skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Een geleende heilige met een eigen pad

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 1 mei 2009
bijgewerkt op 4 december 2019
Deze speciale prent met taferelen uit het leven van de heilige Odrada is in 1699 gedrukt. Op dit stukje van de prent zien we het stadje Megen en het dorp Teeffelen, en in het midden de kerk van Macharen waar een processie langs trekt. In het midden van de groep wordt een borstbeeld van Odrada meegedragen.

Rond 1700 werd jaarlijks zo’n Odradaprocessie gehouden op de zondag na Maria ten Hemelopneming (15 augustus). Honderden, en misschien wel duizenden bedevaartgangers uit de Brabantse Maaskant en het Gelderse Maas en Waal namen daaraan deel.

Die Odrada-verering in Macharen was toen nog eigenlijk maar net tien jaar oud. In het buurdorp Alem was de traditie al veel ouder. Logisch, want daar was de heilige ooit begraven.

Rond 1600 werd het lichaam van Sint Odrada uit angst voor de protestanten opgegraven en in veiligheid gebracht bij de kartuizers in ’s-Hertogenbosch. Na de inname van Den Bosch in 1629 werd de openbare uitoefening van de katholieke godsdienst in de Meierij verboden. Omdat het Graafschap Megen buiten het gebied van Staats-Brabant viel, kerkten veel katholieken uit de Meierij hier.

In 1690 liet pastoor Johan de Rover van Macharen een paar honderd meter ten oosten van de dorpskerk een kapelletje bouwen, toegewijd aan Odrada. Zo werd de devotie in Alem eigenlijk overgebracht naar Macharen. Maar alleen een kapel bouwen, bleek niet voldoende.

Binnen het jaar moesten er wat praktische problemen opgelost worden. Het verbindingspaadje tussen het kapelletje en de kerk aan de ene kant en de Megense Dijk aan de andere, veranderde bij regen in een ware modderpoel. Verder lag er een perceel grond van de familie Bedix in de weg. Na ruilen met een stuk land van de parochie zou het pad rechtgetrokken kunnen worden.

En de omstandigheden waren gunstig om iets te ondernemen, want inmiddels had een groeiend aantal bedevaartgangers Macharen ontdekt, zeer tot genoegen van de pastoor en de plaatselijke middenstand.

Pastoor De Rover schreef een mooie brief aan de drossaard van Megen. Hij vroeg toestemming voor een grondruil en voor het opknappen van het pad. Daar was ook een gemeenschapsbelang mee gediend: desen wegh is seer dienstigh voor de gemeente vermits men ’s winters selden drooghsvoet aldaer kan passeren (wat door de ophoging wél zou kunnen), maer oock cierlijck wesen. En dan het voornaamste argument: voorders om sijne plaisante breede sal [de weg] dienen om de processie van aendacht en noot daer over te nemen.

Dankzij de verbetering van het pad moesten er dus ook processies overheen kunnen trekken.
De drossaard verleende begin augustus 1691, dus nog tijdens de zomer, toestemming, zodat men meteen met de werkzaamheden kon beginnen. Zo kreeg Macharen zijn Hoefstraat, ook nu nog de verbinding tussen de kerk en de Odradakapel. De verbinding met de Megense Dijk is verbroken door de aanleg van het Burgemeester Delenkanaal in de jaren ’60 van de twintigste eeuw. Maar toen werd de Odrada-processie al zeker een jaar of dertig niet meer gehouden. 

Reacties (4)

jaakjansen@skynet.be zei op 25 januari 2014 om 15:25
Op de prent is ook pastoor Johannes De Rover uitgebeeld; zijn monogramJDR is gedrukt naast de uitbeelding. De Rover zou ook in Milligem (B) op zoek gaan naar de bron die de H.Odrada er deed ontspringen.
Pastoor Bedix te Macharen was tijdelijk onderpastoor (norbertijn) te Balen (B) in de Sint-Andreaskerk. In 1654 werd de reliek van de H.Odrada ingehaald te Balen; ze was herkomstig van Hoogemierde. Pastoor Bedix vroeg en kreeg een onderdeeltje van de reliek te Balen, geboortedorp van de heilige. Jaak Jansen Balen
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 28 januari 2014 om 11:51
Bedankt Jaak, voor je leuke en interessante reactie. Leuk om te lezen dat ook de pastoor De Rover op de prent staat afgebeeld.
Nogmaals bedankt en met vriendelijke groeten,
Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 11 oktober 2015 om 15:31
Heel interessant verhaal, Henk !! wel vind ik het vreemd dat er hier onder Oss niets te vinden is over de zo belangrijke boter en margarine fabrikanten van Nederland - van den Bergh en Jurgens - vind je dat zelf ook niet Henk??
Groetjes,

Gerard

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.