skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De vele gezichten van de Zwarte Ruiter

Frans Ceelen
vertelde op 17 april 2009
bijgewerkt op 23 december 2020
Hans Gruijters (1925-1980) Op maandagavond 15 november 1954, even na zeven uur, wordt het postkantoor van Ravenstein overvallen. Een gemaskerde persoon dringt het kantoor binnen via de zij-ingang en lost zonder enige waarschuwing een schot op de nog aanwezige directeur, de 52-jarige Jan van Dieten.

De overvaller verdwijnt met de schamele buit van een geldkistje, waarin zich slechts een klein bedrag aan geld en enkele postzegels bevinden. De directeur is in de buik getroffen en wordt in levensgevaar naar het ziekenhuis te Oss vervoerd. Daar overlijdt hij aan zijn verwondingen.

Als op 31 december daarop in Boekel een fietser wordt doodgereden en de chauffeur na het ongeval doorrijdt, komt de politie op het spoor van de in Boekel geboren Hans Gruijters, ook wel bekend als de Zwarte Ruiter. Gruijters’ auto is herkend en na zijn arrestatie komt ook zijn betrokkenheid bij de overval van het Ravensteinse postkantoor aan het licht.

Hans Gruijters wordt op 28 april 1925 in een groot gezin te Boekel geboren. Tegen het eind van de jaren twintig verhuist het gezin van Boekel naar Beek en Donk, waar Hans het grootste deel van zijn jeugd doorbrengt.

Aan de vooravond van de Duitse inval in Nederland gaat hij in een Duitse metaalfabriek werken. In 1941 komt hij terug en dost zich vanaf die tijd uit met een Duitse legerpet, rangonderscheidingstekens en een legerriem.

Niet uit politieke overtuiging, maar als symbolen van zekerheid en zelfdiscipline. In zijn namaakuniform houdt hij auto’s aan en laat ze vervolgens weer doorrijden. In 1941 wordt hij veroordeeld tot vier maanden tuchtschoolstraf voor fietsendiefstallen. Kort na zijn vrijlating in 1942 steelt hij opnieuw een fiets in Helmond. Hij krijgt hiervoor een vierjarige Ter Beschikkingstelling van de Regering (jeugd-TBR).

Hij wordt in een rijksopvoedingsgesticht te Doetinchem geplaatst. Aan het einde van deze periode van heropvoeding wordt hij enige tijd onder toezicht te werk gesteld in een hotel te 's?Hertogenbosch. Over zijn ervaringen hier, over de bevrijding en over zijn problemen met de ondergrondse en de opsporingsdienst na de bevrijding schijft hij een verhaal. Een fragment hiervan heb ik aan het eind van het stuk opgenomen.

In de jaren vijftig nemen zijn misdaden in aantal en ernst steeds meer toe. In de publieke opinie blijft er echter een soort romantisch waas om de Zwarte Ruiter hangen, deels veroorzaakt door de spectaculaire manier waarop hij steeds weer uit handen van de politie weet te blijven of te ontsnappen. Maar uiteindelijk wordt hij in 1956 (en ook in hoger beroep in 1957) veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en ter beschikkingstelling van de regering.

Na zijn vrijlating in 1966 ontpopt de Zwarte Ruiter zich als een succesvol ondernemer. Onder de naam De Zingende Ruiter treedt hij zelfs nog op televisie op in het populaire programma van Willem Duijs, Voor de vuist weg, Nederlands eerste talkshow (1963-1979). In 1980 overlijdt de Zwarte Ruiter aan een hartaanval, 55 jaar oud.

Je kunt hier het complete verhaal lezen of downloaden (PDF, 150kB).

Reacties (38)

J. zei op 18 april 2009 om 00:16
Is de Zwarte Ruiter wel echt de dader van deze brute roofmoord? Ik heb van iemand gehoord dat een ander de dader zou zijn, maar Hans het meest voor de hand lag! Het schijnt dat ooggetuigen nog een andere auto zenuwachtig hebben zien rondrijden...
Christian van der Ven, namens BHIC bhic zei op 24 april 2009 om 16:25
Met zulke verhalen zal wat er werkelijk gebeurd is wel nooit helemaal boven tafel komen. En met een mysterieuze naam als "J" wordt het alleen maar spannender... haha!
Maria zei op 2 november 2010 om 07:10
Ik kan U verzekeren ,dat Hans deze roofmoord niet gepleegt heeft.
Betroken zijn allemaal overleden.
Het zal altijd,een misterie blijven.
Frans Ceelen zei op 2 november 2010 om 12:06
Maria, kun je je stelling, dat de Hans de roofmoord niet heeft gepleegd, nog verder onderbouwen?
U weet dat de Hoge Raad het arrest van het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch heeft bevestigd.Of is hier spreke van een rechterlijke dwaling?
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 3 november 2010 om 11:19
Wordt dit een zaak voor Peter R.de Vries of voor Maurice de Hond? Of gaan jullie het zelf uitzoeken?
anny janssen zei op 3 april 2011 om 23:37
de zwarte ruiter was getrouwd met de nicht van mijn vader; ik weet niet wat er allemaal waar is van zijn daden. wel weten mijn moeder en 2 tante's van ruim 80 jaar te vertellen dat het een aardige en leuke man was en dat na zijn fam.bezoek nooit iets "kwijt"was
Mylène Rutten, namens BHIC bhic zei op 4 april 2011 om 08:56
Hallo Anny,
Kun je je toch niet een bijzonder voorval herinneren dat zij hebben verteld over de Zwarte Ruiter of met hem hebben meegemaakt? Het zou misschien een ander beeld van hem geven.
wwalters zei op 23 augustus 2012 om 14:09
waar kan ik dit boek nog kopen van de zwarte ruiter
Frank van de Venne zei op 7 maart 2013 om 12:35
Het postkantoor was gevestigd in de rechterhelft van het gebouw, mijn ouders woonden in de linker helft. Zelf was ik nog veel te jong om dit bewust mee te maken en te herinneren. Volgens mijn ouders heb ik na dit voorval wel anders gereageerd en wilde een aantal dagen niet naar bed.
Om dit verhaal nog verder aan te vullen, is het misschien nuttig om te weten dat de Zwarte Ruiter niet zomaar het postkantoor overviel, maar eerst net buiten Ravenstein een brandje stichtte.
Het was in die tijd zo dat dan bijna iedereen politie en brandweer achterna ging om als ramptoerist toe te kijken. Als het halve dorp leeg was, sloeg hij toe. Deze tactiek heeft hij meerdere keren toegepast.
Annemarie van Geloven namens BHICi zei op 8 maart 2013 om 21:00
Beste Frank, dit is hele nuttige informatie over de tactiek van de Zwarte Ruiter. Werpt weer een nieuw licht op de zaak en is misschien een verklaring voor de 'romantische waas' van ongrijpbaarheid die om hem heen hing. Hartelijk dank voor uw reactie!
Jeroen Arts zei op 10 april 2013 om 20:18
De bewuste brandstichting vond plaats in een veldschuur bij boerderij 'Isidorushoeve' aan de Maasdijk te Neerlangel, tegenwoordig woont hier de familie Peters.
Geheim zei op 12 juni 2013 om 22:42
Het schijnt mijn opa te zijn geweest hahahah
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 13 juni 2013 om 09:21
Je maakt ons nieuwsgierig... Gaan er nog veel verhalen rond in de familie over je opa?
hannes zei op 18 september 2013 om 21:28
ja de zwarte ruiter bende opereerde die niet niet in hel zuid Nederland en limburgs Belgie en Boekel ja daar woondenrijke boeren die onafhankelijk wilde zijn en er voor gingn
Gerard R zei op 15 maart 2014 om 00:38
Dat hij een inbraak pleegde in het toenmalige melkfabriek aan de achterzijde wordt door niemand vermeld.Politieman Schelfthout was toen betrokken bij het onderzoek.
jordy gruijters zei op 11 april 2014 om 10:24
beste mensen dit is mij opa mij opa wouw altijd alles goed doe voor de arm hij wouw ze helpen en hij wouw niet dat er iets gebeurden hier bij
jordy gruijters zei op 11 april 2014 om 10:26
beste mensen mij opa heeft niks te maken gehad met de moord hij was een goede man hij hielp de arm en hij zorgde goed voor het gezin
jordy gruijters zei op 11 april 2014 om 10:27
als jullie vragen hebben mail mij dan ik kan jullie alles uitleggen jordy.g@live.nl
Jeroen Arts zei op 11 april 2014 om 23:14
Dus dan zou de eerste reactie op dit verhaal kunnen kloppen. Ik heb daar meer van gehoord, ook een naam van een mogelijke andere dader, maar die ga ik hier natuurlijk niet noemen. Stel je voor dat het niet waar is en die familie leest dit...
C zei op 8 januari 2015 om 18:24
Mijn oom is verdwenen toen hij daar als kok werkte en volgens mij.. is hij daar ook vermoord, mijn vader heeft daar zijn koffer opgehaald toen er na een tijdje niks meer over hem vernomen was ,in zijn koffer zaten al zijn bezittingen inclusief zijn gebit en zijn paspoort en papieren,hij moet daar vermoord zijn en vraag mij af of de zwarte ruiter er meer over wist die daar ook schijnbaar in die tijd woonde , wie kan mij meer vertellen over die tijd en de bewoners aldaar rond 1953 1954 ?
Kees Wijnhoven zei op 2 mei 2016 om 10:09
In St.Anthonis werd verteld, dat de bekende motorcrosser Jan Clinck uit Helmond
een speciale vriend was van de "Zwarte Ruiter"
M.v. Dooren zei op 29 juni 2016 om 21:15
Toen ik in het leger op de ziekenzaal lag , werd er een soldaat uit Helmond verpleegt , die vertelde dat de Zwarte Ruiter altijd van een groep knapen on zich verzamelde.
Hij bezocht met zijn groep veelal kermissen in de kleinen Dorpen , in de danstenten werd er bewust ruzie gezocht , de knapen sloegen dan alles kort en klein.
Zo vertelde een Meisje uit Lieshout dar zei aanwezich was in de zaal Lammers in Beek en Donk
toen er ruzie uitbrak had zei een man de eerste hulp verleend . na afloop zei en Politie agent tegen dat Meisje , had hem maar dood laten bloeien het is de Zwarte Ruiter. Tussen Lieshout en de bossen van Gerwen liggen akkers. de boeren waren als normaal op het land aan het werken plotseling
landen er een klein vliegtuigje , op het zelfde moment verscheen er een auto uit de bossen. er werden enige kisten vanuit het vliegtuigje in de auto geladen en die reed weg , nog voordat er een van de boeren bij het vliegtuigje was branden het af. De Zwarte Ruiter werd verdacht dat hij horloges uit Zwitserland had gesmokkeld. Ook heeft hij in de Gemeente Helmond gewoond hij was werkloos
de uitkering werd toen contant uitbetaald. De Zwarte Ruiter verscheen in een grote Amerikaan met open dak met chauffeur in uniform hij zelf zat op de achterbank met veel branie ontving hij zijn uitkering en gaf die met een groot gebaar aan zijn chauffeur als fooi, en dat in het bijzijn van mensen die het geld heel hard nodig hadden .
Met Gemert kermis liep ik met een vriend uit Beek bij Hotel de Keijzer binnen , er was een tafeltje vrij waaraan wij plaats namen en een biertje bestelde. even later verschenen er drie mannen en drie Vrouwen en vroegen of ze bij ons aan tafel plaats mochten nemen . wij hadden geen bezwaar, na sluitingstijd vroed de ene man of wij wisten waar ze ergens nog drank konden kopen ja zei mijn vriend en weer mij aan , mijn ouders hadden een café zodoende liep het stel met ons mee , bij mijn thuis aangekomen kochten ze een fles cognac en stalen tevens een souvenir wat mijn oudere broer uit Indonesië mee had gebracht, mijn Vader trad kordaat op de ene man haalde het vanachter zijn jas vandaan. Dagen later hoorde wij vertellen dat de ene de Zwarte Ruiter was.
Inderdaad was hij bevriend met Jan clink de motor coureur en lid van de Helmondse club .
Hotel de Keijzer was verbouwd en bij de opening was de motorclub uit Eindhoven en Helmond aangezicht
Om tien uur was er Politie controle er was niets aan de hand. om klokslag half elf brak er op zes plaatsen in het café slaande ruzie uit. de twee motor clubs hadden ruzie en daarvoor Hotel de Keijzer uitgezocht.
Een Robin Hood was hij niet . hij kan best wel eens wat weggegeven hebben om als Robin Hood een wit voetje te halen..
Meestal verschijnen om exclusieve figuren de meest romantische verhalen .

M.v. Dooren
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 30 juni 2016 om 10:58
De Zwarte Ruiter houdt de gemoederen kennelijk nog steeds bezig! Was hij een smokkelaar, brandstichter, een brute moordenaar of juist een Robin Hood? De meningen rond deze vermeende schurk zijn blijkbaar enorm verdeeld.

Bedankt voor het delen van jullie herinneringen en verhalen over deze mysterieuze man. De precieze identiteit van de Zwarte Ruiter zal wel altijd in nevelen gehuld blijven...
Maarten van den Hoogen zei op 30 juli 2016 om 15:33
Op zoek naar "De Zwarte Ruiter" deze pagina tegen gekomen. Wat wil het geval? Uit familieverhalen die in mijn familie de ronde doen, komt naar voren, dat mijn vader, Joannes Hendrikus van den Hoogen, zie http://www.vandenhoogen.com/hoogen/family/humo1_/F6/I10/
als verdachte gearresteerd is geweest, nadat De Zwarte Ruiter het postkantoor in Ravenstein had overvallen. Hierbij werd verteld, dat De Zwarte Ruiter een typische loopbeweging had. Mijn vader had inderdaad een bepaald "trekje" met zijn been. Al snel werd echter duidelijk, dat mijn vader niet De Zwarte Ruiter" kon zijn geweest, omdat mijn vader ten tijde van de overval deel nam aan een militaire herhalingsoefening in Nunspeet / Ermelo.
Ik ben nu op zoek naar een instelling / adres waar ik gegevens rondom die arrestatie van mijn vader kan vinden. Wie kan mij helpen?
hester vd bos zei op 25 januari 2018 om 00:18
Hola, Mijn opa was Jan van Dieten die door de zogenaamde Zwarte ruiter is vermoord in het postkantoor. Ik hoop aññeen dat hij gevonden is en lang in de gevangnis heeft gezeten. Ook al zegt mijn moeder, dat het maar 8 jaar was. Erg treurig, vind ik.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 januari 2018 om 13:13
Dat zeker Hester, het leven van jouw familie zal toen echt wel op z'n minst gezegd op zijn kop hebben gestaan.
Secret zei op 10 januari 2020 om 01:05
Ik wil even kwijt dat de zwarte ruiter niet heeft geschoten de beamte van het postkantoor schoot op hem en zijn vriend ..die hij uit duitsland kende ..de vriend worstelde om het pistool te bemachtigen ..en daarbij viel een schot .waarbij de beamte werd geraakt ..er was wel degelijk een flink bedrag buit gemaakt ..wat de 2- ergens hadden begraven . Omdat de vriend van de zwarte ruiter door wat hij deed het leven van de ruiter had gered ..en omdat de vriend begin december zou trouwen met zijn toen 6 maanden zwangere vrouw ..zei de ruiter ga naar huis we gaan geen contact hebben
.en over een tijd halen we het geld op ..jou vrouw en kind hebben je nodig
.toen de zwarte ruiter werd verdacht heeft hij de schuld op zich genomen ..15 jaar later kwam hij vrij ..na nog een half jaar wachten zijm ze samen geld gaan opgraven
.ik vertel dit omdat de personen niet meer leven en om de zwarte ruiter en zijn jeugdvriend hun eer te herstellen..
Ik spreek uit ervaring omdat ik de vriend ken en ook het kind ken waarvoor hij de 15 jaar op zich nam
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 januari 2020 om 20:14
Jee, een bijzondere reactie. Dat zou weer een ander licht op de Zwarte Ruiter werpen. Is dat al een keer eerder naar buiten gebracht? Of kunnen we het op een andere manier verifiëren?

Hoe dan ook, bedankt voor je berichtje.
Secret zei op 13 januari 2020 om 02:28
Nee heb altijd belooft dit geheim te houden ..maar heb ook beloofd dat ik hin namen zou zuiveren ..hans oftewel hannes zoals hij door hun genoemd wrtd was er ook bij .hij was degene waardoor dit fout afliep
Secret zei op 13 januari 2020 om 02:32
En nog iets piet bult had geen bult het was zijn holster met pistolen die daar zat .hoe ik dit weet ..tja ik weet dit uit zer betrouwbare bron ..ik weet zelfs waar het geld was verstopt .
Waarheid zei op 22 mei 2020 om 22:53
Zeg meneer bijdehand (Secret van hierboven)Zou het niet verstandig zijn gezien je reactie om 1 uur in de nacht, om te slapen
???? Het is namelijk zo dat diegene die deze onzin beweerd nu al minstens 100 jaar zal moeten zijn. Dus hou op met deze drama. Idioterie.
Henk Kampers zei op 15 februari 2024 om 15:43
Pakkende verhalen. De zwarte ruiter als naam komt voor in het verhaal van tv West over de nieuwe eigenaar van het pand hoek prinsegracht/boekhorststraat. Ik volg een leercessie filosofie in het Koorenhuis ook aan dd prinsegracht. De naam zwarte ruiter doet mij denken aan mijn jeugd toen dd kranten vol stonden over zijn ontsnapping uit de scheveningse strafgevangenis.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 februari 2024 om 14:32
Dag Henk, bedankt voor je reactie en ik kan me voorstellen dat de Zwarte Ruiter indruk moet hebben gemaakt. Een snelle zoektocht in Delpher, de online krantenbank, levert verschillende artikelen op. Die kun je lezen door de volgende links in je url te plakken:

https://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=%22zwart+ruiter%22+ontsnapt&page=1&sortfield=date&coll=ddd

https://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=%22zwart+ruiter%22+overval&coll=ddd&sortfield=date

Bedankt voor je bericht!
Henk Kampers zei op 19 februari 2024 om 08:56
THX Marilou! Het echt spannende is er nu wel af, zeker afgezet tegenover de huidige samenleving.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 februari 2024 om 10:41
Snap ik, Henk, hoewel het verleden altijd intrigerend blijft...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen