i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Biezenmortel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 21 januari 2015 om 14:43 uur

Willem van Iersel bood de Kapucijnen in 1918 aan een klooster te bouwen op de afgelegen gronden van het Laar in Helvoirt. De broeders vestigden zich echter liever in Biezenmortel, omdat de orde liefst bij elk klooster een kerk voor parochiële zielzorg wilde hebben. In Helvoirt vestigden zich daarop de paters SVD.

Op 22 juli 1919 kon burgemeester van Heeswijk van Udenhout de kapucijnen in ‘s-Hertogenbosch vertellen dat alle gronden geschonken werden. Architect van het klooster was de kapucijn Felix van Dennenburg. De ruwbouw werd opgedragen aan aannemer Adrianus Brekelmans en Zoon te Udenhout.

Voor het grondwerk en de aanvoer van stenen kreeg men veel hulp van de bewoners van Biezenmortel, die ook financieel hadden bijgedragen. Ook de broeders bouwden mee. Pater provinciaal zegende het gebouw in op 27 oktober 1921. Al spoedig telde het klooster meer dan zestig religieuzen in het theologicum.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2012

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2012

Het rectoraat voor de parochie werd gesticht op 25 december van dat jaar. De consecratie door de bisschop vond plaats in 1925. De parochie kreeg de naam van Sint Joseph. Er volgden vele verbouwingen en uitbreidingen en in 1920 verrees er een watertoren. De Duitsers gebruikten die in de oorlog als uitzichtpunt. In 1965 moest hij wegens instortingsgevaar afgebroken worden.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2009

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2009

Toen kapucijnen hun opleiding in 1965 inpasten in de theologische faculteit van Tilburg, kwam het klooster leeg te staan. Het werd in 1967 verkocht aan de Zusters van Etten, die het na een verbouwing door architect W. Oomen bestemden voor leerlingen van de kweekschool uit Etten. Later werd het retraite- en bejaardenhuis voor de zusters, onder de naam Beukenhorst. De zusters vertrokken in april 1994.

Van 1980-1994 boden zij ook onderdak aan enkele Witte Zusters.

Het klooster kreeg daarna een recreatieve bestemming. De verbouwingen begonnen in 1994, waarbij men probeerde hierbij de kloostersfeer te behouden. In de nis van de voorgevel staat het beeld van de H. Bonaventura, een volgeling van de H. Franciscus. De kloosterkapel bleef in gebruik als parochiekerk van Biezenmortel.

 Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 januari 2015 om 14:34 uur

De Sint Josephkerk in Biezenmortel