skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Het noorden kwijt...

In mei 1940 werd deze verkeersbrug bij Grave opgeblazen om de Duitsers dwars te zitten. Na de oorlog werd de verbinding tussen Grave en het 'noorden' weer hersteld. Maakte jij vaak gebruik van deze brug over de Maas?

De opgeblazen verkeersbrug bij Grave in mei 1940

We kijken naar een enorme ravage in Grave; de verkeersbrug is opgeblazen! De Duitsers? Nee, dat deden we zelf om hen dwars te zitten. Op de foto zien we de bezetters driftig aan het werk om zoveel mogelijk te redden. Vlak na de oorlog is de brug pas definitief hersteld, zodat een reis naar bijvoorbeeld Nijmegen of Arnhem geen uren meer in beslag nam.

Heb jij veel gebruik gemaakt van deze snelle verbinding naar het 'noorden'? Zou je leven anders zijn verlopen zonder deze brug? Een andere carrière misschien, een andere woonplaats of zelfs een andere partner? Zet je fantasie aan het werk en deel jouw gedachten!

 

Reacties (4)

Theo Derks
Theo Derks zei op 8 oktober 2016 om 22:35
Mijn vraag is: is deze foto van de reparatie van de brug die opgeblazen is (overigens niet in 1940, maar (dacht ik) in 1944 of '45) of is dit een foto van de bouw van de brug??
Monique zei op 9 oktober 2016 om 11:34
Theo, het lijkt me op deze foto ook dat de brug in aanbouw is.. Maar het opblazen van de brug, was wel in 1940... op 10 mei om precies te zijn..
Ik citeer beide "velpse kloosterbronnen" de kroniek van de paters Capucijnen en die van de Zusters Redemptoristinnen, beiden hemelsbreed ong. een kilometer van de brug gelegen: "in de vroege morgen van die tiende mei 1940, hoorde men reeds de Duitse vliegtuigen onophoudelijk ronken. Die nacht waren Duitse soldaten de Hollandse grens overgekomen en begon den oorlog. Om ongeveer half zes in de ochtend werd de Maasbrug bij Grave opgeblazen, een harde knal, een schok, een rookwolk en twee bogen van de brug die naar beneden zakten, dat was het schouwspel wat vanuit beide kloosters die ochtend te zien was..."
De inwoners van Velp, werden deze dag naar Geffen ge- evacueerd.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 11 oktober 2016 om 13:37
Beste Theo en Monique, bedankt voor jullie reacties. Het is inderdaad goed mogelijk dat dit een foto is van de brug in aanbouw, al is dat natuurlijk moeilijk om met zekerheid vast te stellen. De aanbouw is in 1929 geweest en Monique heeft helemaal gelijk wat betreft het opblazen van de brug in 1940. Bedankt voor het meedenken!
nils zei op 3 januari 2017 om 18:05
als ik me niet vergis zijn het medewerkers van Wilton Fijenoord die de oorlogsschade aan het herstellen zijn, vlak na 10 mei 1940 onder bevel van de duitsers. de schade was van het opblazen door de nederlanders. meer foto's van het herstel zijn te vinden in de beeldbank van gemeente archief schiedam. helaas word daar de datum verkeerd weergegeven.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen