
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Kruispunt Beugen dateert uit 1883. Vanaf dat jaar konden reizigers overstappen van het hoger gelegen station van de spoorlijn van de Staatsspoorwegen naar het lagere station van de spoorlijn van de NBDS. Dat gebeurde allemaal op grondgebied van Oeffelt maar ja, deze gemeente had in die jaren al een station. Om verwarring te voorkomen, werd het nieuwe station genoemd naar het nabijgelegen Beugen.
Eigenlijk is Kruispunt Beugen dan ook de naam voor twéé treinstations: Kruispunt Beugen (Hoog) ligt aan de Maaslijn en Kruispunt Beugen (Laag) aan het Duits Lijntje. Aanvankelijk (in 1883) heet het nog Station Beugen, daarna (vanaf 1900) wordt het Beugen (Kruispunt) en tenslotte (vanaf rond 1912) is het Kruispunt Beugen geworden.
De opening van deze lijn op 1 juni 1883 is geen aanleiding tot een groot feest: de treinen gaan gewoon rijden en dat is dat. De totstandkoming van het spoor betekent een belangrijke verbinding tussen het noorden en Gelderland enerzijds en Limburg anderzijds, met name voor het goederenvervoer.
Aanvankelijk rijden er vijf treinen per dag waarvan er twee overal stoppen. Dat zijn echte boemeltjes: Mook, Heumen, Linden-Katwijk, Cuijk, Kruispunt Beugen, Rijkevoort, Boxmeer, Sambeek, Vortum, Vierlingsbeek, Smakt-Holthees, Venray, Oirlo, Meerlo-Tienray, Grubbenvorst-Lottum, Grubbenvorst-Klooster en Blerick. De snelste trein doet de hele rit in één uur en 32 minuten terwijl de stoptreinen er twee uur en 22 minuten voor nodig hebben.
Het lijngedeelte Nijmegen-Beugen krijgt al snel veel extra personentreinen door de inzet van processietreinen naar Kevelaar. Wat later wordt Kruispunt Beugen belangrijk voor het internationale verkeer. Met de komst van de nieuwe spoorlijn Rotterdam-Hoek van Holland komt er ook een speciale zogeheten boottrein van Hoek van Holland naar Keulen. Reizigers mogen niet uitstappen op de tussenstationnetjes, maar meerdere keren per dag zoeft de trein met reizigers van Engeland naar Duitsland over het Beugense spoor. Lang houdt het internationale karakter niet stand: in 1900 kiest de NBDS voor een ander tracé.
In 1901 krijgt Kruispunt Beugen aan de hoge kant een inhaalspoor. Rijkevoort wordt op 1 mei 1908 omgedoopt tot Beugen-Rijkevoort en ook nog eens gepromoveerd van stopplaats tot halte, d.w.z. met een perron en afdak om te wachten. Niets lijkt een mooi spoortoekomst nog in de weg te staan.
Maar na de mobilisatie van augustus 1914 wordt het treinverkeer aanzienlijk beperkt. Vooral tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog moet het aantal treinen door een gebrek aan steenkool sterk worden verminderd. Dat trekt daarna wel aan, maar de hoogtijdagen worden niet meer bereikt.
De Tweede Wereldoorlog maakt definitief een einde aan het station. In september 1944 sluiten de deuren voorgoed. De restanten van de stenen trappen naar het Kruispunt zijn in 1997 weggehaald, maar de verhoogde ligging van de Maaslijn herinnert nog altijd aan de tijd dat er vroeger een ander spoor onderdoor heeft gelopen.
Henk Verberk uit Boxmeer wees ons overigens op deze site van het Utrechts Archief waarop ook informatie staat over stations in het Land van Cuijk. Waaronder deze bestekken betreffende Beugen!
![]() |
In aansluiting op dit verhaal stuurde Frans Koot - geboren op deze bijzondere plek - een aantal foto's in van kruispunt Beugen en contreien. De foto boven laat duidelijk zien dat zijn geboortehuis letterlijk tussen de rails stond! De plaatjes hieronder geven een mooie indruk van de landelijke omgeving. De foto's zijn in 1973 gemaakt.
![]() |
![]() |
![]() |