i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Vinkel
Tags:

Kapel te Kaathoven

vertelde op 21 maart 2009 om 16:28 uur

De Kaathovense kapel werd misschien al vóór 1500 gesticht. Ze behoorde tot de parochie Berlicum. De kapel was toegewijd aan de heilige Cunera, patrones tegen keelziekten en ziekten onder het vee. Dat kwam omdat zij door een jaloerse vorstin gewurgd (keelziekte) is en vervolgens heimelijk in een stal begraven (vee).

Spoedig kwam in de Kaathovense kapel een Cuneradevotie van de grond en Kaathoven ontwikkelde zich tot een geliefd bedevaartsoord. Na de inname van ’s-Hertogenbosch en de Meierij door de troepen van Frederik Hendrik in 1629 kwam de kapel in protestantse handen, maar wegens gebrek aan kerkgangers moest ze in 1674 de deuren sluiten.

Er volgde een langdurige periode waarin het gebouw onderdak bood aan een lagere school. De kerkramen werden dichtgemetseld en er kwamen nieuwe ramen op ooghoogte. Een deel van de oude kapel werd schoolmeesterswoning. Het priesterkoor verdween omstreeks 1800 onder de slopershamer.

In 1882 trok de school uit de voormalige kapel en kreeg het gebouw een agrarische bestemming en een woonfunctie. Dankzij de restauratie van 1979-1981 is aan het gebouw weer te zien dat het oorspronkelijk een kapel was.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 15 maart 2013 om 13:21 uur

Cuneraprocessie

vertelde op 20 april 2009 om 11:32 uur

De witte motor hapert

vertelde op 23 april 2009 om 14:38 uur

Bidden in Berlicum