i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxtel
Tags:

Koos Werkeloos geeft jaren tachtig een gezicht

vertelde op 27 november 2019 om 12:58 uur

“Mijn naam is Koos, en ik ben werkeloos.” De groep Klein Orkest maakt in 1983 het liedje Koos Werkeloos, als een verwijzing naar het recordaantal mensen zonder baan in dat jaar. Al snel wordt die naam een begrip.

Arbeidstijdverkorting moet de uit de hand gierende werkloosheid in de jaren tachtig beteugelen. De zogeheten atv-dagen en vervroegd pensioen (de VUT) zorgen ervoor dat er meer banen vrijkomen voor jongeren. Want schoolverlaters komen in die tijd nauwelijks aan werk. Ze worden ook wel de ‘lost generation’ genoemd, de generatie geboren na de babyboomgeneratie.

Het is een tijd vol protest: tegen werkloosheid maar ook tegen kernwapens, nucleaire activiteiten en onderzeese atoomproeven. Pas tegen het eind van de jaren tachtig wordt de situatie meer rooskleurig; de economie trekt weer aan, de Berlijnse Muur valt (1989) en in 1988 wint Nederland het EK Voetbal.

Deze foto is gemaakt begin jaren tachtig in Lennisheuvel. Herken je het meisje? Weet je hoe het gaat met de Koos die zich hier bekend maakt? Welke herinnering roept deze foto bij je op?

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 26 oktober 2009 om 15:41 uur

Werkverschaffing

vertelde op 14 januari 2016 om 15:16 uur

Werkloze jongeren spitten in jeugdwerkkamp De Baast