i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Helmond
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 28 juni 2018 om 14:41 uur

Jongens die van de lagere school kwamen, goed konden leren en roeping hadden, konden aan de Deurneseweg terecht bij de Priesters van het Heilig Hart van Jezus. Op hun Missiehuis Christus Koning bereidden zij je voor op een leven als pater en missionaris. Aan zulke roepingen bestond vroeger bepaald geen gebrek. In de jaren vijftig nog telde het instituut zo'n 160 inwoners waaronder ruim dertig paters en broeders.

Het Missiehuis was een juvenaat, een katholiek gymnasium waar mannelijke kloosterlingen nieuwe leden wierven voor hun gemeenschap. Een juvenaatsopleiding duurde meestal zes jaar en in Helmond kon je daarvan de eerste drie doorlopen. Na de derde klas verhuisde je naar het juvenaat van de paters in Bergen op Zoom, waar alle zes de klassen vertegenwoordigd waren.

Je verruilde je ouderlijk huis voor een geïsoleerde wereld van strikte dagelijkse routine en discipline. Continu werd er gewaakt voor je kuise, sobere en gehoorzame houding. Privacy was schaars. Pas als ouderejaars kreeg je een eigen kamer. En niet het individu maar de groep stond voorop. Slapen, wassen, eten, leren, ontspannen: je deed werkelijk alles samen, in de daartoe bestemde ruimtes en vaak onder toezicht van een broeder of pater. Dag en nacht, ook als je sliep, was er immers de surveillant.

De dag begon vroeg met het ochtendgebed in de kapel. Na het laatste kruisteken ging je terug naar de slaapzaal om je bed netjes op te maken, waarna het gezamenlijke sobere ontbijt en daarna het klaslokaal volgde. Zo deed je vrijwel alles in groepsverband.

Oud-leerlingen herinneren zich bijvoorbeeld nog hoe ieder jaar, vaak bij het Heilig Hartfeest begin juni, een fotograaf van atelier "Prinses" uit Helmond langskwam om een groepsfoto te maken. Weer een ander herinnert zich het zwembad en de sportvelden, die in de winter door broeder Vincentius tot ijsbaan werden getransformeerd. Vrouwen herinneren zich bijvoorbeeld hoe zij als meisjes in de jaren vijftig en zestig naar dit Missiehuis gingen voor bezoek, maar niet verder mochten komen dan de hal net voorbij de voordeur en daar moesten wachten. En herinner jij je nog de legpuzzels die door de paters werden uitgegeven om leerlingen te werven? Of de missiebladen?

De paters vertrokken eind jaren zestig. Wat staat jou nog voor de geest van hun internaat? Deel het hieronder!

Foto's

Kennismakingsdag, 1958 (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. 1A15880)

Kapel van Missiehuis Christus Koning (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. 1A11176)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Hans Broekmans zei op 29 juni 2019 om 14:19 uur

was daar van 1964 tot 1967 en een toch wel leuke tijd

Rini de Groot. zei op 29 juni 2019 om 18:20 uur

Eind jaren veertig kregen we met Sinterklaas een legpuzzel, uitgaven
Missiehuis Christus Koning Helmond ik schreef daar een verhaal over.
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/schuiven-met-stukjes-geschiedenis


Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 1 juli 2019 om 09:32 uur

@Hans: bedankt voor je bericht! Zoals je ziet loopt het hier qua reacties nog niet echt storm. We zouden het natuurlijk wel fijn vinden als je nog meer zou willen vertellen. Wat maakte het voor jou zo'n leuke tijd, zoals je aangeeft? Lag dat aan een hechte vriendengroep of bepaalde goede docenten?

@Rini: goed dat je die link hier deelt. Ik wist niet dat het Missiehuis ook actief was als uitgever. Interessant! Er was natuurlijk een flinke markt voor zulke roomse puzzels : ) Verantwoorde vrijetijdsbesteding

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: