skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Paul Philippus Rink (1861-1903), Schilder

De jong gestorven kunstschilder Paul Rink bracht een flink deel van zijn korte leven buiten Brabant door, maar zijn wortels lagen wel degelijk in deze provincie. Geboren in Veghel uit een Brabants geslacht van apothekers, kreeg hij de beginselen van het schilderen bijgebracht in Tilburg en Oosterhout.

Paul Rink werd op Eerste Kerstdag 1861 geboren in Veghel als zoon van Carel Wouter Jan Rink en Gerarda Arnolda Bronckhorst. Gerarda was een domineesdochter. Haar vader, Gerardus van Bronckhorst, was van 1811-1857 predikant in Vierlingsbeek.

Ook Pauls vader, de apotheker Carel Rink, was hervormd en zelf weer een zoon van een apotheker te Vierlingsbeek. Carel en Gerarda traden 25 oktober 1859 te Cuijk en St. Agatha in het huwelijk. Hun eerste zoon werd naar zijn grootvader genoemd: Paulus Philippus Rink. Toen Paul tien jaar oud was, verhuisde hij met zijn ouders van Veghel naar Oosterhout, waar vader Rink een apotheek aan huis hield aan de Keiweg.

Grootvader Paul Rink (apotheker in Tilburg) was zelf een verdienstelijk amateurschilder van landschappen en hij bracht zijn kleinzoon dan ook de allereerste beginselen van het schilderen bij. De jonge Paul had talent en ging in de leer bij de schilder Barent J.C. Weingärtner in Oosterhout. Vervolgens werd hij toegelaten tot de Haagsche Academie, waar hij studeerde van oktober 1880 tot eind november 1882.

De kunstenaar behaalde daar zijn akte Middelbaar Tekenen en zette zijn schildersopleiding voort aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (1882-1887). In die jaren studeerden daar ook De Josselin de Jong en Van Gogh. In 1887 won Rink de prestigieuze Prix de Rome. Met het daaraan verbonden geld kon hij een aantal reizen te maken naar Frankrijk, Italië en Spanje.

Vanaf 1891 verbleef de schilder weer in eigen land. Aanvankelijk in Oosterhout en het jaar daarop in Den Haag. Na een paar jaar in Amsterdam gewerkt te hebben, vestigde hij zich tenslotte aan de Zuiderzee, waar hij de vissersdorpjes Volendam en Edam met hun geheel eigen sfeer op doek vastlegde.

Op 4 mei 1899 was hij in Amsterdam getrouwd met Cornelia Gerardina Boellaard, een leerlinge van hem. De Rinks verhuisden eind 1901 naar Edam. Hier schilderde Rink onder meer ook een aantal decoratieve stukken voor de rijtuigen van de koninklijke trein van koningin Wilhelmina en Prins Hendrik, die in april 1903 klaar waren.

Die zomer werd Paul Rink ziek. Hij stierf op 2 september 1903 te Edam. Na zijn dood wijdde het schilderkundig genootschap Pulchri Studio in Den Haag (waarvan hij nog een tijd voorzitter was geweest) in maart 1904 een tentoonstelling aan zijn werk. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch exposeerde in oktober 1999 25 werken van Paul Rink, zowel schilderijen als aquarellen. Recentelijk, in 2008, was nog werk van Rink te zien op de tentoonstelling Van Zaaien tot Maaien in Museum De Wieger te Deurne.

In Veghel herinnert een straatnaam in de Schildersbuurt nog aan Paul Rink.

Reacties (2)

M. de Kroon zei op 2 oktober 2018 om 16:27
Museum Jan Heestershuis is voor een expositie op zoek naar werken van Paul Rink en Pieter de Josselin de Jong. We zijn op zoek naar huidige collecties waar zijn werk deel van uit maakt. Hebt u tips, laat het ons weten.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 oktober 2018 om 11:59
Dag M. de Kroon, ik durf het zo niet te zeggen maar mogelijk zijn er anderen die meer weten? Dan mogen zij zich hier melden ;)

Veel succes met het opzetten van de expositie!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!