i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Berkel, Enschot en Heukelom
Tags:

Kunt u dit huis van Frank Lloyd Wright voor me nabouwen – in Berkel Enschot?

vertelde op 17 augustus 2019 om 18:00 uur

Sinds deze zomer behoren gebouwen van de befaamde Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright (1867-1953) tot de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wie dichtbij huis een werk van zijn hand wil zien, kan naar Berkel-Enschot. Landhuis De Lange Akker is gebouwd op de blauwdrukken van Wrights’ werk.

Het originele Robie House van Frank LLoyd Wright, in Chicago

De achtergevel van villa De Lange Akker

Leon Swagemakers is een puissant rijke Tilburgse wollenstoffenfabrikant. Als zijn vrouw M. Swagemakers-Janssens terugkeert van een bezoek aan haar broer in Amerika, heeft zij in haar bagage een tijdschrift “The Ladies’ Home Journal”. Daarin staat een foto van het baan doorbrekende werk van Wright, het Robie House in Chicago. Mevrouw Swagemakers-Janssens is op slag verliefd op het bouwwerk en toont het haar man. Die gaat ermee naar de architect Warners en vraagt hem of hij het wil nabouwen.

De melkfabriek

Warners gaat ermee aan de slag en in het eindresultaat is duidelijk de handtekening van Frank Lloyd Wright terug te zien. De grote villa wordt door inwoners van Berkel-Enschot ‘de melkfabriek’ genoemd. Swagemakers verkoopt het gebouw na de oorlog aan het Witte Kruis, dat er een opleidingsinstituut van maakt. Dat er andere gebruikers in komen, heeft ook consequenties voor het gebouw zelf. In 1966 worden er twee vleugels aan het pand gebouwd. Zo gaat door de jaren heen het oorspronkelijke ontwerp van de belangrijke Amerikaanse architect wel enigszins verloren.

Het markante pand is inmiddels rijksmonument. Nadat geruime tijd met leegstand te kampen had, is het nu omgebouwd tot 57 seniorenappartementen.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 23 juli 2007 om 14:53 uur

Verregende architect krijgt kousen van kapelaan: Pierre Cuypers en Veghel in 1869

vertelde op 23 september 2018 om 14:15 uur

De Bredase architect Herman Huijsers (1743-1824)