier bij een deftig genootschap. 

Maar zeker weten we het niet. Daarom staan we open voor iedere betere suggestie. Wie het weet mag het zeggen!

Open Monumentendag ‘s-Hertogenbosch

Onlangs vond weer de jaarlijkse Open Monumentendag plaats in 's-Hertogenbosch. Het voormalig Rijksarchief aan de Waterstraat 20 in Den Bosch kon je ook bezoeken. In dit filmpje geeft Rijksarchivaris Jan Sanders je een blik achter de schermen. 

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: