i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Tags:

Udense ondernemer in branden

vertelde op 5 maart 2017 om 16:42 uur

Udense verzekeringsagent is tipgever van Osse bende. Zijn tips leveren hem een groot aantal branden in het Udense op.

In de brand uit de brand? Deze woorden hebben in het Uden van de jaren ’30 een wrange bijsmaak. Op 4 november 1935 is het dorp in de ban van de verwikkelingen rond een oud-Udenaar: Theodoor Koolen. Hij start zijn Udense carrière als stationschef. Aangezien zijn kas nooit klopt, wordt hij door Staatsspoorwegen ontslagen. Koolen maakt een carrièremove en vestigt zich als ‘verzekeringsagent’. Specialiteit? Brandverzekeringen. Hij komt als geroepen. In een snel tempo volgt een groot aantal branden in Uden elkaar op. Vijf stuks in 1933!

Paniek!

De strohulzenfabriek, maar ook Café De Gouden Leeuw gaan in rook op. Paniek alom. Het is even rustig, maar in 1934 is het weer raak op de Hoeven. Toeval of is er meer aan de hand? De politie zoekt en vraagt door. De Udense grond wordt Koolen iets te heet onder zijn voeten. Hij verhuist naar Tilburg, raakt aan lagerwal en lijkt uit beeld te verdwijnen. Maar Koolen zal niet in vergetelheid raken. Onverwachts duikt zijn naam op tijdens een onderzoek van de Udense marechaussee. In dat jaar wordt de Osse Bende opgerold. Een lid van de Osse bende -‘De Ceel’- klapt uit de school. Hij vertelt de marechaussee hoe verzekeringsagent Koolen de bendeleden aanwees waar “goeie kraken” te maken waren. Koolen had zo zes á zeven Udense adresjes paraat. Eentje zelfs waar 20.000,- gulden te halen was.

Onder één voorwaarde. Koolen zou 10% van de buit krijgen en de bende moest hem een dienst bewijzen door de rode haan in het Udense te laten kraaien. Hij had er dan zelf ook wat aan. Als schade-expert zou het hem werk opleveren en bovendien deed de angst om af te branden de Udenaren besluiten om brandverzekeringen op te nemen. Zo sneed het mes aan twee kanten. Nu De Ceel uit de school klapt, wordt Koolen in Tilburg van zijn bed gelicht en aan een streng verhoor onderworpen. Koolen wordt onderdeel van de grote rechtszaken tegen de Osse Bende. De Udense marechaussee doet er van alles aan om bewijs te verzamelen.

Cynisch brutaal gezicht

De officier van justitie eist 8 jaar cel. Het laat Koolen koud. Hij komt met een “opvallen cynisch brutaal gezicht” de rechtszaal binnen “en lacht als of ’t zoo mooi is wat hij hier komt doen”. Een brutaal mens heeft immers de halve wereld. Hij kijkt het verontwaardigde publiek uitdagend aan. Wie met vuur speelt, brandt zijn vingers zou je denken. Maar Koolen speelde zelf niet. Dat liet hij de Osse bendeleden doen. Te weinig bewijs dus. De Osse Bende verdwijnt achter slot en grendel. Koolen wandelt als vrij man de rechtbank uit.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 mei 2017 om 11:44 uur

Kan iemand vertellen waar de foto (in Uden?) genomen is . Op welke straat moet ik me oriënteren ?

Luciën Bressers zei op 17 mei 2017 om 16:47 uur

Hoi Gerard, dit is Hotel De Gouden Leeuw in de Kerkstraat, waar nu de Carolushof staat. Enkele huizen aan de overkant bestaan nog steeds.

Rini. zei op 17 mei 2017 om 21:24 uur

Luciën, ik had nooit van hotel De Gouden Leeuw gehoord, maar bedankt voor
de toelichting en ontdek tevens de locatie.
Gerard, vergelijk het linker gebouw op de foto en ook links,
op de 2e foto van het verhaal, Met paard en wagen door Uden,
van 24 april jl. Ik neem aan hetzelfde gebouw.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 18 mei 2017 om 00:30 uur

Bedankt Heren, Het is me helemaal duidelijk. Mede ook dank zij de herkenning van de in buurt staande kerk.
Hoe meer dat ik oude foto's bekijk en probeer te plaatsen, des te meer begin ik te beseffen hoe belangrijk het is oude gebouwen, bomen, straatjes, muurtjes of andere oude ijk-punten in je plaats te behouden. Als ik nu al moeite heb om bepaalde plaatsen te traceren, hoe moeilijk moet het voor volgende generaties dan wel niet worden.
Dus mensen 'behouw 't ouw en blijf je plaatselijke historie trouw,
want anders zeggen straks al die archieven met ouwe foto's het ook niet meer gauw. ;o)

Rini. zei op 18 mei 2017 om 08:28 uur

Bij m,n afbeelden verzameling ontdekte ik er een met de “waterige”
Kerkstaat. De Gouden Leeuw voorzien met uithangbord.

Albert zei op 18 mei 2017 om 08:36 uur

In het verhaal over Theodoor Koolen staat: "Als schade-expert zou het hem werk opleveren!". Eerder stond vermeld, dat hij "verzekeringsagent" was. Er is verschil tussen een verzekeringsagent, die verzekeringen afsluit en een schade-expert, die de schade vaststelt bij een brand. Niettemin kan hij toch wel een percentage van het schadebedrag hebben ontvangen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 mei 2009 om 09:00 uur

Vierlingsbeek brandt!

vertelde op 10 september 2009 om 10:31 uur

De grote brand van 1947