i

Het verloren dorp

vertelde op 12 juni 2015 om 11:21 uur

In 1935 werd de Maas verlegd en opeens liep er een brede rivier dwars door de gemeente Alem, Maren en Kessel. De bewoners van Alem moesten voortaan met het pontje naar hun eigen gemeentehuis.

Of over de expres extra lange dijk naar het gehate Rossum!
In 1958 werd besloten de provinciegrens te verleggen en opeens waren de bewoners van Alem geen Brabanders meer, maar Gelderlanders. Er zijn oorlogen om minder uitgevochten!

Of waren ze toen in Alem allang aan de nieuwe situatie gewend en opgelucht, omdat ze niet meer over hoefden te varen? Wie weet nog hoe de overgang van Brabant naar Gelderland verlopen is? Protesten of opluchting?

Deel je kennis!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Mechtilde Meijer zei op 18 oktober 2015 om 13:43 uur

Enorme protesten Hugo. Burgemeester Smits heeft zich destijds met hand en tand verzet tegen de herindeling. De gebeurtenissen die eraan vooraf gingen worden mooi beschreven in het verhaal 'Alem, van Brabant naar Gelderland' door Toon van Boxtel en Gerrit Verkuil. Het staat op pagina 12 van het boek DORPEN AAN DE RIVIER dat ik samen met jouw oud-collega Henk Buijks heb samengesteld toen de gemeente Lith in 2010 ophield te bestaan.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 oktober 2015 om 09:43 uur

Dank voor je reactie, Mechtilde. Ja, die enorme protesten; daar kan ik me wel iets bij voorstellen! Het boek "Dorpen aan de rivier" van Henk en jou wordt hier regelmatig nageslagen dus de mooie bijdrage van Toon van Boxtel en Gerrit Verkuijl is bekend. Goed dat je dat hier op deze plek nog eens op wijst; dat is voor veel mensen vast een prettige referentie.

Maar mogelijk zijn er nog meer mensen die herinneringen hebben aan deze drastische veranderingen in 1958? En wil je je herinneringen of verhaal vertellen? We zijn benieuwd!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 6 december 2010 om 14:30 uur

Verbinding verbroken

vertelde op 22 maart 2013 om 10:55 uur

Op de Marense dijk

vertelde op 28 juli 2011 om 11:56 uur

De normalisatie van de Maas