i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Tags:

Zondagse herfst

vertelde op 12 oktober 2015 om 10:08 uur

De herfst is begonnen, vorig jaar stuurde ik het verhaal ’Herfst op de Mèrt’ in zwart/wit in, nu een verhaal in kleur met bijna lege straten. Het lijkt net de latere, autoloze zondag.

Voor het raadhuis staat de Menora-kandelaar, de zevenarmige linde ‘het Prilleke’, met aan zijn voet het zeshoekige bankje de Hangplek.

Ga je wat verderaf staan, dan krijg je beeld van de tweede foto met links Boekhandel Edele Brabant. Tussen de bomen zochten de jongelui elkaar ‘s middags op met fiets en brommer, je hoorde het geroezemoes en het dwarrelen van de dorre bladeren. Op het plein rechts de standplaats van de lijnbussen met vertrekbordjes van BBA en Zuid-Ooster.

Op de volgende foto staan enkele auto’s van bezoekers tegenover het café van Grardje Heijmeriks en Nul Verhoeven. Op de achtergrond de remise voor lijnbussen en het dorpscafeetje met rieten kap van Hannes van Grinsven.

Aan de achterzijde van het raadhuis was een parkje met veel groen, op de eerste etage een glas-in-loodraam met de afbeelding van een kersenmandje, een bijenkorf en de Veilingklok. In 1939 waren er plannen het torentje hoger op te metselen en daarin een klokkenspel te plaatsen. Toen volgde de oorlog, boven op de rechterzijgevel staat de brandsirene.

De kleurendia’s maakte ik op de zonovergoten zondag 7 oktober 1962.

Afgelopen week heb ik de posities nogmaals ingenomen, de jongelui verzamelen zich nu op een terrasje, het groene parkje is verdwenen en met stenen verhard en alle bomen waren nog vol in blad en fris groen. Enkele lindebomen zijn vervangen of gerooid en het Marktplein is bezet met Heilige Koeien; het raadhuis is een restaurant met op de eerste verdieping de Trouwzaal.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 7 augustus 2016 om 13:01 uur

Frappant hoe zacht gekleurd deze dia's zijn. Normaal, misschien in die tijd nog niet, waren Dia's veel harder van kleur. Ik kwam overigens pas een 5 jaar later in aanraking met Dia's en maar goed ook want de meeste foto's uit die tijd verkleurden vrij snel. Maar gelukkig kunnen we die nu weer corrigeren op de computer.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 25 oktober 2011 om 15:52 uur

Over de "eegd"

vertelde op 6 oktober 2014 om 10:13 uur

Herfst op de Mèrt

vertelde op 21 april 2015 om 16:13 uur

Lente, tijd om te zaaien