
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Het is een eerbetoon van de buurtbewoners aan de man, die zij begin jaren dertig ook wel de "burgemeester van het villapark" noemden. Wie was deze kolonel en waarom kreeg hij in 1934 zo'n plaquette?
G.J.P.A. Thomson was kolonel van de Koninklijke Marechaussee en Divisiecommandant van de 1e divisie Noord-Brabant, toen hij zich in het Vughtse villapark vestigde. Uit alles blijkt dat hij een man was die zich op allerlei manieren voor de gemeenschap inzette. Als je de aandacht die iemand krijgt bij zijn overlijden als graadmeter mag hanteren, dan scoorde Thomson hoog.
Hij werd op 30 juli 1936 ter aarde besteld op de Haagse begraafplaats Eik en Duinen. Naast de familie was daarbij een bonte rij functionarissen aanwezig. Natuurlijk vormde een deputatie van Marechaussee-officieren uit Noord-Brabant en Amsterdam (waar Thomson geboren was) de erewacht in de rouwkapel. Daarnaast waren ook de oud-Officier van Justitie in Den Bosch aanwezig, een aantal generaals, een schout-bij-nacht en nog zo wat vertegenwoordigers van het leger met een hoge rang.
Met name de aanwezigheid van vertegenwoordigers van allerlei maatschappelijke instellingen maakte duidelijk op welke gebieden Thomson zoal actief was geweest: een lid van het hoofdbestuur van het Nederlandse Rode Kruis, het halve bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Rode Kruishonden (Thomson was voorzitter geweest), bestuursleden van de Haagse Kynologenclub (idem), leden van de Haagse Burgerwacht (Thomson was commandant geweest), de voorzitter van de Nederlandse Politiehondenvereniging (Thomson was erelid en langdurig penningmeester geweest) en wat hoge politiefunctionarissen uit Den Haag en Den Bosch.
Ook uit Vught was een vertegenwoordiging. Nog maar een maand voor zijn overlijden was Thomson vanuit het Vughtse villapark verhuisd naar zijn vroegere woonplaats Den Haag. Namens de villaparkbewoners sprak de gepensioneerd ingenieur van de PTT in Nederlands Indië, de heer A.W. Slager. Inderdaad, lid van de bekende schildersfamilie.
Andreas Willem was een broer van Piet Slager en de vader van Tom Slager. Hij roemde de sociale betrokkenheid van Thomson, noemde hem de ‘ziel’ van de Vughtse Vereniging Oranjedag en de burgervader van het villapark.
Thomson was in maart 1922 vanuit Den Bosch in het Villapark aan de Heiweg komen wonen. Hij was toen nog niet gepensioneerd. Ruim vier jaar later, in oktober 1926 werd hij overgeplaatst naar Den Haag, maar na zijn pensionering kwamen hij en zijn vrouw weer terug. Vanaf juni 1931 woonden ze aan de Middenweg.
Thomson was naast al zijn andere activiteiten ook onbezoldigd directeur van de Vughtse VVV. In die hoedanigheid opperde hij het plan om aan de Loonsebaan een soort fontein met drinkwaterkranen te plaatsen voor de wandelaars op de Vughtse hei.
Die fontein kwam er, en de buurtbewoners maakten er dus meteen een monumentje voor Thomson zelf van. De plaquette was gemaakt door Willy Slager-Cordes, de vrouw van A.W. Slager.