skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

IJspret

Op het moment dat deze tekst wordt geschreven, glijden in Uden en Oss tientallen mensen over het ijs. Beide steden trakteren hun inwoners op een ‘Winterland’ met op een centrale plek een kunstijsbaan. Maar het blijft natuurlijk behelpen, want natuurijs vinden we allemaal mooier.

Uden, 1915 De dellen (?)Neem nou deze foto, gemaakt rond 1915 in de omgeving van Uden. Lang niet iedereen heeft de ijzers ondergebonden. Vooraan hebben de klompendragers de overhand.

Er zijn ook militairen, waarschijnlijk gemobiliseerd in Uden. En wanneer we goed kijken, zien we zelfs een muziekgezelschap.

Aan de petten te zien zou het weleens een militaire band kunnen zijn. Op de achtergrond wapperen twee Nederlandse vlaggen.

Jammer dat iedereen die op de foto staat, wel overleden zal zijn. Of zijn er toch Udenaren die weten waar de foto is genomen?

Ergens vooraan in de Peel? We zijn benieuwd naar je reactie.

Reacties (2)

marja zahavi zei op 9 juli 2014 om 11:34
Deze tekst schreef ik bij bovenstaande foto in mijn site: "Het nieuwe boek van Harrie van den Elsen is een juweeltje! Zelf woonachtig op de Eikenwal lees ik over de geschiedenis van de Hoeven en het Vluchtoord. Al eerder plaatste ik een (kleine) foto van de Dellen. Bij deze nieuwe grotere foto (1915) wil ik graag vertellen wat Harrie in zijn boek over de Dellen vertelt:
"Het Vluchtoord behoorde tot het gehucht Hoeven. Het was grotendeels heide en bosgebied en vanaf het einde van de P.N.E.M.-straat een uitgestrekt watergebied, in de volksmond "de Dellen" genaamd. Een straatnaam houdt de herinnering levend, namelijk de Delstraat.
In het begin van deze eeuw, omstreeks 1920, zijn de Dellen door het graven van sloten drooggelegd. Het eens zo prachtige uitgestrekte watergebied met zijn eigen fauna is daardoor geheel verdwenen. Het hele gebied is met een renteloos voorschot van het rijk ingeplant met voornamelijk dennenbomen. Achterliggend doel was productie te maken voor de kolenmijnen. Zo zie je wat er in een kleine eeuw veel veranderd: houtwinning overbodig, mijnen gesloten en onze omgeving schreeuwt om een schaars product als waterpartijen. Flora, fauna en bodeminformatie zoeken hun oeroude betekenis weer op. Het bosgebied heeft als alternatief toch zijn recreatieve betekenis, zeker voor de Udenaar en de omgeving."
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 9 juli 2014 om 20:29
Bedankt Marja, voor je aanvullende beschrijving bij deze foto. Jammer dat er vanaf 1920 dus niet meer geschaatst kon worden op "de Dellen"!
Met vriendelijke groeten

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!