skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Halifax V LK956 stort neer bij Olen

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 7 september 2012
bijgewerkt op 9 april 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder. In het geval van Son is dankzij het speurwerk van velen en in het bijzonder van A.J. van Lingen uit Nistelrode juist heel veel bekend.

Op 19 november 1943 stortte rond 20.15 uur voor de tweede maal in korte tijd een vliegtuig neer bij het gehucht Olen. Twaalf dagen eerder was er een Amerikaanse Thunderbolt neergekomen. Ditmaal was het een geallieerde bommenwerper, een Halifax V van het 428 (Canadese) Squadron. Volgens de Duitsers werd het toestel neergeschoten door Hauptmann Förster van I NJG/1, al vermeldde de bemanning zelf later dat het roer door luchtdoelartillerie (Flak) zou zijn geraakt. Ze waren toen op de terugweg van een bombardement op Leverkusen.

Alle zeven bemanningsleden konden het toestel op tijd verlaten. Vier van hen werden gevangen genomen. Dat waren F/Sgt. H.C. Shepherd, piloot; Sgt. J.M.C. Walker, boordwerktuigkundige; F/O D.R. Knight, navigator en Sgt. S.J. Stevens, radiotelegrafist (RAF). De drie anderen wisten aan de Duitsers te ontkomen. Dat waren F/Sgt. D.K. MacGillivray, bommenrichter; Sgt. N.H. Michie, boordschutter en Sgt. S. Munns, staartschutter (RAF).

Ook gezagvoerder Shepherd had in eerste instantie uit de handen van de Duitsers weten te blijven. Samen met Michie kwam hij via het verzet na enige omzwervingen in Brussel terecht. Michie ging vandaar naar het platteland waar hij tot aan de bevrijding bleef. Shepherd liep in Brussel echter in een val van de Gestapo en eindigde de oorlog in een krijgsgevangenenkamp in Fallingsbostel.

Staartschutter Sgt. Stanley Munns kwam via een andere ontsnappingsroute in Hamont terecht, waar hij nog meer gecrashte vliegeniers ontmoette, onder wie Robert Sheehan, wiens Thunderbolt ook al in Olen was neergestort. Samen kwamen zij in januari 1944 behouden in Engeland aan.

Reacties (5)

Ad van Zantvoort zei op 6 juli 2013 om 13:35
F/O Robert E.Sheehan kwam niet neer met een Typhoon maar met een P47D Thunderbolt(42-7975 van de 56FG/63FS). Sheehan crashte zijn toestel bij Olen tussen Son en Breugel op 7 November 1943 omstreeks 11.30uur. Oorzaak was een technisch mankement aan de motor.
Sheehan bereikte Engeland op 9 January 1945 en hervatte zijn dienst op 24 January 1945. Hij sneuvelde later in de Koreaanse oorlog op 23 January 1953.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 6 juli 2013 om 18:23
@Dank voor uw waardevolle reactie. Wat een tragisch lot voor Robert E.Sheehan om 8 jaar later om te komen in de Korea oorlog..
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 8 juli 2013 om 14:06
Inderdaad dank voor je reactie, Ad. Het stond gelukkig al wel goed in het uitgebreidere verhaal daarover op de site, in het verhaal <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=13844" target="_parent">Neergestorte vliegtuigen in Son 1940-1945</a>. Ik heb de tekst hier aangepast en jouw extra gegevens toegevoegd aan het complete verhaal over Sheehan.
Joop Hendrix zei op 6 mei 2019 om 19:57
Ik heb pas geleden door buurtonderzoek kunnen bevestigen dat de Halifax daar is neergekomen. In het politierapport stond vermeld dat hij was neergestort bij C.van der Maat. Ik heb zijn zoon gevonden die ook al 70 plus is en mij precies de lokatie aan de De Kuilen kon aanwijzen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 mei 2019 om 16:53
Ah, veel dank voor deze waardevolle aanvulling, Joop! Dat maakt weer veel duidelijk.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!