i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Tags:

Duits drama op Udens doek

vertelde op 7 juni 2016 om 11:04 uur

We gaan terug naar het jaar 1942. De tijd van de Duitse bezetting. Aan de Udense Markt is Cinema Parisien gevestigd. Een bioscoop die behoort tot de Desmet-formule met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Cinema Parisien, in 1939 geopend door Theo Desmet, beëindigt in 1967 haar exploitatie en wordt in 1968 afgebroken.

...In 1942 kan het Udense publiek zich op 'veler verzoek' nog één maal vergapen aan de film Verbannen met Zarah Leander en Willy Birgel in de hoofdrollen...De Udense bioscoop projecteert iedere week bijzondere programma's. Onder de bezielende leiding van Theo is Cinema Parisien 'geworden een etablissement met een apart cachet en een aparte sfeer, een sfeer, welke het best kan worden geillustreerd als een Desmet-sfeer, omdat de ongekende gezeligheid en intimiteit zich in alle Desmet Theaters manifesteert'. Immers: 'Wat Desmet u biedt, kan een ander niet'.

Op 5 februari 1942 wordt een laatste reprise van de film Verbannen uitgezonden. Deze film uit 1937, waarvan de oorspronkelijke titel Zu neuen Ufern luidt, is de grote doorbraak van de populaire filmster Zarah Leander. De Udense toeschouwers zien een 'ongeëvenaard kunstwerk' met bijzonder plot. Leander vertolkt de rol van de Londense zangeres Gloria Vane, die valt voor de roekeloze Albert Finsbury (Willy Birgel). Wegens frauduleuze praktijken neemt hij de benen naar Australië. Gloria neemt de schuld van Finsbury op zich en volgt hem als gevangene naar Australie. De toeschouwers vergapen zich vervolgens aan het drama dat zich op het scherm van Parisien voor hen ontvouwt. Al is het wel een drama met een Duits tintje. Vanaf augustus 1940 staan alle films onder strenge controle.

Er worden alleen films vertoond die door de bezetter zijn goedgekeurd. Zu neuen Ufern is een productie van Universum Films AG (UFA). De belangrijkste Duitse filmstudio en één van de grootste filmindustrieen ter wereld. Ze staat onder zware druk van het Nazi-regime. Ook Desmet moet in zijn programmering rekening houden met de regels van de Duitse bezetting. Zelfs de Polygoon-bioscoopjournaals zijn pro-Duits. Toch weet hij er een draai aan te geven. Op 'veler verzoek' luistert het publiek nog één avond naar de zeldzame, meeslepende stem van Zarah Leander terwijl zij in het tuchthuis van Paramatta (Australië) haar lied van verlangen zingt. Liefde kent geen grenzen.

Dit verhaal stond eerder in Brabants Dagblad

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 juni 2016 om 21:24 uur

Mijn moeder Dina heeft eens verteld; dat ze samen met mijn vader, in hun verlovingstijd in de oorlog, in Uden voor het eerst in haar leven een film in een bioscoop zag. Deze film had de Nederlandse titel " De Gouden stad " https://nl.wikipedia.org/wiki/Die_goldene_Stadt en had heel veel indruk op haar gemaakt. Dit zou dan in bovengenoemde bioscoop moeten zijn geweest . ?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 juni 2016 om 10:15 uur

Dat denk ik eerlijk gezegd ook, Gerard. Want er zullen toch niet twee bioscopen in Uden zijn geweest, lijkt me.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 juni 2016 om 12:59 uur

Het was bovendien een van de eerste kleurenfilms en dan voor het eerst in een bioscoop een film zien !! Dat móét wel onvoorstélbaar veel indruk op je maken als je uit een klein Brabants dorpje komt, meestal in die tijd niet verder kwam dan school, winkel en kerk en dan ook nog in of net na een ellendige oorlogstijd.

Cor van den Broek. (Bruukske) zei op 27 november 2017 om 19:34 uur

Wat zijn ze in Uden binnen een tijdspanne van zo'n 100 jaar toch ondankbaar met dit gedeelte van de Markt/ Wilhelminastraat omgegaan.
Eind 19e eeuw tot +/- 1938 zat daar Tummuske Verhoeven met een café annex stallen. Van 1939 tot 1967, bioscoop Parisien, van 1968 tot +/- 1990, zat er Albert Heijn en de Flipperbar. En toen werd weer alles gesloopt en zit er Scapino en andere winkels met appartementen erboven ...!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 juli 2014 om 09:41 uur

In Uden vond Kees Brusse zijn filmlocatie

vertelde op 11 februari 2015 om 10:09 uur

Bioscoopfilms in Nia Domo