i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Helvoirt
Tags:

Een Mariabeeldje voor moeder

vertelde op 10 april 2019 om 10:01 uur

Twee stralende dochters kijken vol trots naar hun moeder. Zij vinden vast dat hun moeder de aller-àllermooiste werkstukken heeft gemaakt bij naaicursus Eureka in Helvoirt. We schrijven de jaren vijftig en daarom krijgt deze mama niet alleen een mooi Mariabeeldje (met kind) maar ook een setje kookspullen.

Een cursus kinderverzorging, of koken (‘ook voor de fijne keuken’) en naaicursussen. Het aanbod van scholing voor meisjes en vrouwen in de jaren vijftig is niet bijzonder gevarieerd. “De taak van de vrouw is immers, in welke omstandigheden zij komt te staan of welke levens roeping zij volgt, anderen gelukkig te maken”, lezen we in het reglement van de huishoudschool. Als de moeder op de foto ergens in is geslaagd, dan is het wel de missie om haar dochters op dit moment gelukkig te maken. De fotograaf van persbureau Het Zuiden weet dit mooie moment te vangen, en dat levert deze mooie foto op.

Het zelf kunnen maken en herstellen van kleding is in die jaren geen kwestie van hobby, maar een absolute must. Geen wonder dat de cursussen doorgaans druk bezet zijn. Volgde jij zelf zo’n cursus? Of je moeder? Heb je er veel baat bij gehad? Of kreeg jij ooit een Mariabeeldje toen je ergens voor slaagde? Wat zijn jouw herinneringen bij deze foto?

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 2 april 2015 om 16:03 uur

Naaicursus Eureca

vertelde op 19 november 2015 om 14:34 uur

Geslaagd voor de naaicursus