skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Ujese kersen

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 6 maart 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
Ruim een halve eeuw geleden werd het centrum van Uden omringd door kersenboomgaarden. Inmiddels hebben de boomgaarden plaats moeten maken voor woningbouw. Maar hier is het nog niet zover.

Uden, c. 1960 Kersen etenMaar goed ook, want de Udense kersen mochten er zijn: de "Udense Zwarte", "Udense Spaanse" en later ook de "bastaard Dikke" waren wijd en zijd bekend.

Natuurlijk vormde de oogsttijd een hoogtepunt, dus dan werden de Kersenfeesten gehouden. Deze drie dames zijn helemaal in de juiste stemming.

Wie zouden zij zijn? En wanneer precies is de foto genomen? Ook willen wij graag van (ex-) Udenaren weten hoe het was om aan de Kersenfeesten deel te nemen. Ooit ziek geworden van teveel kersen in een keer?

We zijn benieuwd naar je verhaal.

Reacties (7)

Ellen de Gier-v. Son zei op 9 maart 2009 om 16:52
deze foto is gemaakt op 2 of 3 juli 1949 tijdens de kersenfeesten in Uden.
De dames op de foto zijn vlnr: Suze van Wolferen,oudste dochter van burgemeester van Kemenade en Diny Bouwmans. De middelste dame was kersenkoningin "Ceres"en de andere dames waren haar hofdames.
Op dit kersenfeest zijn 20.000! mensen op afgekomen.
Ne een toespraak van de kersenkoningin was er een optocht met 15 fantasierijke wagens, varierend van de boomkwekers tot de rijpe kers. Dit eerste kersenfeest werd besloten met een concert van de Amsterdamse politiekapel op de cour van de kruisheren
(bron: 'n bussel kersen, historie van de udense veiling door H.M. van den Elsen)
H.M.van den Elsen zei op 9 maart 2009 om 23:07
de foto's in uw blad zijn:in het midden:mej.m.th.v. kemenade,kersenkoningin en links van haar s.van wolferen en rechts n.bouwmans. hofdames .foto gemaakt .2 juli 1949 .met de smaakvolle prachtige kersenfeesten in uden de foto is een copie van mijn fotoplaatje. gegroet H.M.van den Elsen mijn email adres is bij de redactie bekend.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 10 maart 2009 om 09:50
Hartelijk dank, mevrouw de Gier en meneer Van den Elsen, voor uw informatie over de kersenfeesten! Overigens is deze foto er een van Fotopersbureau Het Zuiden, enkele jaren geleden aangekocht door het BHIC.
Francis zei op 26 juli 2009 om 18:14
Wat leuk om net die foto + bijschrift te vinden op google terwijl ik een vriendin vertelde over de kersenfeesten van uden waar ik, jaren vijftig, achterop de fiets van mijn moeer gezeten heen ging. En hoe die heerlijkheden ook met onuitwisbaar kinderverdriet gepaard ging: Op een keer had ik een prachtige ballon in mijn hand, achterop die fiets gezeten, en..je raadt het al, die ballon schoot los en verdween in het hemelse blauw waaronder de Ujense zwarten zo weelderig glommen. Mijn moeder beloofd emij een nieuwe ballon maar tot op heden... Zij is intussen al een jaar of tien hemelen en ik vertrouw er op dat zij daar heen ging op zoek naar die ene ballon. Ik wacht rustig af en draag intussen mijn lot in lijdzaamheid met het onvergetelijke beeld va uden en de kersentijd uit mijn jeugd.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 27 juli 2009 om 11:42
Jammer genoeg staat de H van BHIC voor 'historisch' en niet voor 'hemels', beste Francis, anders had ik je met alle plezier gemeld dat je moeder inderdaad de ballon heeft gevonden, maar nog even (?) wil wachten met de overhandiging.
Maar alle gekheid op een stokje: dank voor dit wat de gevoeligheden van de kinderziel betreft o zo authentieke verhaal!
Cor van den Broek zei op 30 augustus 2009 om 14:34
De Ujese zwarte,

Vruuger, zag ons durp d`r hil anders out dan, tiggesworrig, dun durpskern waor veul klènder en dur um hinne waor kerse-boogerd.
De flats, zoggel, de bloemenwijk en Melle, ut waor een en al kerse wa ge zaagt.
En ut waor zòn skòn gezicht as in de lente al die beum begonne te bluije, as de mense al die witte bluumkes wèr zaage dan kreege ze de lentekriebels in dun buik.
En as`t Petrus en Paulus waor, (29 juni) dan waore de Ujese zwarte rijp en moesse ze geplukt worre.
Vaoder, Moeder en de auwtste keijnder zaate in dun bom um de kerse, wor Uje zò beroemd um waor te plukke. In ut begin ginge dik meer kerse in de mond dan in de mánd, mar dun boer gaaf daor niks um want hij wis dè as ge inne keer ziek bent geworre van ut kerse-eete, ge d`rnao veul vlugger plukt um oew mánd vol te kreijge, wanne!
En dan hadde nètuurlèk ok nog dun Kerse-mars wòr ge nò dè ge un rundje dur Uje geloope had, un zèkske kerse en un medòllie kreegt.

Ja, dun kerse-tijd waor unne drukste mar ok dun skònste tijd van ut jaor.

En nou, zòn 40 jaor lotter, zèn al die kerse-beum weg en zèn dur neij huize in de plòts gekomme en ut innige wa ons nou nog herinnerd on dieje tijd is un stukske grond op dun Hoenderenbosch wòr Piet van Duynhoven nog un stuk of 10 kerse-beum in un wei hi stôn.
En tèène de Wilhelminastraot op de flat stu Peerke Verskiet nog mi de tekst,
“Ut is hier goed kerse eete”. Mar as ge tiggesworrig bè dun gruunteboer grif 5 euro nèr moet legge vur un pond kerse, dan kreijgde dur steeds minder zin in en verlangde steeds meer nor vruuger trug en nor

“Ons auw Uje”!

Bruukske…
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 30 augustus 2009 om 22:42
....en eerlijk gezegd, Bruukske, aan die kersen van 5 euro hedde weinig gemist. 't Is net alsof ze niet in de zon zijn gerijpt.
Dank voor dit authentieke geluid uit Uje!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.