skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Een vakblad voor electrozaken uit maart 1957

Het vakblad voor electrozaken "Goede ontvangst" van maart 1957 (nummer 5, derde jaargang) was geadresseerd aan Joh. H. van Kampen, Philips Radio en Televisie, C179 Loosbroek (Telefoon 8). Ik trof daar interessante zaken in aan.

In het blad kom ik opvallend veel advertenties tegen van Philips, al is dat ook wel verklaarbaar. Waarschijnlijk had Philips toen bijna een monopolie in Nederland wat betrefd electro-apparaten zoals televisie, radio en bandrecorders.

De tekst in het blad gaat voornamelijk over o.a.  artiesten en mensen achter de schermen uit T.V.-land (Hilversum/Bussum) en andere plaatsen boven de rivieren, op één uitzondering na. Een zekere J.P. Nieborg uit Oudenbosch reageerde op een vraag uit de voorgaande editie  van het blad met de volgende tekst : 

Het brommen dat uw antenne veroorzaakt bij harde wind, wordt veroorzaakt door één of meer pijpen van deze antenne-installatie die niet geheel zijn afgesloten aan de uiteinden. Het brommen ontstaat dan, doordat deze pijpen, net als b.v. bij een orgel, door de wind worden aangeblazen. Wij adviseren u dus deze openingen af te sluiten. 

Mocht het brommen nog niet geheel weg zijn, dan kunt u de uiteinden van de antennestaven door middel van nylon tuidraad aan elkaar verbinden.

De elementen worden dan iets naar elkaar toe getrokken, waardoor een grotere stijfheid van de antenne ontstaat. De storing die uw TV-apparaat op de radio van de buren veroorzaakt, kan een gevolg zijn van de straling, doordat de radioantenne te dicht bij de TV-antenne is geplaatst. Ook is het mogelijk, dat de storingen via het lichtnet de radio-ontvanger bereiken. U kunt door het aanbrengen van  een ontstoringscondensator bij het TV-apparaat of bij het radio-apparaat deze storing waarschijnlijk verhelpen. O.a. wordt door Philips een condensator voor dit doel vervaardigd. Het typenummer hiervan is 5576. Uw handelaar zal u bij het aanbrengen van deze condensator wel willen assisteren. 

   

Verder blijkt dat zowel de redactie als de uitgeverij zich dan weer in de provincie Limburg situeert. Namelijk op Schans 12 te Arcen Telefoon 04703-363.

Reacties (7)

Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 7 december 2016 om 08:55
@Gerard, wat een leuk verhaal. Storingen en slechte ontvangst waren ook toen al aan de orde. Maar gelukkig kon men zelf een versterker maken 'voor vreugde in vrije tijd'.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 7 december 2016 om 19:15
Als je de allerkleinst geplaatste advertentie letterlijk onder de loep neemt kun je het volgende lezen : = Lausanne 15 sept. 1956 ; Nederland wint met 3-2 van Zwitserland. Met Philips Televisie had u deze spannende wedstrijd van begin tot eind thuis kunnen volgen.= Bijna niemand heeft dus deze wedstrijd in Nederland live kunnen zien. Echter sommige elektro-zaken hadden in die tijd een T.V. in de etalage aan staan. Zie je het al voor je 50 of misschien wel meer, voornamelijk mannen staand in de winkelstraat voor één winkelruit.
jan willems zei op 15 december 2016 om 21:08
Het verhaal van de brommende antenne ken ik! Ik was antennemonteur en ergens was ook een fluitende antenne. Collega's zeiden dat de omwonenden zich maar wat verbeeldden. Totdat een persoon vertelde dat dit geschiedde bij harde wind. Opeens dacht ik aan wat ik ooit geleerd had over orgels! En ja hoor. dat was het. Beide einden van de tv-mast dichtgeplakt en klacht was voorbij!
Rini. zei op 15 december 2016 om 22:42
Fluitende antenne,s.
Bij het jaarlijks bezoek aan Vlissingen, wandel ik van het station langs het strand naar het Wereld Windorgel op de Nolle dijk. Staande Bamboe pijpen met daarin aangebrachte gaten op diverse hoogten geven een toon al te horen op grote afstand. Ook te beluisteren via You tube, bij storm heb ik het strand nog nooit bezocht.
Bert van der Wiel zei op 16 december 2016 om 13:40
In die jaren was ik nog een klein manneke en weet nog goed dat de eerste televisie in het dorp kwam. Natuurlijk was een van de eersten die er privé een had de electrozaak van Gerard Saris (Liempde). Al snel zat op woensdagmiddag de huiskamer vol met de centrumkinderen om b.v. naar Pipo de clown te kijken. Tot het te gek werd, het leek wel een volle filmzaal, en er een eind aan gemaakt werd. Wel een mooie en leuke tijd!
M.v. Dooren zei op 16 december 2016 om 17:38
In Gemert had de radio handelaar v.d Crommenacker het eerste TV voor de etalage raam staan . Dinsdag en Donderdagavond werd er uitgezonden.
Wij stonden met vele anderen te kijken. Mijn Tante Miet had als eerste in haar café staan . dat was een hele grote kast met een perkament scherm , door lekkage van een bloempot die er op stond ging het scherm na enige tijd stuk.
Mijn ouders hadden wat later het zevende toestel in het dorp.
Op een dag had mijn Vader een plastic vel gekocht, dat wan aan de bovenkant blauw ,
onderaan was het groen , de kleuren liepen in elkaar over .
dat ,, wonder ,, plastic werd tegen de TV bevestigd , Bij een natuur film hadden wij
Al Kleuren TV
Doch bij een vertoning van een interieur was het een komische onnatuurlijke vertoning.
De naam weet ik niet en of er ergens in een museum iets van te zien is . is mij ook onbekend.

M.v.Dooren
Rini. zei op 16 december 2016 om 19:24
Tijdens het aardappelen rapen augustus 1948, - we hadden nog geen jaar radio in huis- vertelde broer Marinus, ondertussen de riek hanterend,
dat er naast radio ook de mogelijkheid was het zelfs te zien.
Wij zeiden daarop, wanneer er de H. Mis uitgezonden wordt vanuit
het klooster waar Jan, de andere broer zat, we hem konden zien.
De tv. heeft mij nooit geboeid ik hoorde liever de radio, met oa.
hoorspelen waarbij je dan zelf de beelden erbij bedacht,
zoals bij het lezen van een boek.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen