skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De geschiedenis van een schilderij; over het eerste schildersbedrijf van Esch

Van Vucht Interieuratelier bestaat inmiddels al meer dan 100 jaar. Het bedrijf is vier generaties geleden opgericht als schildersbedrijf in Esch en heeft zich daarna ontwikkeld tot een onderneming die zich onderscheidt in het ontwerpen en ambachtelijk maken van interieurs op maat. Nettie van de Langenberg-Scheepers ging op zoek naar de roots van de familie van Vucht, eigenaar van deze firma.


In den Boerenmouw (foto C. van Eekelen)

De zoektocht brengt Nettie terug naar de 18de eeuw, naar Arnout van Vught, visser in Vlijmen. Arnout trouwt met Adriana Meesters en ze worden ouders van zoon Jan, die later ook in de voetsporen van zijn vader zal treden. De vis werd aan de man gebracht op de wekelijkse vismarkten van Den Bosch en Tilburg. Het ambacht van visser was geen vetpot, maar door tal van nevenactiviteiten had de beroepsvisser toch een redelijk bestaan. Naast vissen hield men zich bezig met het snijden en bewerken van biezen en in de wintermaanden werden er korven gevlochten en netten gebreid.

De familie van Vugt stond bekend om hun vakkundige breikunst. De voorjaarsmaanden leenden zich uitstekend voor het vangen van eenden en vogels die neerstreken in dit waterrijk gebied. De vraag of alle bezigheden ook wettelijk geoorloofd waren, laat zich raden. De relatie met de veldwachter liet in ieder geval te wensen over, zo blijkt uit een akte van 1814. Hier zien we dat er wordt gescholden en gevochten waarvoor een flinke boete voor moet worden betaald.

Na het overlijden van Adriana hertrouwde Arnout op 6 november 1808 met Dona Antoinisse van Liempt uit Vught en 13 jaar later, op 3 maart 1821, werd hun zoon Marinus geboren te Vlijmen. Arnout was inmiddels 52 jaar en schipper van beroep. Wellicht was hij overgestapt op een andere vorm van visvangst. Wanneer Marinus, trouwt met Geertrui de Haas, verandert de schrijfwijze van de familienaam in: van Vucht. Het jonge paar wordt in 1846 ouders van een zoontje maar twee jaar later overlijdt vader Marinus, nog maar 27 jaar oud. De doodsoorzaak werd niet vermeld. Er heerste in 1848 een cholera-epidemie in Den Bosch en misschien heeft zijn beroep van water- en vuurverkoper een rol gespeeld  bij het vroegtijdig overlijden.

De jonge weduwe Geertrui, met zoontje Marinus – vernoemd naar zijn vader - zette het bedrijf in de Ortenstraat voort en hertrouwde in 1850 met Lambertus Brink.


Zelfportret Henri van Vucht (foto C. van Eekelen)


Als Marinus 22 jaar is, trouwt hij op 25 november 1868 met Christina Francisca Maria de Haas. Op zijn huwelijksakte werd vermeld dat Marinus beeldhouwer was. In mondelinge overleveringen van de ene op de andere generatie van Vucht wordt verteld dat Marinus in de 19de eeuw meegewerkt zou hebben aan de restauratie van de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch. Marinus en Christina  kregen 10 kinderen, maar vijf daarvan overlijden al op zeer jonge leeftijd en het gezin woonde In Den Boerenmouw 13 waar ook een tapperij was gevestigd. Het is begrijpelijk dat er brood op de plank moest komen voor zijn gezin en derhalve nam Marinus het misschien niet zo nauw met de sluitingstijd van zijn lokaliteit. Dat leverde hem nog een proces-verbaal op. Wanneer op 16 november 1903 Christina te ’s-Hertogenbosch overlijdt, blijft Marinus nog enige tijd In Den Boerenmouw wonen. In 1923 vestigt hij zich, met het gezin van zijn zoon Henri, in Esch.

En dat is het begin van de oprichting van het schildersbedrijf. Wil je weten welke beelden op de Sint Jan van de hand van Marinus zouden zijn, hoe de familie Van Vucht het vertrouwen weet te winnen van de inwoners van Esch of welke sporen je van deze kunstzinnige familie kunt terugvinden in de... Efteling?

Lees dan hier het hele verhaal van de hand van Nettie van den Langenberg

 

Reacties (14)

Aart zei op 15 februari 2024 om 21:18
Het hele verhaal van Nettie gelezen. Mooi stukje lokale familiehistorie. Compliment!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 februari 2024 om 14:39
Ik sluit me bij je aardige woorden aan, Aart! En leuk dat je dat hier laat weten :)
Anton van Dorp zei op 1 maart 2024 om 07:55
Het hele verhaal van Nettie is met kleurijke illustraties in 2023 gepubliceerd in nummer 3 van het Heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij en is nog verkrijgbaar bij de Heemkundekring.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 maart 2024 om 14:19
Hartelijk dank voor deze verwijzing, Anton!
Jeroen Lijdsman zei op 25 maart 2024 om 20:57
Ik heb een vraag aan Nettie van den Langenberg. De illustratie In den Boerenmouw: is dat een schilderij van Van Vucht/Van Esch? Heb je daar meer gegevens van beschikbaar? En waar is dat momenteel te bewonderen? Dank alvast voor je reactie.
Nettie Van de Langenberg zei op 26 maart 2024 om 21:08
Beste Jeroen,
Het schilderij in d’r Boerenmouw is inderdaad door Henri van Vucht geschilderd. Kun jij aangeven naar welke gegevens je op zoek bent. Het is mij bekend waar het schilderij zich momenteel bevindt maar ik weet niet of de eigenaar bezoek voor bezichtiging oprijst stelt. Dit zou ik kunnen overleggen. Kan je wel digitaal de afbeelding doorsturen.
Jeroen Lijdsman zei op 14 april 2024 om 20:24
Dag Nettie,
Dank voor je reactie. Ik woon In den Boerenmouw en als ik plaatjes van dit straatje tref, probeer ik die altijd in m'n foto's te bewaren. Dat is al best een mooie verzameling. Vandaar. Is ook bekend wanneer Henri van Vucht dit schilderij maakte?
Norah zei op 15 april 2024 om 12:38
Zo, wat bijzonder om dit verhaal te ontdekken. Sinds een tijdje hangt een grote zwart-witte foto van "In den Boerenmouw" in de kamer.
De reden hiervoor is dat mijn moeder toen ze jong was, hier vlakbij heeft gewoond > Hinthamerstraat.
En het is echt een prachtig beeld van een deel van het oude centrum.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 april 2024 om 08:43
Oh wat leuk om te horen, Norah, en wat mooi dat het zo aansluit bij jouw eigen verhaal. Had je moeder fijne herinneringen aan die tijd en plaats?
Norah zei op 16 april 2024 om 12:10
Nou Marilou, mijn moeder is al op haar zestiende naar Maastricht verhuisd, mijn grootvader was namelijk gaan rentenieren, en ze heeft altijd heimwee gehouden. Dan weet je het wel;)
Ze had het ook vaak met mij over haar jeugd, en dat is een van de redenen dat ik hier op het forum beland ben...
Gr.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 april 2024 om 16:32
Toch mooi hoe zoiets doorwerkt, Norah, wat leuk om te horen ook (en boffen wij even dat je moeder het vaak met jou hierover gesproken heeft en zo dit zaadje bij jou heeft geplant!)
Norah zei op 16 april 2024 om 19:59
Ja Marilou, en ook omdat ik een kwart Brabantse ben...;) Je bent altijd even attent, wel bedankt!
Gr.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 april 2024 om 10:03
Met alle dank aan jou, Norah, en voor alle input die je op onze site geeft. Dat wordt zeer gewaardeerd :)
Norah zei op 17 april 2024 om 17:21
Marilou, ik ben hier heel erg door geraakt, dank je wel!
Het BHIC is en blijft zeer bijzonder en uniek, en niet alleen voor mij......;)
Gr.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen