i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boekel
Jaar: 1925
Tags:

De geboorteplek van "De Zwarte Ruiter".

vertelde op 9 juni 2015 om 16:32 uur

Dina de Bie-van de Ven (* 10 sept. 1919) wist ergens in de jaren '90 van de vorige eeuw te vertellen dat ze als klein meisje, heel erg schuin tegenover het gezin Gruijters in de Molenstraat woonde en daar met Linke (= Leentje) Gruijters ging spelen.

Toen Dina ongeveer vijf jaar oud was (1925) ging ze bij Linke regelmatig hinkelen en ze deed er mee aan 'stoppeltje bergen' ook wel 'verstoppertje' genoemd of een spel "Kyrieje" en "Wolf, wolf kom maar".

De kinderen riepen dan in koor; " De mensen zeggen deh ter ne wolf zit, - de mensen kunnen wel liegen of ons ôk wel bedriegen, - Wolf, wolf kom mar !" en vervolgens kwamen dan enkele jongens van achter 'n muur tevoorschijn die de anderen moesten vangen.

Ook kon ze zich nog herinneren dat achter 't kleine huisje van de familie Gruijters, tegenover 't winkeltje van bakker Van de Laar (later bakker Trienekens), een schuin afdakje was waaronder allemaal gedroogde of drogende konijnenvellen hingen. Behalve 'n stuk of tien kinderen in en rond huis, liepen er ook nog enkele geiten en kippen op 't erf.

Ze had Hans ( *28-04-1925) enkele malen gezien als baby. In november 1925 brandde het huis waar Dina tot dan opgroeide af en verhuisde ze meer richting 't boterfabriek. 

Vader Gruijters was al vroeg gestorven en moeder een hele dikke vrouw, die het allemaal maar moest zien te runnen. Dina typeerde het gezin verder als "dat 't er altijd 'rauw' aan toe ging". De familie Gruijters verhuisden vrij snel daarna naar Helmond of Aarle-Rixtel. Daarna heeft in dat huisje nog lang Doruske Verkuijlen gewoond met z'n vrouwke. Die waren kinderloos en kwamen uit Heeswijk. Pas in de jaren '80 is het huisje gesloopt.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (11)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 september 2015 om 00:07 uur

Voor degenen die nog meer over de geboorteplek van de Zwarte Ruiter willen weten; Er is 'n video-opname van de Boekelse Lokale Omroep Kring met 'n interview van Bart van de Ven met Kathrien Trienekens - Meulemeesters die de familie ook goed gekend heeft vanaf haar kinderjaren. Dit interview is tevens te lezen in het ledenblad van de Boekelse Heemkundekring; No. 38 van Juli 2010, waarvan nog enige exemplaren bij deze instantie voorhande zijn.

barbara zei op 13 oktober 2016 om 21:37 uur

Hallo is er ergens ook info waarmee de link met de motocrosser Jan Clynk (clijnk) uit helmond te vinden

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 oktober 2016 om 09:09 uur

Hallo Barbara, bedoel je een link tussen De Zwarte Ruiter en Jan Clynk? Dat is ons niet bekend. Maar meer over Jan Clynk (voor zover je dat nog niet weet) vind je hier:

https://www.deweblogvanhelmond.nl/helmondse_helden/helmondse-helden-jan-clynk/

Barbara zei op 17 oktober 2016 om 15:56 uur

Hallo Marilou ik heb dit stuk over Jan Clijnk gelezen maar mij interesse hier over gaat nog verder ben echt op zoek naar mensen die hem persoonlijk hebben gekend en foto's enzovoort
Vriendelijke groet Barbara

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 oktober 2016 om 20:54 uur

Ah, op die manier, Barbara. Dan zou je wellicht ook eens hier kunnen informeren:

http://www.heemkundekringhelmont.nl

En mochten mensen je vraag hier lezen en meer over Jan Clijnk weten: die mogen zich hier natuurlijk ook melden. We zijn benieuwd!

Barbara Jonkman zei op 17 oktober 2016 om 21:20 uur

Dank je wel ik ben benieuwd

Barbara Jonkman zei op 28 oktober 2018 om 12:28 uur

Het boek is uit Jan Clijnk Het atoom kanon van Helmond te bestellen op www.motocrossderazen.com

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 oktober 2018 om 20:55 uur

Ah, hartelijk dank voor deze aanvulling, Barbara!

Ton van Riet, Gemert zei op 1 april 2019 om 16:49 uur

Vanaf de Burgt kon je over de akkers kijkend dat huisje zien staan. Helm de Valk
woonde op Burgt 8. Hij vertelde mij (de familie Gruijters woonde er toen al niet meer), een anecdote over "die dikke vrouw". Blijkbaar was zij daar als "fietsemaakster/bandenplakster" aan het werk. Hij vertelde dat op dagen dat er
een processie naar Handel voorbij kwam, (o.a. ook per fiets dus), zij kopspijkers op de weg strooide om de klandizie wat te vergroten. Volgens Helm de Valk deed zij dat plakken zelf.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 april 2019 om 20:22 uur

Ha, dat moet dan 'lucratieve Handel' zijn geweest, Ton ;) Mooie anekdote!

Ton van Riet, Gemert zei op 1 april 2019 om 21:43 uur

Mooi gevonden, Marlou. ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 17 april 2009 om 12:32 uur

De Zwarte Ruiter

vertelde op 15 mei 2014 om 13:51 uur

Meer over de Zwarte Ruiter