i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxmeer
Tags:

De Vaart, 1400-nu

vertelde op 23 december 2009 om 11:51 uur

Rond het jaar 1400 is er een wonder gebeurd tijdens de viering van de Mis in de Boxmeerse Petruskerk. De priester die de Mis opdroeg zou hebben getwijfeld aan de tegenwoordigheid van Christus in de gedaanten van brood en wijn. Tijdens de consecratie veranderde de wijn werkelijk in bloed en kwam in de miskelk omhoog.

Enkele druppels vielen op het corporale, de linnen doek onder de kelk. De priester schrok hevig, viel op zijn knieën en smeekte God om vergeving. Kort daarop veranderde het bloed in de kelk weer in wijn. De bloedruppels op de doek bleven echter bewaard en werden voortaan als reliek vereerd.

Jaarlijks wordt dit wonder herdacht in een processie, de zogenaamde Vaart. Het reliek van gedroogde bolletjes bloed wordt dan in processie meegevoerd. Dat gebeurt op de tweede zondag na Pinksteren.

Het reliek wordt bewaard in een zilveren schrijn. Daar omheen zit weer het oorspronkelijke verguld-koperen reliekschrijn uit 1482, geschonken door Johannes van Meer, kanunnik te Zutphen. Op Vaartzaterdag wordt de reliek in deze behuizing de kerk binnengevoerd.  

De draagkist

Voor de processie op Vaartzondag wordt een grotere gouden draagkist gebruikt, in 1656 geschonken door graaf Albert van den Bergh en zijn echtgenote Madeleine de Cusance.  In het jubileumjaar 1900 kwamen er vele pelgrims naar Boxmeer, zelfs uit Duitsland en Amsterdam. Bij de jubileumviering in 2000 kreeg de Sint-Petruskerk de status van basiliek.

De Vaart heeft zijn eigen website, waarop onder meer ook veel foto's te zien zijn.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

arno peters zei op 18 oktober 2012 om 23:55 uur

De Boxmeerse Vaart is onlangs opgenomen in de Nationale Cultureel Erfgoed, als een van de eerste instellingen die misschien ook wel kans maken op de Unesco lijst van Cultureel Erfgoed.
Gefeliciteerd Boxmeer(se Vaart)!!!

Marilou Nillesen bhic zei op 22 oktober 2012 om 19:29 uur

@Arno: Dat is inderdaad een felicitatie waard! Leuk dat je dit hier meldt, Arno.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 28 september 2016 om 00:24 uur

<img src="/media/boxmeer__medaillon_voorzijde.jpg " title="pelgrimsmedaille" width="147" height="200" border="0"><img src="/media/boxmeer__medaillon_achterzijde.jpg " title="pelgrimsmedaille" width="147" height="200" border="0">Hierbij de voor- en achterkant van een Medaillon ter ere van dit wonder. De tekst luidt: "Notre Dame du St. Scapulaire" en "Aandenken aan de bedevaart van het H. Bloed
Boxmeer ’t jaar O.H. 1400"

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 september 2016 om 10:56 uur

Wat leuk Gerard, dat je het medaillon voor ons gescand hebt en bijgevoegd. Dat maakt het verhaal weer helemaal compleet.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 6 oktober 2011 om 14:43 uur

Het mirakel van Niervaert

vertelde op 2 november 2009 om 12:07 uur

De kracht van relieken

vertelde op 27 mei 2010 om 11:16 uur

Het Heilig Bloedwonder