i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Ravenstein
Tags:

Een Wandeling door Ravenstein

vertelde op 28 oktober 2010 om 09:08 uur

In deze aflevering van het programma 'De Wandeling' van Omroep Brabant laten wandelaar René en cameraman Léon ons kennismaken met Ravenstein.

René Bastiaanse begint over het Ravensteinse Loterijfonds en alles wat daaruit bekostigd is, zoals het raadhuis en de katholieke Sint-Luciakerk. We komen langs het huis van de godvruchtige zusters Nienhuis, die hun gevel de vorm van een kruis gaven.

Het kasteel van Ravenstein is in 1818 afgebroken en letterlijk alles wat er nog aan herinnert is een leeg grasveld. Via de Kasteelsepoort komen we bij een rondeel van de oude stadsmuur met daaronder een kruitmagazijn.

Op een bunker uit de Tweede Wereldoorlog vertelt René, woest zwaaiend met een zwaard, over de Ravensteinse zouaaf en huurling Ignaas Willis. De tocht eindigt bij de hoogste molen van Noord-Brabant.

Bekijk hier aflevering 24 van seizoen 3 (2000/2001) van De Wandeling

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Jeroen Arts zei op 2 mei 2013 om 23:53 uur

Het Kruis van de <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=4414" target="_parent">Dames Niënhuis</a> is een fabel! Het kruis in de gevel hebben zij niet aangebracht om hun geloof te uiten! Hun vader kocht het pand als bierbrouwerij 't Anker. De voorgevel was toen nog heel anders dan tegenwoordig. Het enorme raam dat er toen in zat werd vervangen door andere kleinere ramen en een deur, de ruimte ertussen werd dichtgemetseld met rode baksteen. Toevalligerwijs was dit in de vorm van een kruis. Vader Niënhuis pleisterde de rest van de voorgevel, die uit IJsselsteentjes bestond en schilderde met grijze en rode verf de rode bakstenen na, zodat er een geheel ontstond. In de loop der tijd is de rode verf vervaagd, zodat het net lijkt alsof de rest van het huis grijs is.
<img src="/media/ravenstein__pand_nienhuis_winkelstraat_voorzijde.jpg" alt="het pand van Nienhuis" width="400" height="335" border="0" />

Rien Wols bhic zei op 6 mei 2013 om 09:53 uur

Ter verduidelijking om welk huis dit gaat, hebben we bij de reactie van Jeroen Arts een foto gezet van het betreffende pand. De foto is van collega Henk Buijks. De fabel is natuurlijk geheel voor rekening van de redactie van De Wandeling :-). Dank dat je dat hier even rechtzet, Jeroen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: